Partidele se gandesc la tot felul de aliante ciudate
Evident fiind ca nimeni nu va obtine majoritatea in noiembrie, toate partidele negociaza. PSD stie ca, daca ar castiga alegerile, in defavoarea Aliantei PNL-PD, nu ar putea guverna singur, fapt ce il obliga sa recurga la o strategie asemanatoare celei din 2000, adica sa apeleze la o alianta preelectorala.
Diferenta fata de alegerile trecute este insa una fundamentala, anume sansele crescute ale Aliantei PNL-PD de a scoate un scor care sa o plaseze in carti pentru a fi desemnata sa alcatuiasca viitorul guvern, cel mai probabil tot intr-o formula de coalitie, la fel ca PSD. In acest moment, cel mai nelinistit in privinta incheierii unor intelegeri politice pare a fi PSD.
In timp ce Alianta PNL-PD nu ia in calcul decat doua variante, in tabara pesedista calculele se intrevad mult mai complicate, aliante posibile dintre cele mai neasteptate, pe masura mizei pe care o reprezinta mentinerea la putere, dar si intrarea in turul doi a candidatului pentru Presedintie, care inca nu a fost desemnat oficial.
La Congresul programat pentru sfarsitul lunii, PSD va decide inclusiv strategia electorala pentru parlamentare si prezidentiale.
„Este posibil sa supunem atentiei si problema incheierii unui pact electoral, vom vedea ce denumire vom prelua si protocoale de colaborare si parteneriat politic cu unele partide neparlamentare“, declara, vinerea trecuta, presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca.
Aparent surprinzator, acesta a prezentat ca pe una dintre posibilitatile luate in calcul de partidul condus de Adrian Nastase incheierea unei aliante preelectorale cu Partidul Ecologist Roman (PER), care in acest moment nu exista.
In cazul in care varianta prezentata este luata in mod real in calcul de PSD, ar putea constitui o varianta de rezerva in cazul in care PUR, condus de Dan Voiculescu, ar intoarce spatele PSD si va alege sa se prezinte pe liste proprii la parlamentare. In 2000, PUR a candidat pe listele PSD.
De altfel, Adrian Nastase mentine ambiguitatea pe acest subiect, declarand, vineri, ca cele 10% dintre locurile pe care si le-a rezervat conducerea centrala nu sunt destinate altor partide, ci unor specialisti ai partidului.
O alta varianta comoda pentru PSD o reprezinta mentinerea UDMR in sfera sa de influenta, tradusa prin mentinerea la putere, prin intrarea la guvernare sau doar prin sprijin parlamentar, pe modelul actualei formule.
Numai ca prezenta partidului condus de Marko Bela nu este suficienta, iar Rovana Plumb, membra in conducerea PSD, a avansat, vineri – ca eventuala alternativa la PUR -, cooptarea PRM, alaturi de PSD si UDMR, respinsa deocamdata ferm de presedintele Uniunii.
Rovana Plumb a argumentat cu „pragmatismul“ ce ar trebui sa guverneze colaborarile politice, dar ideea a fost de mai multe ori exclusa oficial de liderii PSD, e drept, atunci cand stateau mai bine in sondaje.
Partidul condus de Corneliu Vadim Tudor a avut printre temele predilecte de discurs Guvernul Nastase si pe unii dintre membrii sai, dar, o data cu schimbarea la fata pusa in practica anul trecut, Vadim invoca acelasi „pragmatism“ evocat acum de PSD.
Problema este ca schimbarea de discurs nu a fost perceputa drept credibila, pentru ca, la nivelul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, o alianta PSD-PRM nu este vazuta cu ochi buni. PRM si-a manifestat, voalat, dorinta de a intra la guvernare cu PSD, cartile fiind in mainile partidului de guvernamant.
Nicolae Vacaroiu a mai avansat ideea cooptarii PNL la guvernare cu PSD, respinsa imediat de liberali. Potrivit documentelor Aliantei, colaborarea cu PSD este exclusa.
Cat priveste PUR, presedintele Dan Voiculescu a recunoscut faptul ca negociaza si cu PSD, si cu Alianta PNL-PD, iar, sambata, candidatul PUR la Presedintie, Codrut Seres, a pledat pentru liste proprii la parlamentare. O decizie este asteptata pe 5 septembrie, cand se va desfasura consultarea alesilor locali ai PUR.
Din punct de vedere al Aliantei PNL-PD, care simte vant in pupa din sondaje, singura varianta luata in calcul este o alianta postelectorala cu PUR sau UDMR. Dupa calculele sale, Alianta mizeaza, dupa redistribuire, pe 42-43%, iar varianta cea mai confortabila ar fi cooptarea ambelor alaturi de „aliati“, in conditiile in care atat PUR, cat si UDMR se lasa curtate din ambele parti.
Alianta respinge oficial colaborarea cu PSD si PRM, dar lucrurile sunt nuantate. Basescu este adeptul unor negocieri minimale inainte de alegeri, mizand pe un scor bun al Aliantei, in timp ce Stolojan vede lucrurile mai nuantat, intalnindu-se cu presedintele PUR.