Parlamentul voteaza miercuri solicitarea PMP pentru o comisie speciala care sa puna in acord Codul penal si Codul de procedura penala cu Deciziile Curtii Constitutionale, in termen de 30 de zile
Parlamentarii Partidului Miscarea Populara au solicitat in luna martie conducerii parlamentului infiintarea unei comisii speciale care, in termen de 30 de zile, sa puna in acord prevederile neconstitutionale din Codul Penal si Codul de Procedura Penala cu deciziile Curtii Constitutionale, despre care Traian Basescu a vorbit inca din februarie anul acesta. Solicitarea dateaza din martie, insa ar putea fi votata miercuri de plenul reunit, intrucat se afla pe ordinea de zi a sedintei birourilor permanente reunite ale celor doua camere.
In solicitare, PMP propune ca fiecare partid parlamentar si grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor sa isi desemneze reprezentanti in mod paritar, astfel incat din comisie sa faca parte cate un deputat si cate un senator din partea fiecarui grup parlamentar, la care sa se adauge un reprezentant al minoritatilor – un total de 11 membri.
Dupa expirarea termenului de 30 de zile, comisia speciala va trimite Comisiilor Juridice modificarile agreate.
In plus, cei de la PMP vor ca aceasta comisie sa se ocupe si de transpunere in legislatie a Directivei 343/2016 a Parlamentului European si a Consiliului privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale (UDMR a depus un proiect legislativ in acest sens, aflat in circuit parlamentar).
Sedinta conducerii reunite a Parlamentului este programata pentru miercuri la ora 09.30, urmand ca un plen reunit sa se intruneasca tot miercuri.
„Avem zeci de articole neconstitutionale in Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Nu sunt legi care sa se refere la cum creste iarba, sunt legi si Codul Penal si Codul de Procedura Penala care vizeaza soarta unor concetateni. Va propun constituirea unei comisii speciale, o comisie speciala, echilibrata, in care majoritatea sa nu poata sa-si impuna in orice conditii punctul de vedere, insemnand cate un reprezentant din fiecare partid din Senat si cate un reprezentant din fiecare partid din Camera Deputatilor reprezentantul minoritatilor si sa purcedem la modificarea articolelor din Codul Penal si Codul de Procedura Penala in cel mai scurt timp, termen de 30 de zile mi s-ar parea rezonabil”, spunea Traian Basescu in februarie.
Atunci, senatorul PSD Serban Nicolae, acum lider de grup al senatorilor PSD, a spus ca, de principiu, social-democratii sunt de acord, dar ca trebuie ceruta pozitia Executivului.
„In ceea ce priveste legislatia penala, avem doua chestiuni de rezolvat. In programul de guvernare exista un punct distinct in ceea priveste obligatia de a armoniza legislatia penala cu deciziile CCR. Sa ne lamurim in ce masura guvernul este in masura sa-si asume o decizie inainte de a ajunge in dezbatere parlamentara. Sunt nu numai probleme de constitutionalitate in legislatia penala, ci si probleme de disfunctionalitati. Sa facem intai o discutie cu ministrul Justitiei, sa vedem ce zice guvernul, sa fie transparenta”, a precizat Nicolae.