Pacienți puși pe drumuri de spitale și de medicii specialiști să ceară bilete de trimitere, chiar dacă legea prevede că ele nu sunt necesare până în octombrie
Medicii de familie fac apel la spitale, clinicile private și medicii specialiști să nu le mai ceară pacienților bilete de trimitere până în octombrie, așa cum prevede legea. Decizia renunțării la biletele de trimitere până la data de 30 septembrie inclusiv a fost luată de Guvern pentru a nu mai pune pacienții pe drumuri și a limita răspândirea epidemiei de coronavirus. „Unele clinici și spitale își bat joc de pacienți, punându-i inutil pe drumuri”, afirmă medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Nici utilizarea cardului național de sănătate nu este necesară, până la data de 1 iulie, din același motiv.
„Nu mai cereți bilete de trimitere! Una dintre cele mai grave probleme ale sistemului de sănătate este lipsa de comunicare cronică între profesioniștii din sănătate. Casele de asigurări de sănătate și Direcțiile de sănătate publică informează sporadic medicii și numai cu subiectele pe care le consideră necesare, ceea ce, de fapt, e tot o formă de manipulare”, este apelul dr. Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Sandra Alexiu
Medicul Sandra Alexiu afirmă că „Pentru a menține starea de aglomerație și haos, de exemplu, lipsa de informare este o armă redutabilă. Poate de aceea colegii noștri din sistem nu au aflat încă o informație esențială și au reînceput sa pună pacienții pe drumuri. Vă rugăm insistent să nu mai cereți bilete de trimitere, oricât de tare vă tentează acest lucru!”
„Dragi colegi, cu totii suntem asaltați în ultimele săptămâni, de cand s-a relaxat toată țara, de solicitarile pacienților pentru bilete de trimitere. Unele bilete sunt la cererea pacienților, majoritatea la cererea clinicilor private mari care vor să faca internări de zi, spitalelor care niciodata n-au știut ce scrie în contract și mai rar, la cererea colegilor din ambulatorii, care sunt speriați că nu li se vor deconta consultațiilor fără bilet”, adaugă Sandra Alexiu.
Patronatul Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov a facut o adresă de informare către unitățile sanitare și casele de asigurari, după ce a constatat că „unele clinici și spitale chiar își bat joc de pacienți, punându-i inutil pe drumuri. În schimb după atâta vreme, nu și-au pus la punct un sistem de programare, măcar telefonic!”, mai spune medicul Sandra Alexiu.