[P] Tot ce trebuie să știți despre lactate pentru o dietă sănătoasă
Laptele și produsele lactate sunt considerate alimente bogate în nutrienți. De aceea, unele autorități din domeniul sănătății, cum ar fi Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), recomandă consumul zilnic de produse lactate precum brânză, unt sau smântână.
Cu toate acestea, dovezile științifice cu privire la faptul dacă lactatele sunt sănătoase sau dăunătoare sunt amestecate – și există complexități în spatele acestor etichete.
Având în vedere că peste jumătate din populația lumii raportează probleme de digestie a produselor lactate, vă puteți întreba dacă ar trebui să continuați să le consumați sau nu. Acest articol vă oferă o privire în profunzime asupra produselor lactate și explorează modul în care acestea vă pot afecta sănătatea.
Ce sunt lactatele?
Lactatele se referă la alimentele fabricate din sau care conțin lapte de mamifere, cum ar fi vacile, oile, caprele sau bivolițele. Acest grup include alimente precum laptele obișnuit și cel fără lactoză, iaurtul, brânza și chefirul, precum și produsele care conțin lapte, cum ar fi untul, înghețata, ghee, smântâna, brânza cu smântână, produsele din zer și cazeina.
După cum vă puteți imagina, produsele lactate sunt produse prin diferite tehnici și metode de prelucrare, care contribuie la îmbunătățirea calităților lor dorite. De exemplu, laptele lichid poate fi transformat în lapte semidegresat, degresat, evaporat sau sub formă de pudră, în care grăsimea sau apa este parțial sau în întregime eliminată pentru a crea versiuni mai puțin grase, condensate sau uscate ale laptelui.
Având în vedere durata scurtă de depozitare a laptelui, acesta este supus de obicei pasteurizării, care este un tratament termic ce reduce numărul de microorganisme dăunătoare care îl pot deteriora sau care pot prezenta pericole pentru sănătatea consumatorilor.
Alte produse, cum ar fi brânza, sunt obținute prin coagularea cazeinei – una dintre principalele proteine ale laptelui – și separarea acesteia de zerul din lapte. În schimb, produsele fermentate, cum ar fi iaurtul și chefirul, sunt produse prin creșterea acidității laptelui prin adăugarea de bacterii benefice.
Profilurile nutriționale ale produselor lactate
După cum am menționat anterior, laptele și produsele lactate sunt alimente bogate în nutrienți care oferă numeroase avantaje nutriționale. De fapt, laptele conține 18 din cei 22 de nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale, probiotice și antioxidanți.
O porție de 244 ml de lapte integral conține:
- Calorii: 146
- Proteine: 8 grame
- Grăsimi: 8 grame
- Carbohidrați: 11 grame
- Vitamina B12: 55% din valoarea zilnică (DV)
- Calciu: 23% din DV
- Fosfor: 20% din DV
- Vitamina D: 13% din DV
- Potasiu: 8% din DV
De asemenea, furnizează cantități bune de vitamina A, seleniu, zinc și magneziu. Pe baza compoziției sale nutritive, laptele integral este destul de sănătos. Doar 1 cană (244 ml) oferă toți cei 3 macronutrienți – carbohidrați, proteine și grăsimi.
Componentele grase ale laptelui depind de dieta și tratamentul animalului de la care provine. Grăsimea lactată este foarte complexă, cuprinzând sute de acizi grași. Mulți dintre ei sunt bioactivi, ceea ce înseamnă că au efecte benefice asupra organismului dumneavoastră.
De exemplu, cercetările arată că laptele provenit de la vaci hrănite cu iarbă și crescute pe pășune poate avea cu până la 92% mai mulți acizi grași omega-3 și cu 94% mai mult acid linoleic conjugat (CLA) decât laptele provenit de la vaci crescute în mod convențional.
Rețineți că produsele lactate bogate în grăsimi, cum ar fi unele brânzeturi și înghețată, precum și produsele din soia îmbogățită au o compoziție nutritivă foarte diferită de cea a laptelui. De asemenea, produsele lactate degresate sau cu conținut scăzut de grăsime nu conțin majoritatea sau toate grăsimile sănătoase ale laptelui.
Un alt nutrient important din produsele lactate este lactoza, principalul tip de carbohidrați din laptele tuturor mamiferelor. Laptele provenit de la rumegătoare – animale precum vacile și oile – conține aproximativ 5% lactoză.
Rolul principal al lactozei din lapte este de a furniza energie. De asemenea, are un potențial efect prebiotic, ceea ce înseamnă că promovează creșterea bacteriilor prietenoase din intestin, lăsându-vă cu o comunitate de bacterii mai sănătoasă.
Laptele este destul de hrănitor, iar compoziția sa poate fi influențată de dieta și tratamentul animalului de la care provine. Cu toate acestea, ea variază foarte mult în funcție de produs.