Sari direct la conținut

Parlamentul slovac a respins extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara

HotNews.ro

Parlamentul slovac a votat marti seara impotriva pachetului legislativ privind extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), crucial pentru solutionarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit Reuters. Guvernul de la Bratislava va trebui sa isi dea demisia in urma acestui vot, avand in vedere ca premierul Iveta Radicova a legat aprobarea proiectului de un vot de incredere.

Rezultatele votului arata ca 55 de parlamentari au votat în favoarea extinderii fondului iar noua impotriva, in conditiile in care necesarul de voturi pentru ca proiectul să treacă era de 76. Reprezentantii Partidului Libertate si Solidaritate, care face parte din coalitia de guvernare, au aratat ca nu vor participa la vot, aratand ca unul dintre cei mai saraci membri ai zonei euro nu ar trebui sa plateasca pentru datoriile facute de statele mai bogate, precum Grecia sau Italia.

Cu toate acestea, ministrul de finante in functie, Ivan Miklos, a declarat ca pachetul legislativ ar putea fi aprobat pana la sfarsitul acestei saptamani.

Iveta Radicova ar putea cere un nou vot pentru extinderea puterilor EFSF, care ar putea trece datorita sustinerii celui mai mare partid de opozitie, Smer, care a cerut o remaniere sau demisia guvernului pentru a corda sprijinul acestui proiect.

Slovacia este singurul stat din zona euro care nu a ratificat inca extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara.

Extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) a fost aprobata la sfarsitul lunii trecute de parlamentul finlandez si de cel german, miscare asteptata cu oarecare ingrijorare de pietele financiare avand in vedere ca erau voci care se opuneau acestui plan.

Planul de crestere a puterii EFSF a fost aprobat de liderii zonei euro in luna iulie, dar trebuie votat de parlamentele tuturor celor 17 tari care au adoptat moneda unica europeana. Planul prevede, printre altele, imprumuturi „de precautie” acordate de EFSF statelor membre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro