Sari direct la conținut

Parlamentarii se ghideaza dupa deviza „mandatu’ si doctoratu”

Academia Catavencu

Ce-si trage politicianul dupa ce devine parlamentar? Secretara, corect. Si limuzina de serviciu, corect din nou. Dar placerea lui cea mai mare este sa-si traga doctorat. Unul din trei deputati si-a luat cel mai inalt grad universitar dupa ce a intrat in Parlament, intre o caterinca in plen, un drum in teritoriu si un vot pentru privilegii parlamentare.

Doctori in frecat parlamenta

Avem in Parlament o elita intelectuala, un corp de specialisti, profesionisti desavirsiti, doctori hormonis pauza ai unor universitati second hand de care nu a auzit nimeni. Din cei 326 de deputati, nu mai putin de 180 au finalizate sau in curs de finalizare masterate si doctorate. Cei mai multi dintre acestia le-au finalizat insa dupa ce s-au facut mari politicieni si au ajuns in Parlament.

Iar acestea sint doar datele celor care au binevoit sa isi modifice la zi CV-urile. Daca ar fi sa facem un top al doctorilor si masteranzilor din Parlament, cei mai multi se regasesc la PSD, evident, partid ce reuneste o treime din doctorii Camerei Deputatilor.

Pe locurile doi si trei, la relativa egalitate (dupa cum spuneam, la unii nu e cert ce fel de doctorate fac sau daca chiar le fac) se afla PNL si PD cu cite 30 de doctori, urmate indeaproape de PRM cu 17 doctori (cu mentiunea ca de la PRM cel putin zece doctori au migrat). Coada plutonului e incheiata, normal, de PC, cu zece doctori, si de UDMR, cu doar noua. Dar la ei e de inteles: inca nu exista universitate de stat in limba maghiara.

Cine-a terminat in ’74, astazi isi da doctoratu’

Niciodata nu e prea tirziu, mai ales in cazul minunatilor nostri deputati. Cea mai mare parte, desi au terminat facultatile pe la 1800 toamna, s-au apucat de studii postuniversitare doar acum, de cind au aterizat in forul legislativ, via lista de partid. Spre exemplu, deputatul PNL Tiberiu Barbuletiu, dupa ce a absolvit Tehnologia transporturilor in 1988, la I.P.

Bucuresti, in 2004 devine doctor in sociologie economica, la ASE Bucuresti. Ioan Bivolaru de la PSD a absolvit Inginerie auto in 1974, la I.P. Bucuresti, pentru ca in 2003, pe cind era deja membru de marca al Parlamentului, sa-si faca si doctoratul la Politehnica din Bucuresti.

Cam la fel ca Ioan Cindrea, colegul sau de partid care, dupa ce a absolvit Stiinte Economice in 1982, si-a tras si un doctorat in 2003, nu se stie exact unde si cum. Ar mai fi si un Mircea Ciopraga de la PNL care este inca la doctorat, la Facultatea de Tehnologie Chimica (a absolvit Politehnica Bucuresti prin 1985).

|l mai putem mentiona si pe Ioan Oltean, de la PD, care, dupa ce devine licentiat in Drept la fara frecventa, in 1986, in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, astazi este mare doctorand in drept administrativ.

Daniela Popa de la PC, devenita inginer in 1981, la Universitatea din Brasov, a inceput anul acesta un doctorat in stiinte militare, la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I“ Bucuresti, in timp ce Constantin Tamaga, de la PSD, a absolvit Facultatea de Horticultura Bucuresti, in 1971, iar din 2004 este si doctor la o Universitate, nu se stie exact care.

Managementul teologiei si dreptul zootehniei

Va retinem atentia cu un pasaj in care inginerii de masini se transforma in doctori in drept, economistii in doctori in stiinte politice si absolventii de teologie in doctori in management.

Asa a ajuns Daniel Buda de la PD, dupa ce a terminat zootehnie in 1994, in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole, sa fie in prezent doctor in filosofie politica si stiinte politice, cu lucrarea „Raporturile parlamentului cu principalele institutii ale statului“, sustinuta la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Alt Buda, de la PSD de data aceasta, Ioan pe numele mic, este de profesie inginer si a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia“ in 1981, iar astazi este masterand la Universitatea „Vasile Goldis“ din Arad, specializarea Drept.

Un alt exemplu elocvent, legat de faptul ca niciodata nu e prea tirziu sa te apuci de invatat, este Gelil Eserghep, membru PRM, care in 1991 a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi, iar azi este doctorand in istorie, la renumita Universitate din Craiova.

