Sari direct la conținut

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, a depus plângere penală în urma incendiului

HotNews.ro
Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, retinut, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, retinut, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Avocatul Iancu Toader, care îl reprezintă pe omul de afaceri Cornel Dinicu în dosarul în care acesta este arestat preventiv în urma incendiului de la complexul turistic Ferma Dacilor, soldat cu moartea a opt persoane, a declarat că proprietarul de facto al complexului turistic a formulat, în urma incendiului, o plângere penală. Apărătorul susţine că între reprezentanţii pensiunii de la Tohani şi compania de electricitate a existat o corespondenţă bogată, însă documentele au dispărut în incendiu.

„Domnul Dinicu a formulat şi dânsul o plângere penală, evident, se va constitui şi parte vătămată, pentru a putea, în primul rând – şi aceasta a fost şi o strategie de-a noastră, în apărare – pentru a putea avea acces şi la materialul dosarului, pentru că nu avem nici acum acest acces, subsumat acestei credinţe legitime că este o mână criminală şi pentru a se cerceta, evident, în amănunt, toate aceste aspecte pe care dânsul le-a semnalat şi pe care nu… nu ştiu, nu s-a voit să se aducă în spaţul public”, a afirmat avocatul sâmbătă, la Antena 3, citat de News.ro.

Întrebat împotriva cui se îndreaptă clientul său, în contextul în care se consideră parte vătămată, avocatul Iancu Toader a făcut referire la compania furnizoare de energie electrică.

„Dânsul mai are, anterior, nişte plângeri şi nişte sesizări cărora nu li s-a dat curs. Există o corespondenţă bogată, încercăm acum să o refacem, pentru că ştiţi, acum, din cauza acestui incident, s-au pierdut foarte documente, care atestă această corespondenţă cu autorităţile făcută de domnul Dinicu şi cred că va fi relevantă prin prisma lipsei de diligenţă”, a adaugat avocatul.

Întrebat daca Dinicu a denunţat sau a reclamat pe cineva, în încercarea de a se disculpa în dosar, apărătorul omului de afaceri a răspuns negativ.

Ferma Dacilor, branșată ilegal la rețea

Complexul turistic a reclamat la ANRE că are probleme cu curentul, deși era branșat ilegal la rețea.

Instalațiile de electricitate ale Fermei Dacilor erau atât de subdimensionate, încât era nevoie de construirea unui post nou de transformare pentru acoperirea întregului necesar de consum, se arată într-un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) la solicitarea HotNews.ro.

ANRE spune că a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii, în luna mai, cu privire la existența unor fluctuații de tensiune în rețea și a cerut distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție) să verifice situația.

DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-și acoperi consumul.

Ferma Dacilor se alimenta printr-un cablu de 650 de metri

În răspunsul către HotNews.ro, ANRE precizează că a primit o reclamație, în luna mai 2023, din partea Alinei Florentina Cealâcu, formulată în numele societății Ferma Dacilor Production, prin care se reclamau inconveniențe provocate de nivelul de tensiune scăzut la locul de consum din comuna Gura Vadului, localitatea Tohani, strada Principală nr. 76B.

ANRE a cerut distribuitorului din acea zonă, DEER, să ia de urgență măsurile necesare în vederea asigurării calității energiei electrice distribuite la acel loc de consum și să monitorizeze curba de tensiune timp de cel puțin șapte zile, apoi să transmită ANRE și reclamantei rezultatele monitorizării.

În data de 28 iunie, DEER a comunicat ANRE și reclamantei că alimentarea cu energie la acel loc de consum se realizează printr-un branșament trifazat, racordat la rețeaua electrică de joasă tensiune conform unui aviz tehnic de racordare emis în 2014 pentru obiectivul „pompă apă”, racordat la postul de transformare Tohan Sat, puterea aprobată fiind de 8 kW.

DEER a precizat că, în 29 mai 2023, a emis un certificat de racordare pentru obiectivul „locuință plus centrală electrică fotovoltaică”, puterea fiind tot de 8 kW. Deși în certificatul de racordare se preciza că nu este permisă racordarea altor utilizatori, ferma se alimenta de aici printr-o instalație cu o lungime de 650 de metri.

Mai departe, DEER a arătat că ferma depusese o cerere de racordare la rețea în anul 2022 pentru un loc de consum nou, respectiv pensiune agroturistică, însă pentru acoperirea necesarului de consum era nevoie de realizarea unui post de transformare nou.

Valorile tensiunii electrice în rețeaua din zonă erau normale

Distribuitorul a mai transmis autorității de reglementare că a verificat valorile de tensiune în postul Tohani Sat, iar acestea se încadrau în limitele normale.

Totodată, ANRE precizează că nu a primit în perioada noiembrie-decembrie 2023 petiții sau reclamații de la locuitorii din zonă referitoare la eventuale fluctuații ale tensiunii electrice.

Cornel Dinicu critica autoritățile

Cornel Dinicu a criticat autoritățile în noiembrie 2022 într-un interviu pentru Observatorul Prahovean despre care spunea că se mișcă încet.

„Sistemul este foarte greoi și foarte încâlcit. Nu te ajută, doar te încurcă. Mi-aș dori ca sistemul să nu mă mai încurce, să fie lucrurile mai simple. Că nu facem nimic ilegal…”, a declarat la vremea respectivă Cornel Dinicu.

El se plângea de reacțiile lente ale autorităților, iar pentru a exemplifica, a dezvăluit faptul că PUZ-ul la clădirea în care acum se află restaurantul a durat patru ani.

Dinicu povestea că pensiunea este conectată la reţea de alimentare cu energie electrică, dar că puterea acesteia nu este suficientă, astfel încât a dus la pensiune generatoare. „Avem generatoare. Avem… Ne mai dă şi statul un pic de curent. Am făcut cerere de vreo 10 ani, tot aştept să ne mărească puterea, să ne tragă o linie de medie” spunea omul de afaceri.

Victimele nu au avut nicio șansă

Și procurorii care instrumentează cazul au susținut că pensiunea a funcționat prin încălcarea sistematică a legii.

Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare.

Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a înființat și conducea complexul turistic Ferma Dacilor, a susținut că incendiul – în care au murit opt oameni – a fost pus intenționat.

Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă, pe care omul de afaceri l-a contestat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro