Parlamentul din Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei / Statele în care eutanasierea sau alte forme de moarte asistată sunt legale
- Redactia Hotnews
Parlamentul Portugaliei a votat vineri pentru legalizarea eutanasiei, această ţară urmând să devină cea de a şaptea din lume care le va permite pacienţilor în faza terminală a bolii să obţină asistenţă din partea unui medic pentru a-şi pune capăt vieţii, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Persoanele de peste 18 ani vor putea să solicite asistenţă pentru a-şi pune capăt zilelor dacă se află în fază terminală şi suferă de o durere „persistentă” şi „insuportabilă”, cu excepţia cazului în care se consideră că nu au discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie.
Acest proces va fi deschis doar pentru cetăţenii portughezi şi rezidenţii legali, pentru a preveni ca oamenii să călătorească în Portugalia pentru a obţine ajutor medical ca să-şi pună capăt zilelor.
Legea se află acum în mâinile preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, un conservator, pentru promulgare. El a declarat anterior că va respecta votul parlamentului.
Unii au criticat momentul acestui vot, reprezentanţi ai partidului de opoziţie PSD (de centru-dreapta) afirmând că din cauza pandemiei de coronavirus care afectează ţara „există o mare nelinişte, o mare teamă în rândul oamenilor care are legătură cu chestiuni de viaţă şi de moarte”.
Într-o scrisoare adresată parlamentului, două grupuri care administrează majoritatea căminelor de bătrâni din Portugalia, care au fost dur lovite de pandemie, susţin că „aprobarea eutanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toţi aceşti oameni”.
Însă liderul parlamentar al formaţiunii Oameni-Animale-Natură, Ines Real, a declarat: „Este necinstit să invoci un moment extrem de dificil în ţară… să confuzi decesele legate de COVID-19 cu procesul legislativ care are drept obiectiv să permită eutanasia pentru cei suferinzi”.
Portugalia, o ţară majoritar catolică ce a petrecut o mare parte din secolul al XX-lea, până la revoluţia din 1974, sub un regim fascist, a făcut de atunci mari paşi înainte în reformele liberale care susţin drepturile omului. Acest stat a legalizat avorturile în 2007 şi a autorizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în 2010.
Unde este legală eutanasia sau altă formă de moarte asistată
Potrivit AFP, în Olanda, din 2002, administrarea unui medicament care provoacă moartea a fost autorizată atunci când pacientul o solicită în deplinătatea facultăților mintale și are suferință „insuportabilă și interminabilă” din cauza unei boli diagnosticate ca fiind incurabile, dar este necesar și avizul unui al doilea medic.
Olanda a fost, de asemenea, prima care a permis condiții stricte de eutanasie pentru minori de 12 ani și peste. În aprilie 2020, Curtea Supremă a aprobat eutanasierea persoanelor cu demență avansată, chiar dacă acestea nu mai sunt capabile să-și reitereze dorința.
În octombrie, Olanda a anunțat planuri de legalizare a eutanasiei copiilor bolnavi în fază terminală cu vârsta cuprinsă între unu și doisprezece ani.
Belgia a dezincriminat eutanasierea în 2002 în condiții strict definite de lege. Pacientul își poate exprima dorințele printr-o „declarație prealabilă” valabilă timp de cinci ani sau poate face cererea expresă dacă este capabil să se exprime.
În februarie 2014, Belgia a devenit prima țară care a autorizat eutanasierea fără limită de vârstă pentru copiii „capabili de discernământ” care suferă de o boală incurabilă.
Din martie 2009, eutanasierea a fost autorizată în Luxemburg în anumite condiții pentru pacienții adulți condamnați.
În SPANIA, pacienții au în prezent dreptul de a refuza tratamentul. Camera Deputaților a votat în decembrie în prima lectură un proiect de lege care recunoaște dreptul la eutanasie în condiții stricte. Acest text nu a fost încă examinat de Senat.
În ITALIA, în septembrie 2019, Curtea Constituțională a dezincriminat sinuciderea asistată (persoana ia singură doza letală) în condiții stricte, în ciuda unei legi care le interzice.
ELVETIA permite sinuciderea asistată și tolerează eutanasierea indirectă (tratarea suferinței cu posibile efecte secundare moartea) și eutanasia pasivă (întreruperea dispozitivului medical care susține viața).
FRANȚA a introdus în 2005 dreptul de a „lăsa să moară” care favorizează îngrijirile paliative, apoi a autorizat în 2016 „sedarea profundă și continuă până la moarte”, care constă în adormirea permanentă a pacienților incurabili și în suferințe foarte mari, al căror prognostic vital este „pe termen scurt”.
În SUEDIA, eutanasierea pasivă este legală din 2010.
În REGATUL UNIT, întreruperea îngrijirii în anumite cazuri a fost autorizată din 2002. Din 2010, urmăririle penale au fost mai puțin sistematice împotriva persoanelor care ajută din compasiune o persoană dragă să se sinucidă, dacă aceasta din urmă și-a exprimat în mod clar intenția de a face acest lucru.
În GERMANIA și AUSTRIA eutanasierea pasivă este tolerată dacă pacientul a solicitat-o. În februarie 2020, Curtea Constituțională Germană a interzis sinuciderea asistată „organizată” de medici sau asociații.
În Austria, Curtea Constituțională a decis în decembrie că țara încalcă legea de bază transformând sinuciderea asistată într-o infracțiune, ordonând guvernului să o legifereze pentru a ridica interdicția până la sfârșitul anului 2021.
În DANEMARCA, din 1992, fiecare cetățean își poate declara în scris refuzul oricărui tratament stăruitor.
În NORVEGIA, eutanasierea pasivă este autorizată la cererea pacientului la sfârșitul vieții sau a unei persoane dragi dacă aceasta din urmă este inconștientă.
În UNGARIA, pacienții incurabili își pot refuza tratamentul.
În LITUANIA, oprirea tratamentului la sfârșitul vieții este autorizată. Acesta este și cazul în SLOVENIA dacă pacientul și-a exprimat dorința.
În LETONIA, medicii nu vor fi urmăriți penal dacă deconectează un pacient la sfârșitul vieții sale pentru a pune capăt suferinței sale.