Un liberal de frunte, Emilian Francu, dupa ce a absolvit, in 1981, Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, face in 2006 doua masterate, unul de „managementul afacerilor“ la Universitatea „Constantin Bråncoveanu“ din Rimnicu Vilcea si inca unul, in domeniul „dreptul institutiilor publice“, la Universitatea

„Lucian Blaga“ din Sibiu. Daniel Ionescu, deputat PD, fost PRM si PSD, este doctor in economie din 2000, in cadrul ASE, dupa ce in 1978 a obtinut diploma de inginer vini-viticol la Institutul National Agricol Bucuresti.

Florin Iordache, de la PSD, cu doua facultati la baza, una de Mecanica in 1985 si una de Drept in 2002, ambele la Universitatea din Craiova, si-a tras un doctorat in 2006, in specializarea „Relatii economice internationale“, la Universitatea Libera Independenta a Moldovei, la Chisinau.

Un alt renumit deputat PSD, Costica Macaleti, dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Hidrotehnica in 1981, in 2004 s-a bagat si la un masterat, pe domeniul „administratie“. Masterat pe care l-a absolvit „magne cum lauda“, dupa cum a declarat chiar el, la o institutie „undeva linga Piata Romana, Institutul de Studii Politice, sau asa ceva, cum ii spune“.

Doctorat in Drept pentru o cariera de piatra

Ion Mocioalca, de la PSD, dupa ce in 1987 urmeaza cursurile Universitatii Bucuresti, specializarea inginerie geologica si geofizica, in 2002 devine absolvent de stiinte juridice la Universitatea „Hyperion“, pentru ca, in acelasi an, sa se inscrie si la doctorat, specializarea economie, la Universitatea de Vest din Timisoara.

Un specialist de marca al Parlamentului este Ioan Aurel Rus, membru PRM, care, in anul 2000, la virsta de 50 de ani, isi incheie studiile la Academia de Teologie, pentru ca in prezent sa fie doctorand, la Chisinau, la „Academia Moldovei“, dupa cum ne-a zis chiar el.

Nu stim ce teza de doctorat are domnul deputat, nu a vrut sa ne zica, nu pentru ca ar fi secret, ci pentru ca „e o teza mai delicata si nu vreau sa va zic“.

Cam la fel are parcursul educational si Gheorghe Sarb, de la PSD, posesor al unei diplome de licenta la Facultatea de Stiinte Juridice obtinute in 2000, la virsta de 45 de ani, si care, in 2004, se perfectioneaza la un masterat in cadrul Institutului National de Administratie.

Si lista ar putea continua cu un alde Ovidiu Silaghi, europarlamentar, absolvent de „mecanica fina“ in 1987, la Universitatea „Transilvania“ din Brasov si masterand in administratie publica in 2004, la Universitatea „Vasile Goldis“ din Arad, Ion Stoica, fost membru PRM, absolvent de „mecanica“ in 1985, cu un master in 2004, in domeniul

„management si marketing energetic“, ambele la Politehnica din Bucuresti, sau Valeriu Zgonea, deputat PSD, absolvent de „constructii cai ferate, drumuri si poduri“ in 1985, masterand in 2004 la Institutul National de Administratie, dar si multi alti asemenea oameni de stiinta care muncesc la Casa Poporului.

De ce? „Este pasiunea vietii mele!“

Gelil Eserghep, absolvent de Transporturi in 1991, acum doctorand la Universitatea din Craiova, cu tema „Romånia si relatiile ei imediat dupa al doilea razboi mondial“, a zis: „Este pasiunea vietii mele (istoria – n.r.)“, „Este problema mea personala“, „Ne putem lua la intrecere pe istorie“.

Iulian Iancu, deputat PSD, este inginer in petrol si gaze din 1985. |ntre 1993 si 1998 urmeaza studii de management la Oxford, varianta cu taxa, dupa care, din 2003, devine doctorand in stiinte economice la Universitatea „Spiru Haret“.

Ne-a povestit: „Este o lucrare mai veche de-a mea, pe domeniul economic si managerial“; „Este o preocupare de a mea, de a mobiliza resursele nefolosite nici azi in domeniul resurselor regenerabile de energie“, „Este doar o preocupare a mea pe domeniu“.

Daniel Ionescu, deputat PD, fost PSD si PRM, este doctor in Economie din 2000, specializarea cibernetica economica. Prin 1978 insa a devenit inginer vini-viticol, dupa care a avut un traseu, via statistica, spre economie. De ce a facut doctoratul doar in 2000? Pai, a zis: „Am dat examen inca din 1981. Am luat 10 pe linie si am fost anuntat ca am fost admis, dar fara loc.

Asa era atunci“. Despre traseul de la viticultura la economie, simplu: „Asa s-a petrecut si mi-a si convenit“, mai ales ca cibernetica „se ocupa cu sistemele, e o materie mai controversata, despre teoria sistemelor, cele doua elemente, feedback si feedbefore, cutia neagra, sistemele care opereaza singure“.

alexandru.cristorian@catavencu.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro