OTP cumpara Millennium Bank, printr-o tranzactie de 39 milioane de euro
- Redactia Hotnews
OTP Bank Romania, membra a grupului maghiar OTP, a semnat miercuri un contract pentru achizitia subsidiarei din Romania a bancii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro, care include cumpararea actiunilor si costurile de integrare, anunta Mediafax.
Contractul prevede achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, banca urmand sa fie integrata in structura OTP Bank Romania, dupa finalizarea formalitatilor legale si obtinerea aprobarilor necesare, au anuntat reprezentantii celor doua institutii de credit intr-o conferinta de presa.
Discutiile dintre OTP si Millenium au inceput in luna octombrie a anului trecut, iar pentru a fi incheiata cu succes operatiunea sunt necesare aprobari din partea Bancii Nationale a Romaniei, Bancii Nationale a Portugaliei, Comisiei Europene si Consiliului Concurentei, potrivit lui Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank Romania.
„Va fi o integrare totala a Millennium, selectam si pastram cele mai bune parti din ambele banci. Dupa ce vor fi toate formalitatile incheiate, estimam ca procesul de integrare va dura circa un an”, a declarat Diosi.
El a explicat ca suma necesara tranzactiei va proveni de la OTP Bank Ungaria, care va opera o majorare de capital la subsidiara din Romania, probabil la inceputul utimului trimestru al anului.
Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienti si o retea de 56 de sucursale si 58 de ATM-uri. In urma tranzactiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienti, aproape 150 de sucursale si peste 160 de ATM-uri.
In cazul in care exista doua sucursale foarte apropiate ale celor doua banci, OTP va lua in considerare varianta cea mai buna, de inchidere a uneia dintre ele sau chiar a ambelor si deschiderea unei unitati mai mari, care sa reuneasca toti salariatii din cele doua agentii sau mai putini, in functie de numarul de operatiuni derulate.
Banca preluata ocupa la finele anului trecut pozitia 22 in sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) si o cota de piata de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank isi va majora cota de piata la 2,1% si va urca pe pozitia 11 in topul institutiilor de credit.
Obiectivul bancii este de a intra in top 10 si sa atinga o cota de piata de 5% pe termen mediu, in 5-10 ani, realizabila doar prin achizitii ulterioare in actualele conditii de piata.
„Achizitia Millennium este oportunitate deosebita, sper sa nu fie una intr-o viata, dar reprezinta un pas urias pt a ne indeplini obiectivul de strategie pe piata romaneasca, de a atinge cota de piata de 5%. (…) Este un obiectiv pe termen mediu, in 5-10 ani, care se poate atinge doar prin achizitie, prin crestere organica este foarte greu”, a spus Diosi.
La randul sau, Laszlo Wolf, director general adjunct al OTP Bank Ungaria responsabil de commercial banking, afirma ca grupul urmareste sa se dezvolte prin achizitii in tarile unde este prezent, aceasta tranzactie fiind a doua in cursul acestui an, dupa ce la sfarsitul lunii ianuarie a semnat pentru preluarea unei banci din Croatia.
„Noi cautam multe oportunitati (…), crestem pentru ca ne dorim foarte mult, avem lichiditati mari si o baza de capital foarte buna, putem sa cumparam banci de calitate, precum Millennium. Noi credem in aceasta regiune si vrem sa crestem aici, unde credem ca avem un mediu bun de afaceri in viitor”, a spus Wolf.
Intrebat daca grupul intentioneaza sa mai achizitioneze o alta banca din Romania in perioada urmatoare, Wolf a precizat ca nu exista nimic in derulare in acest sens deocamdata, considerand ca mai intai trebuie incheiat cu succes procesul de fuziune prezent.
„In acest moment nu exista un asemenea proces in Romania (intentia de a cumpara alta banca – n.r.). Ne uitam constant, dar nu avem nimic in plan in Romania, trebuie sa facem o fuziune de succes in Romania intai si apoi vom intreprinde ceva”, a explicat reprezentantul OTP.
Luis Pereira Coutinho, membru al bordului executiv al Millennium bcp, a afirmat ca vanzarea bancii face parte dintr-un plan de restructurare in cadrul unei intelegeri cu Comisia Europeana, mentionand ca pleaca cu tristete din Romania.
Totodata, el a precizat ca a ales OTP in locul Raiffeisen Bank (Austria) pentru ca a inaintat cea mai buna oferta.
Banca portugheza a constituit un provizion de 34 de milioane de euro pentru vanzarea subsidiarei din Romania, ale carei pierderi au fost reduse de peste trei ori in primul semestru fata de aceeasi perioada anul trecut, la 1 milion de euro.
Reducerea substantiala a pierderii, care a ajuns la numai 100.000 de euro in trimestrul al doilea, este datorata scaderii costurilor operationale si a provizioanelor pentru credite neperformante, precum si majorarii veniturilor din comisioane, se arata intr-un raport al grupului portughez.
Veniturile din operatiuni bancare au scazut cu 9% in prima jumatate a anului, de la 13,6 milioane de euro anul trecut la 12,4 milioane de euro, ca urmare a evolutiei mai slabe a incasarilor din operatiuni de trading.
Costurile operationale au fost reduse in perioada analizata cu 17%, de la 14,9 milioane de euro la 12,4 milioane de euro.
Soldul brut al creditelor a scazut cu 7,7%, de la 489 de milioane de euro in iunie anul trecut la 452 milioane de euro in iunie anul acesta. La sfarsitul anului trecut, Millennium avea in Romania un sold brut al creditelor de 488 milioane de euro.
Depozitele au consemnat un declin anual mai lent, de 3,9%, de la 357 milioane de euro la 343 milioane de euro. Depozitele atrase de la clienti se situau in luna decembrie la 365 milioane de euro.
Totodata, banca portugheza mentioneaza ca si-a redus portofoliul de titluri de stat romanesti cu 40% fata de finele anului trecut, de la 98 milioane de euro la 59 milioane de euro.
Vanzarea subsidiarei din Romania a fost convenita de Millennium bcp in vara anului trecut cu reprezentantii Comisiei Europene, in cadrul unui program de restructurare si recapitalizare. Termenul limita pentru vanzare este de iunie 2015.
Millennium bcp a primit, in 2012, pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile, din imprumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active.