Sari direct la conținut

Patru decenii de la moartea revolutionarului Che Guevara

HotNews.ro

Cubanezii comemoreaza marti 40 de ani de cand revolutionarul Ernesto Che Guevara a fost asasinat la ordinele serviciilor secrete americane (CIA).

In toata Cuba sunt organizate ceremonii in memoria acestuia, iar presedintele Fidel Castro l-a omagiat pe revolutionarul „Che”, exprimandu-si respectul si recunostinta fata de cel pe care l-a descris drept „un luptator exceptional”.

In Bolivia, sute de persoane participa la o ceremonie in memoria eroului cubanez care se desfasoarta in apropierea locului in care a fost capturat si executat Che Guevara, iar in Argentina, tara natala a revolutionarului, va fi ridicata o statuie si se va organiza un festival muzical in memoria sa.

  • Galerie foto: Legendarul Che Guevara

    Pe numele sau adevarat Ernesto Guevara de La Serna, „Che” s-a nascut pe data de 14 iulie 1928, in Rosario, un oras din Argentina. Inainte sa-si inceapa „cariera” de revolutionar, punctata de numeroase fapte glorioase de arme, dar si crime sangeroase, Guevara a studiat in Rosario si in 1953 a terminat cursurile Universitatii din Buenos Aires, devenind medic.

    La numai un an dupa terminarea studiilor, convins ca inechitatile din America Latina nu pot fi rezolvate decat pe calea revolutiei populare, a plecat in Mexic, unde l-a intalnit pe Fidel Castro si “revolutionarii” lui exilati in aceasta tara.

    In 1956, alaturi de ei si de o mana de cubanezi, Che Guevara a reusit sa formeze o grupare de guerila care mai apoi a preluat puterea in Cuba. In timpul regimului lui Fidel Castro, el a intretinut relatiile diplomatice cu Uniunea Sovietica si Coreea de Nord.

    In 1959, el a fost numit comandantul inchisorii Cabana, unde, in acel an, au fost executati sute de prizonieri, daca nu cumva chiar mii, dupa cum reiese chiar din declaratii confidentiale facute atunci de Guevara.

    In 1966, dupa ce a renuntat la toate functiile sale si la cetatenia cubaneza, a plecat in Bolivia pentru a reaprinde spiritul revolutionar. Un an mai tarziu, pe data de 7 octombrie, a fost capturat de CIA si de armata boliviana si executat doua zile mai tarziu.

    In 1997 legenda lui, cazuta in uitare, a fost reanimata de gasirea ramasitelor sale, asupra carora planeaza in continuare indoiala. Acestea au fost inhumate la momentul respectiv de insusi Fidel Castro.

    Brandul Che Guevara

    Astazi, Che Guevara continua sa fie simbolul revolutiei de pretutindeni, devenind un veritabil brand popularizat prin documentare, melodii „cu dedicatie”, spectacole de grafitti. Tricouri, bluze, sepci, cani, ceasuri, insigne, brelocuri etc, sunt doar cateva suporturi pentru chipul lui Guevara.

    O intreaga industrie s-a creat in jurul acestui persoanaj carismatic, devenit un soi de „Casanova al Revolutiei cubaneze”. Imaginea lui, imprimata pe tot ceea ce inseamna suvenir, continua sa inregistreze recorduri de vinzari.

    Che Guevara – eroul de cinema

    Aventurile comandantului „Che” au ajuns si pe marile ecrane, la mai putin de un an de la decesul sau. In cei 40 de ani care au trecut de la disparitia lui s-au turnat mai bine de 20 de filme cu Che printre eroii principali.

    In 1969, celebrul comandant a fost interpretat de Omar Sharif, in productia „Che!”, iar 27 de ani mai tarziu, actorul Antonio Banderas avea sa-l intruchipeze pe Guevara in filmul „Evita”.

    O alta productie cinematografica de succes, „Diarios de motocicleta” (Jurnalele motocicletei), a fost lansata in 2004 si a urmarit indeaproape istoria calatoriilor lui Che Guevara prin America Latina.

    Lista nu se opreste insa aici, viata legendarului comandant pare a fi repovestita intr-o alta pelicula a lui Steven Soderbergh, intitulata „Guerrilla” – o biografie a lui Che Guevara, cu Benicio del Toro in rolul principal.

  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro