Parlamentarii lovesc iar in incompatibilitati: Proiect de lege prin care parlamentarii, ministrii si alesii locali sa poata avea PFA-uri/ Patru dintre initiatori au avut probleme cu ANI, unul este condamnat definitiv
Un nou proiect de lege prin care se doreste modificarea regimului incompatibilitatilor a fost depus in Parlament la inceputul lunii decembrie. Propunerea elimina mai multe prevederi din doua legi astfel incat parlamentarii, ministrii, prefectii, subprefectii, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene sa poata detine calitate de „comerciant persoana fizica”. De remarcat ca dintre cei 12 initiatori – 10 de la UDMR si doi de la PSD – patru au avut diverse probleme cu Agentia Nationala de Integritate, unul fiind condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Ce prevede proiectul:
Proiectul are doua articole prin care se prevede abrogarea prevederilor care impun incompatibilitatea cu calitatea de comerciant persoana fizica din doua legi: Legea nr.161/ 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei si Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata Statutul deputatilor si al senatorilor.
Din Legea nr.161/2003 se abroga urmatoarele puncte:
Litera e) al alineatului (1) al art. 82 – care prevede astfel: calitatea de deputat si senator este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica
Litera g) al alineatului (1) al art. 84 – care prevede: functia de membru al Guvernului este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica
Litera i) al alineatului (1) al art. 85 – care prevede: functia de prefect si subprefect este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica
Litera g) al alineatului (1) al art. 87 – care prevede: functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica.
Din Statut se abroga:
Litera e) al alin. (2) al art 16. – care prevede: Calitatea de deputat sau de senator este, de asemenea, incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica.
S-ar da astfel liber la deschiderea de afaceri de catre demnitari.
Amintim ca Petre Roman si-a pierdut mandatul de deputat exact pentru aceasta incompatibilitate.
Potrivit ANI, Roman s-a aflat in stare de incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat detinea simultan functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata. Fostul premier a contestat raportul de valuare al ANI la Tribunalul Bucuresti, nu la Curtea de Apel, care era instanta competenta. Pentru ca in decurs de 6 luni contestastia nu a ajuns la Curtea de Apel, raportul a ramas definitiv, asa ca ANI a solicitat revocarea din functie a parlamentarului.
Proiectul a fost inregistat pe 2 decembrie la Camera Deputatilor si asteapta avizul de la Consiliul Legislativ si punctul de vedere de la Guvern.
Motivele initiatorilor:
In expunerea de motive a initiatorilor, se precizeaza ca in aplicarea Noului Cod Civil s-a constatat ca sintagama „comerciant persoana fizica” a fost asimilata in practica, cu sintagma „persoana fizica autorizata”. Aceasta asimilare a dus la interpretarea legislatiei anterioare Codului Civil in sensul de a interzice anumite activitati sau de primire a unor sume de bani, care in conformitate cu prevederile constitutionale si normelor europene nu ar trebui sa fie restranse. Astfel, persoanelor carora conform Constitutiei si legilor in vigoare, le este permisa „activitati in domeniul didactic al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice” le este interzisa aceasta activitate daca ea este realizata in calitate de persoana fizica autorizata.
Citeste aici intreaga expunere de motive
Cine sunt initiatorii care au probleme cu ANI, toti deputati UDMR:
- Mate Andras:Deputatul UDMR Mate Andras-Levente a fost condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare in februarie 2015, fiind gasit vinovat de judecatorii instantei supreme ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, iar aceasta a obtinut astfel venituri de 5.508 lei. Dosarul a fost deschis dupa ce, in septembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul instantei supreme sa cerceteze un posibil conflict de interese in cazul deputatului UDMR.
- Antal Istvan: ANI l-a gasit pe deputatul Antal Istvan incompatibil. Ce spune ANI intr-un comunicat din 19 noiembrie 2014: Antal Istvan a detinut, in perioada 19 decembrie 2008 – 11 decembrie 2013, atat calitatea de deputat, cat si functia de administrator al unei societati comerciale.
- Kelemen Atilla: Deputatul UDMR Kelemen Atilla-Bela-Laszlo din Mures este acuzat de conflict de interese administrativ, iar Agentia Nationala de Integritate spune ca acesta si-a angajat sotia la biroul parlamentar. Potrivit unui comunicat al ANI, Kelemen Atilla-Bela-Laszlo, in calitate de deputat, a incheiat un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de referent in cadrul propriului birou parlamentar. Sotia sa a castigat, din functia in care a angajat-o deputatul, suma de 27.248 de lei.
- Kereskenyi Gabor: ANI, pe 1 iulie a anuntat ca deputatul UDMR, Kereskenyi Gabor, a fost declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI). Potrivit ANI, Kereskenyi s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada in care a fost viceprimar al municipiului Satu Mare, fiind si reprezentantul municipalitatii in Transurban.
Toti initiatorii: deputati – PSD: Nica Nicolae-Ciprian, Stragea Sorin Constantin; deputati – UDMR: Antal István, Bónis István, Cseke Attila-Zoltán, Fejér László-Ődőn, Kelemen Atilla-Béla-László, Kelemen Hunor, Kereskényi Gábor, Márton Árpád-Francisc, Máté András-Levente, Moldovan Iosif, Seres Dénes, Szabó Ödön; senatori – UDMR: Tanczos Barna, Vegh Alexandru.
Ce spune ANI:
„Agentia Nationala de Integritate nu sustine aceasta propunere legislativa care are ca efect direct generarea unor conflicte de interese si, evident, presupune eludarea principiilor ce guverneaza prevenirea conflictului de interese in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, principii instituite imperativ de lege.
De asemenea, apreciem ca propunerea legislativa nu corespunde obligatiilor asumate de autoritatile statului in lupta impotriva coruptiei institutionale, va afecta negativ imaginea Romaniei in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, cu efecte negative referitor la fondurile europene si in procesul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen.
Cu privire la implicatiile juridice decurgand din adoptarea proiectului de lege de modificare a Legilor nr. 161/2003 si nr. 96/2006, in sensul eliminarii incompatibilitatii pentru unele categorii de functii/demnitati publice care detin si calitatea de comerciant persoana fizica, raportat la prevederile Legii nr. 161/2003, consideram ca interesul public va fi puternic afectat prin posibilitatea demnitarilor/alesilor locali de a exercita autoritatea publica cu incalcarea, practic, a principiilor stabilite de regimul instituit de legiuitor incompatibilitatilor si conflictelor de interese” a transmis ANI, pentru Realitatea TV.