Sari direct la conținut

[P] Cum își pot optimiza companiile consumul de energie? 3 sfaturi pentru costuri mai mici

Smile Media
Cum își pot optimiza companiile consumul de energie, Foto: MET România Energy
Cum își pot optimiza companiile consumul de energie, Foto: MET România Energy

​Un număr în creștere de companii din România, în special cele active în zona de producție, solicită furnizorilor de energie servicii de consultanță pentru optimizarea consumului. Companiile arată astfel interes față de dezvoltare sustenabilă și menținerea competitivității pe termen lung. Printre principalele acțiuni recomandate clienților MET România Energy, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie pe plan local, se numără realizarea unui audit energetic însoțit de adoptarea unor măsuri pentru eliminarea pierderilor sau eficientizarea consumului, creșterea ponderii energiei din surse regenerabile și optarea treptată pentru soluții de transport electric.

Dincolo de măsurile de eficientizare a consumului, MET România Energy sfătuiește decidenții din companii să pună accent și pe predictibilitate în relația cu furnizorii de energie. Astfel, vor putea fi evitate variațiile de preț specifice acestui domeniu. MET garantează menținerea costului energiei livrate pe parcursul unui interval stabilit în comun cu partenerii săi.

Auditul energetic

Procesul de optimizare începe cu analiza detaliată a situației curente. Auditul energetic presupune colectarea de date esențiale în identificarea și eliminarea eventualelor pierderi sau adoptarea unor măsuri care să contribuie la reducerea consumului viitor. Companiile sunt obligate prin lege să întocmească un audit energetic la fiecare patru ani. Acest pas trebuie tratat cu toată seriozitatea pentru că influențează direct costurile companiei și gradul de productivitate sau amprenta asupra mediului. Furnizorul de energie poate oferi, prin instrumente ca termografia, informații la zi despre soluțiile care pot fi implementate pentru a beneficia de un consum minim, liniar la cele mai bune costuri. Mare parte dintre clienții MET România Energy au adoptat măsuri simple, cu impact asupra costurilor, de tipul înlocuirii sistemului de iluminat sau a instalațiilor de climatizare. Alte companii solicită soluții care necesită expertiză avansată, precum instalarea de sisteme fotovoltaice on și off grid sau prezența unor soluții de contorizare inteligentă. MET are o echipă de specialiști dedicată în acest sens.

Energie din surse regenerabile

O parte din energia care ajunge la consumatori este produsă din surse regenerabile. Ponderea acesteia poate fi negociată individual cu furnizorul de energie. MET România este primul furnizor din România care a obținut de la TUV Rheinland certificarea internațională NaturePower, care atestă capacitatea de a oferi consumatorilor 100% energie regenerabilă, cu amprentă zero de CO2. Compania dispune, astfel, de un sistem fiabil și transparent de urmărire continuă a cantităților de energie achiziționate sau furnizate către clienții finali, inclusiv balanța consumului orar al consumatorului pentru toate punctele de consum versus producția orară de energie regenerabilă contractată. Numărul de companii care optează pentru un consum mai mare de energie din surse regenerabile crește constant, datorită interesului pentru diminuarea amprentei de carbon și crearea unei culturi care promovează sănătatea și respectul față de natură.

E-Mobilitatea

Consumul de energie al unei companii este dictat atât de activitatea de producție, cât și cea de transport a materiei prime, a produselor finale sau a personalului. Pentru a beneficia de un consum minim multe companii au optat deja pentru actualizarea soluțiilor de mobilitate. MET a oferit la nivel internațional consultanță în alegerea și instalarea de stații pentru încărcarea mașinilor electrice sau Plug-In Hybrid, cu încărcări rapide sau încărcări normale. Grupul a livrat, de asemenea, proiecte la cheie care au inclus achiziția stațiilor, instalarea și punerea în funcțiune, service și mentenanță pe perioada de funcționare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro