Sari direct la conținut

Parlamentul european propune ca agentiile de rating sa raspunda civil pentru evaluarile emise

HotNews.ro

Deputatii europeni au pledat miercuri pentru raspunderea civila a agentiilor de rating pentru evaluarile emise, s-au exprimat in favoarea crearii unei fundatii europene a ratingurilor de credit si au solicitat atentie sporita la calcularea ratingului datoriilor publice. Noile reguli aplicabile agentiilor de rating ar trebui sa clarifice inclusiv propriile metode de lucru, sa incurajeze competitia si sa reduca dependenta fata de aceste evaluari, potrivit unei rezolutii a Parlamentului European.

Rezolutia fara caracter legislativ, intocmita de Wolf Klinz, vine cu cateva saptamani inainte de data la care Comisia Europeana va inainta propuneri legislative privind reglementarea activitatilor agentiilor de rating.

Acest act analizeaza modalitatile prin care agentiile de rating pot fi responsabilizate pentru consultanta emisa. Prin rezolutie, deputatii solicita Comisiei Europene sa identifice modalitatile prin care agentiile de rating pot fi trase la raspundere in baza dreptului civil din statele membre. De asemenea, rezolutia sugereaza ca toate agentiile de rating ar trebui sa revizuiasca acuratetea ratingurilor de credit realizate in trecut si sa puna aceste evaluari la dispozitia autoritatilor de supraveghere, iar Autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete ar trebui imputernicita sa realizeze controale neanuntate in ceea ce priveste aceste evaluari.

Totodata, conform rezolutiei, Comisia ar trebui sa analizeze avantajele obligatiei de a folosi doua analize de rating in cazul produselor financiare complexe, cea mai conservatoare urmand sa fie utilizata pentru supravegherea legala. Acest lucru ar face ca investitorii sa aiba o imagine mai clara asupra situatiei reale a produsului.

Un aspect controversat din aceasta rezolutie se refera la propunerea de creare a unei structuri care sa contrabalanseze, la nivel european, cele trei mari agentii de rating existente, considerate a avea o pozitie dominanta in Europa. Rezolutia solicita Comisiei o evaluare detaliata in vederea infiintarii unei fundatii a ratingurilor de credit complet independenta, cu finantare asigurata pentru primii cinci ani. Grupurile politice de centru-stanga din PE optau insa pentru o agentie de rating publica, cu o finantare pentru o perioada mai lunga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro