Paradox legislativ în România: e-factura se bate cap în cap cu reglementările ANRE. Furnizorii de energie cer clarificări / Vor fi probleme pentru prosumatori
Facturile la electricitate și gaze pentru firme vor trebui transmise prin sistemul ANAF de la 1 ianuarie 2024, însă, în același timp, ele trebuie să respecte un standard reglementat de ANRE. Așa cum arată acum, acest standard se bate cap în cap cu e-factura, iar furnizorii cer autorităților clarificări. Vor fi probleme pentru cei cu mai multe locuri de consum și pentru prosumatori, pentru că furnizorii nu mai pot emite facturi în numele lor.
„Pentru consumatorii casnici nu vor fi modificări în facturi în această iarnă. Însă pentru cei non-casnici vor fi schimbări semnificative, în urma implementării sistemului e-factura. De la 1 ianuarie, toate facturile emise către alte companii trebuie transmise prin platforma ANAF de facturi, ceea ce ne duce la niște dificultăți.
Standardul actual de facturare, care este un standard reglementat de ANRE, nu se poate implementa în e-factura. Noi ne așteptăm să apară o clarificare de la cele două autorități, astfel încât să avem și noi un model să îl aplicăm”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), în cadrul Energy Europe Summit, organizat de publicația EnergyHub.
„Dacă facem e-factura, nu suntem aliniați cu standardele ANRE, dacă facem ca ANRE, ne luăm amendă de la celălalt. Nu știm ce se va schimba, dar vor fi schimbări”, a continuat el.
Singura certitudine este că nu vor mai fi emise facturi pe hârtie.
„Nu vor putea fi introduse foarte multe detalii, ceea ce va fi o problemă pentru consumatorii care au mai multe locuri de consum și, de asemenea, va fi o problemă pentru prosumatori. La momentul actual, furnizorul emite factura în numele prosumatorului pentru energia livrată în rețea, ceea ce nu va mai fi posibil, pentru că, prin e-factura, nu este posibil ca un CIF să emită factură pentru alt CIF”, potrivit lui Urluescu.
Acesta a arătat că există o problemă mare pe piața de energie din cauza faptului că este reglementată de prea multe instituții.
„Aproape toate autoritățile din România sunt experte în energie, mai nou. Fiecare vine cu o idee și mai introduce ceva în lege, ceea ce ne duce la apariția unor reglementări greu de aplicat și când ceri o clarificare nu știe nimeni”.
Sursa foto: Dreamstime