Sari direct la conținut

Orice așteptări pentru „Megalopolis”, filmul-epopee al lui Francis Ford Coppola, s-au năruit la box office

HotNews.ro
Orice așteptări pentru „Megalopolis”, filmul-epopee al lui Francis Ford Coppola, s-au năruit la box office
„Megalopolis”, un film în care Francis Ford Coppola a investit o sumă uriașă (FOTO: American Zoetrope - Caesar Film / AFP / Profimedia)

„Megalopolis”, filmul epopee al lui Francis Ford Coppola, a debutat dezastruos la box office-ul nord-american, cu încasări de doar 4 milioane de dolari în cinematografe, în timp ce marele câștigător al weekendului a fost lungmetrajul de animație „The Wild Robot”, relatează revista Variety, citată de News.ro.

Vânzările de bilete pentru Megalopolis, care a fost prezentat în premieră mondială în luna mai la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, au fost mai mici decât previziunile iniţiale de 5 până la 7 milioane de dolari.

Pentru un film cu un buget de producție de 120 de milioane de dolari, autofinanțat de Coppola, este un veritabil dezastru financiar, comentează Variety. Prin comparaţie, filmul western Horizon: An American Saga – Part One, autofinanțat de Kevin Costner, a ajuns pe piața internă din America de Nord la încasări de 11 milioane de dolari pe parcursul verii, înainte de a strânge 36 de milioane de dolari în cinematografele din întreaga lume.

Vânările de bilete au fost considerate atât de mici încât planurile de lansare a Part Two pentru Horizon au fost amânate pe termen nedefinit.

Megalopolis a debutat acum abia pe locul al şaselea la box office-ul nord-american, în urma filmului indian de acţiune în limba Telugu Devara: Part 1.

„Megalopolis”, în centrul unui scandal cu criticii de film

Studioul Lionsgate a lansat Megalopolis în SUA, dar nu este responsabilă pentru costurile de producție. În schimb, Coppola, regizorul premiat cu Oscar al trilogiei The Godfather şi al filmului Apocalypse Now, este cel care a autofinanţat proiectul şi este responsabil pentru cheltuieli.

Ca parte a eforturilor de promovare, Lionsgate a încercat să conteste recenziile proaste ale filmului din partea specialiștilor cu un trailer care citează critici de film cunoscuţi care iniţial au respins filmele lui Coppola, cele care au devenit clasice.

Cu toate acestea, jurnaliștii de la revista Vulture au descoperit că aceste citate au fost fabricate sau generate de AI, ceea ce a determinat Lionsgate să îşi ceară scuze şi să retragă trailerul.

Plasat într-o Americă futuristă, Megalopolis urmăreşte un arhitect (Adam Driver) care se confruntă cu primarul corupt (Giancarlo Esposito) pentru a stabili cum să reconstruiască metropola New Rome după un dezastru. În film mai joacă Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jon Voight şi Laurence Fishburne.

Coppola a declarat că a ales să includă în acest film de suflet al său și actori despre care spune că au fost „anulați” de Hollywood.

Spectatorii din România vor mai avea însă de așteptat pentru a vedea Megalopolis, premiera sa în cinematografele din țara noastră fiind programată abia pentru data de 8 noiembrie.

Un film de animație, din nou pe primul loc la box office

The Wild Robot în schimb a costat 78 de milioane de dolari și a obținut încasări de 35 de milioane în weekendul său de debut. în cinematografele nord-americane. În restul lumii vânzările de bilete s-au ridicat la 18 milioane de dolari pentru un total de 53 de milioane.

Premiera este una solidă însă producătorii lungmetrajului speră ca el să se bucure de reziliența de care au dat dovadă filmele animate de familie post-pandemice precum Elemental de la Pixar şi Migration de la Illumination. Ambele au debutat mai degrabă neconvingător la box office, însă au continuat să vândă bilete în cinematografe timp de luni de zile după premieră.

The Wild Robot a fost apreciat de critici şi de public – a obţinut un scor de 98% la Rotten Tomatoes şi A la CinemaScore – ceea ce este de bun augur pentru proiecţiile în cinematografe.

Lupita Nyong’o conduce distribuţia de voci a filmului, interpretând rolul unui robot pe nume Roz, care rămâne izolat pe o insulă nelocuită şi care dezvoltă în curând o legătură cu un pui de căprioară orfan. Pedro Pascal, Kit Connor, Bill Nighy, Mark Hamill şi Catherine O’Hara dau voce animalelor care se împrietenesc cu Roz pe parcursul filmului.

Noul lungmetraj al lui Tim Burton coboară pe poziția a doua la box office

Beetlejuice Beetlejuice a coborât pe locul al doilea. Înfricoşătoarea continuare a lui Tim Burton a adus 16 milioane de dolari din 3.804 săli de cinema în al patrulea weekend de la lansare. Până în prezent, filmul a avut încasări de 250 de milioane de dolari pe piața internă din America de Nord şi 373,3 milioane de dolari la nivel global.

Pentru un film cu un buget de producție estimat la 100 de milioane de dolari, succesul este unul incontestabil.

Filmul animat Transformers One de la Paramount, cu Chris Hemsworth şi Brian Tyree Henry în rolurile tinerilor Optimus Prime şi Megatron, a coborât pe locul trei în clasamentul box office la o săptămână după weekendul său de debut.

Filmul a obţinut 9,3 milioane de dolari din 3.970 de săli, marcând o scădere abruptă de 63% faţă de primele 3 zile după premieră. Transformers One a încasat 39,1 milioane de dolari la box office-ul nord-american şi 32,8 milioane în restul lumii. Producţia a costat 75 de milioane de dolari.

Noul Transformers este mai degrabă o „petardă” la box office în condițiile în care specialiștii din industrie estimează că, având în vedere și costurile cu distribuirea și promovarea unui film, încasările unui lungmetraj trebuie să fie de 2,5 ori mai mari decât bugetul său de producție pentru a putea fi considerat un succes financiar.

Un film indian a depășit ca încasări proiectul de suflet al lui Francis Ford Coppola

Filmul indian de acţiune în limba telugu Devara: Part 1 a debutat pe locul al patrulea, acumulând 6,7 milioane de dolari din doar 1.040 de cinematografe. Filmul de trei ore, cu actorul din RRR N. T. Rama Rao Jr. în rol dublu, urmăreşte un bărbat care află că fratele său face contrabandă cu arme, transformând fraţii în duşmani.

Speak No Evil, remake-ul Universal şi Blumhouse al thrillerului horror danez din 2022, a completat top cinci cu 4,3 milioane de dolari din 2.661 de săli de cinema.

Acesta este un declin de 27% faţă de weekendul precedent, o menţinere de bun augur pentru orice film în al treilea weekend de lansare. Până în prezent, comedia cu James McAvoy şi Mackenzie Davis, a avut încasări de 28 de milioane de dolari în America de Nord şi 57,7 milioane de dolari în întreaga lume.

INTERVIURILE HotNews.ro