[P] Alertă în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023: Somație Către AFM Pentru Continuarea Proiectelor
Într-o perioadă în care tranziția către energie verde este crucială pentru viitorul nostru, Programul Casa Verde Fotovoltaice se află în mijlocul unui impas. O serie de evenimente recente au creat o incertitudine nedorită în ceea ce privește continuarea programului.
Hotărârea Curții de Apel Oradea (CAO) din 25 septembrie a fost un șoc pentru toți cei implicați în Programul Casa Verde Fotovoltaice. Această hotărâre a dispus suspendarea procedurii de publicare a listei instalatorilor validați și a întregii proceduri de selecție și contractare până la soluționarea definitivă a unei contestații. Cu toate acestea, problema majoră este că lista instalatorilor validați a fost deja publicată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) înainte de pronunțarea hotărârii CAO, ceea ce face că suspendarea să fie cu adevărat problematică.
O Luptă Pentru Drepturi Echitabile
În acest moment delicat, TAW Energy – firmă ce se ocupă de instalarea și promovarea soluțiilor de energie solară fotovoltaică în România, contribuind la dezvoltarea sectorului energiei verzi – alături de firma de avocatură Stratulat Albulescu, caută soluții pentru a depăși această situație și a asigura o continuare cât mai rapidă și eficientă a programului. A fost depusă o somaţie de reluare a activității de verificare dosare și montaje pentru cei care au ales deja instalatorul prin intermediul aplicației AFM.
Stratulat Albulescu este o firmă de avocatură românească cu o istorie bogată și un portofoliu impresionant de servicii juridice complete și soluții strategice inovatoare. Cu sediul în București, firma s-a impus ca un partener de încredere pentru clienții săi, atât la nivel național, cât și internațional, într-o gamă largă de sectoare de afaceri. Compania este foarte bine cunoscută pentru tranzacţiile sale precum: Walden Group, European Investment Bank, Encora – Softelligence, Bucharest Stock Exchange (BVB) etc..
“Astăzi am trimis o somaţie către AFM pentru a putea relua activitatea cu privire la verificarea dosarelor şi efectuarea montajelor pentru cei cu care am semnat contracte.” a declarat într-un interviu Adrian Şerban, General Manager la TAW Energy.
Iată câteva aspecte importante pe care TAW Energy le-a transmis către AFM:
– Prin hotărârea Curții de Apel Oradea pronunțată în dosarul nr. 3168/111/2023 („Hotărârea CAO”) s-a dispus „suspendarea executării Deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al reclamantei ca şi instalator, publicată pe site-ul pârâtei în data de 28.08.2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanțare, până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr.3167111/2023 al Tribunalului Bihor”.
– La data pronunțării Hotărârii CAO AFM publicase deja lista instalatorilor validați;
– TAW Energy a semnat contractul de participare anterior pronunțării Hotărârii CAO;
– Anterior Hotărârii CAO, TAW Energy a fost selectată ca instalator prin intermediul aplicației;
– Anterior Hotărârii CAO, TAW a aprobat prin intermediul aplicației solicitanții, iar cu o parte semnificativă dintre aceștia a încheiat contractele de instalare de panouri;
– Suspendarea operează doar pentru viitor și doar între părțile în litigiu.
Prin urmare, măsura privind suspendarea procedurii de publicare a listei instalatorilor validați nu poate produce efecte practice, întrucât această listă era deja publicată la data Hotărârii CAO, iar lipsirea de efecte a listei deja publicate nu se poate dispune decât pe calea acțiunii de fond.
În concluzie, am considerat important să subliniem:
– Hotărârea CAO nu afectează nici beneficiarii care și-au exercitat anterior acesteia dreptul de alegere a instalatorilor și care au fost aprobați de instalatori.
– Hotărârea CAO nu ar trebui să fie interpretată ca afectând nici beneficiarii care și-au exercitat anterior acesteia dreptul de alegere a instalatorilor și care ale căror cereri nu au fost încă aprobate de instalatori, întrucât etapa selectării potrivit art. 8 lit. h) din Ghidul de finanțare a fost parcursă.
– Măsura suspendării procedurii (i) de încheiere a contractelor de participare și (ii) de încheiere a contractelor de finanțare produce efecte limitate doar cu privire la unitățile de cult care nu au semnat contractele de finanțare și instalatorii care nu au semnat contractele de participare anterior Hotărârii CAO.
– Așadar, prin Hotărârea CAO a fost suspendată doar procedura de alegere a instalatorilor de către solicitanții care nu și-au exercitat dreptul de alegere anterior Hotărârii CAO, deci nu sesuspendă executarea lucrărilor de instalare a panourilor și nici decontarea plăților de către AFM;
– AFM nu a publicat pe website lista solicitanților aprobați, listă necesară pentru demararea lucrărilor aferente clienților care și-au exercitat dreptul de alegere a instalatorului anterior Hotărârii CAO;
– Hotărârea CAO nu suspendă aprobarea de către AFM și publicarea pe pagina de internet a acesteia a listei solicitanților aprobați.
În somaţia trimisă de TAW Energy către AFM, compania a solicitat să avanseze procesul de avizare, aprobare și publicare a listei solicitanților aprobați, iar AFM să permită TAW şi celorlalți instalatori care au semnat deja contracte de participare și care au fost deja selectați de solicitanți să finalizeze analiza și aprobarea documentelor solicitanților.
Este important de subliniat că majoritatea instalatorilor validați anterior Hotărârii Curții de Apel Oradea, inclusiv TAW Energy, au încheiat contracte de furnizare a panourilor și invertoarelor, angajându-se ferm față de solicitanți cu privire la executarea lucrărilor.
“Considerăm că o interpretare eronată de către AFM a Hotărârii Curții de Apel Oradea, care să conducă la suspendarea executării lucrărilor pentru clienții care și-au exercitat deja dreptul de alegere a instalatorului, ar avea un impact semnificativ asupra instalatorilor și clienților, provocând pierderi financiare și întârzieri în implementarea proiectelor.
Am transmis AFM să analizeze cu atenție situația și să ia în considerare solicitările noastre în vederea asigurării unui tratament corect și echitabil pentru toate părțile implicate.” a completat Adrian Şerban.
Vom continua să vă ținem la curent cu evoluția acestei situații critice și cu măsurile pe care le luăm pentru a asigura continuarea programului. Împreună, putem face diferența și să aducem România pe harta energiei verzi europene.
Articol susținut de Taw Energy