Sari direct la conținut

Pană de curent majoră în Balcani, pe fondul temperaturilor caniculare. Mai multe țări din apropierea României, afectate

HotNews.ro
Muntenegru, Bosnia și cea mai mare parte a coastei croate a Mării Adriatice, unde temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius, se confruntă vineri cu o pană de curent majoră, potrivit distribuitorului de energie electrică din Muntenegru, CEDIS, și presei locale, scrie Reuters.
Caniculă în România , Foto: AGERPRES
Caniculă în România , Foto: AGERPRES

„Aproape întreaga zonă a Muntenegrului este lipsită de energie electrică din cauza întreruperilor de rețea”, a precizat CEDIS, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui reporter Reuters, capitala Bosniei, Sarajevo, și orașele Banja Luka și Mostar au rămas fără electricitate. Presa locală anunță o pană de curent în întreaga țară.

Compania de electricitate HEP din Croația a transmis că întreruperea curentului în unele părți ale țării a fost cauzată de „o perturbare internațională care a afectat mai multe țări”.

„Operatorul sistemului de transmisie croat efectuează o analiză împreună cu operatorii de sistem din țările vecine pentru a stabili cauza”, a adăugat HEP.

HEP a precizat că și-a pus în funcțiune la maximum capacitățile de producție pentru a asigura „aprovizionarea în cel mai scurt timp posibil”.

Și cea mai mare parte a coastei adriatice a Croației a rămas fără electricitate, a anunțat televiziunea de stat HRT.

Traficul în orașul de coastă Split s-a oprit după ce semafoarele au încetat să mai funcționeze, iar sirenele ambulanțelor puteau fi auzite în tot orașul, a transmis postul de televiziune.

Televiziunea albaneză Top Channel relatează că o serie de orașe, inclusiv capitala Tirana, au rămas fără electricitate.

Potrivit unor surse citate de Top Channel, defectarea unui interconector din Muntenegru a cauzat pana de curent.

În Serbia şi Muntenegru, oamenii au fost sfătuiţi să rămână în interior din cauza caniculei

Joi, rezidenţii Belgradului s-au răcorit în lacul Ada Ciganlija şi şi-au petrecut timpul lângă fântâni şi în cafenele pentru a face faţă temperaturilor extreme, iar guvernul sârb le-a ordonat angajatorilor să-i protejeze de caniculă pe lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în exterior, a relatat anterior Reuters, potrivit Agerpres.

Meteorologii au prognozat temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius pe teritoriul Serbiei săptămâna aceasta după ce curenţi de aer din Africa de Nord au adus un front fierbinte şi uscat deasupra Balcanilor.

Autorităţile sanitare şi meteorologii au declarat alertă meteo „roşie” şi le-au recomandat oamenilor să nu se aventureze afară. Serviciul de urgenţă din Belgrad a transmis că medicii săi au intervenit de peste 100 de ori pe timpul nopţii de miercuri spre joi, în special pentru a trata persoane cu boli de inimă sau afecţiuni cronice.

Ministerul Muncii şi al Ocupării Forţei de Muncă le-a dat dispoziţie angajatorilor să organizeze lucrul în aer liber în aşa fel încât să evite activităţile fizice epuizante şi expunerea directă la soare.

„Cred că schimbările climatice sunt de vină pentru astfel de temperaturi”, a spus Vojislav Sumenkovic, un student în vârstă de 23 de ani.

În ţara vecină Muntenegru, autorităţile sanitare au avertizat oamenii să se pună la adăpost de soare până în cea de-a doua parte a după-amiezii de joi. Zeci de mii de turişti au luat cu asalt plajele de la Marea Adriatică, printre care staţiunea Ada Bojana, situată la graniţa cu Albania.

„Căldura este dificilă, dar suntem în apă, pe plajă”, a spus Kolya, un turist din Germania în vârstă de 35 de ani.

În Grecia, pompierii se luptau miercuri cu incendii de vegetaţie în apropiere de Atena, care au forţat zeci de rezidenţi să-şi părăsească locuinţele. Autorităţile au spus că focul e atât rezultatul incendierii premeditate, cât şi a condiţiilor caniculare şi aride.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro