Sari direct la conținut

Paul Krugman, laureat Nobel: "Ma astept ca Fed sa lanseze carduri de credit, la cat de mult s-a implicat in banking"

HotNews.ro

Laureatul Premiului Nobel in economie, Paul Krugman, a acordat exclusiv pentru editia online a Newsweek un interviu legat de criza economica mondiala. Savuros si alert, interviul merita citit. Dan Popa reproduce, pe blogul sau, cateva dintre observatiile Prof. Krugman.

“Greenspan est un tip adevarat. Partea proasta e ca el si-a imaginat ca Fed este un soi de gazda care, daca te-ai imbatat prea tare si nu te mai poti tine pe picioare, te duce acasa si te mai pune si in pat. Credinta lui in functionarea pietei libere ne-a adus unde suntem.

Ceea ce am dorit sa definesc prin termenul de economie a crizei este acea situatie din care nici macar unchiul Alan (Greenspan) nu ne mai poate scoate. Se aplica acelasi scenariu: vine recesiunea, presedintele Fed coboara dobanda-cheie, recesiunea se domoleste, dupa care economia prinde iar avant. Economia crizei este o situatie in care remediile obisnuite nu mai functioneaza.

Neinterventia in cazul prabusirii Lehman, adica lasand piata sa lucreze singura, cum au spus unii, a facut ca toate pietele financiare din lume sa alunece pe o panta deloc de dorit.

Daca e sa compar aceasta criza cu cele trecute, constat ca inca nu a aparut niciun dictator si nu s-a ajuns nici la situatia de a vinde mere pe strada ca sa supravietuiesti.

Sistemul bancar este in stare de asediu. Aparentele sunt inselatoare, Fed a bagat atatia bani in sistemul financiar, e implicat deja atat de mult in banking incat ma astept sa vina cu o oferta de carduri VISA. Mult nu cred ca mai are… Oricum, Fed a facut atata cat a putut. A dus politica monetara pe drumuri care sunt virgine pentru ea. Nu stiu daca e mult sau e putin asta, dar constat ca e insuficient.

Ganditi-va ca un sistem paralel care “cantareste” 10 miliarde de miliarde de dolari, s-a spart. Iar faptul ca Fed isi ajusteaza bilantul cu 700 mld, nu are cum sa-i ajute. Suma e oricum ai da-o, insuficienta.

Cresterea economica mondiala din ultima vreme a fost construita pe fundamente bune. Mare parte a ei se datoreaza Chinei, unde nu a existat o bula speculativa a creditului. Dar s-a mers cu riscul prea departe. Eu as veni cu un principiu. Daca o banca cum e Lehman poate provoca colapsul unui intreg sistem, atunci e nevoie de putin mai multa prudentialitate.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro