Sari direct la conținut

PD-L acuza PSD ca triseaza la uninominal 

PD-L acuza PSD ca nu doreste introducerea votului uninominal. „Eu cred ca PSD nu doreste cu adevarat introducerea votului uninominal. Atunci cind se ajunsese la consens pe proiectul Pro Democratia s-au razgindit si au spus ca merg pe proiectul lor. Acum cind s-ar putea ajunge la o majoritate pe modelul sustinut si de presedintele Basescu, si promovat si de ei, spun ca merg pe varianta Guvernului“, ne-a declarat ieri vicepresedintele Comisiei de Cod electoral, deputatul PD-L Valentin Iliescu. In ceea ce-i priveste pe democrat-liberali, acestia vor sustine cel mai probabil in continuare sistemul majoritar in doua tururi, a precizat Iliescu, care crede ca saptamina viitoare Parlamentul ar putea fi convocat pentru o sesiune extraordinara pe tema uninominalului.

Reactia liderului PD-L apare dupa ce PSD a anuntat vineri, prin vocea presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca renunta la propriul proiect de lege de uninominal majoritar in doua tururi si ca va merge pe legea Pro Democratia pe care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea – uninominal mixt –, respinsa recent de Curtea Constitutionala.

Declaratiile lui Vacaroiu au fost confirmate si de reprezentantii partidului in Comisia de Cod electoral: Victor Ponta si Doru Ioan Taracila. „Eu sint autor atit al legii PSD, cit si coautor al proiectului Asociatiei Pro Democratia. Optez pentru varianta care se poate adopta cel mai repede, pentru ca sa putem avea uninominal la parlamentare“, ne-a declarat Victor Ponta. La rindul lui, Taracila a precizat: „La ora actuala, situatia este urmatoarea: nu se mai poate, nu mai este timpul necesar pentru a lua un proiect de la inceput. Proiectul PSD a fost de fapt si respins in Parlament. Urmeaza sa ne concentram atentia pe proiectul Pro Democratia, care a revenit in Parlament de la Curtea Constitutionala. Vom reface cele trei articole neconstitutionale si cu aceasta ocazie vom mai aduce o serie de imbunatatiri legii“.

Valentin Iliescu este insa sceptic in privinta sanselor ca proiectul Pro Democratia sa poata fi modificat conform Constitutiei. „E complicat sa redistribui cele 50% din mandate care nu se aleg direct. Am stat toata vara trecuta cu cei de la Pro Democratia sa gasim o solutie si nu am gasit nici una. Nu cred ca exista solutii constitutionale. Trebuie sa se reuneasca Comisia de Cod electoral si sa vedem ce putem face. Deocamdata nimeni, nici Guvernul, nici Pro Democratia, nici altii nu au venit cu o varianta“, spune Iliescu. Acesta nu a exclus insa nici posibilitatea ca PD-L sa renunte la propriul proiect de lege si sa sustina o varianta constitutionala a proiectului Pro Democratia. „Vom discuta atunci, pentru ca important este votul uninominal“, sustine acesta.

Cel mai fericit de cearta pe unino-minal pare a fi liderul UDMR, Marko Bela. Mai ales ca liderul maghiar nu ar fi deloc deranjat daca ambele variante nu ar trece de Parlament si ar ramine in vigoare actualul sistem de vot pe lista. „In legatura cu votul uninominal, cu eventualitatea unei aminari intentionate a legii votului uninominal prin care am ajunge intr-o situatie ca in 2008 sa se voteze dupa vechiul sistem, nu am cunostinta de astfel de intentii. In ceea ce ne priveste, pe UDMR, nu ne-ar deceptiona si nu ne-ar impinge intr-o disperare daca ar ramine actualul sistem. Am mai spus si o repet: actualul sistem e cel mai potrivit pentru comunitatea maghiara ca ea sa fie reprezentata proportional“, a declarat Marko Bela, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, la Tirgu-Mures.

Marko crede ca actualele „probleme de calitate foarte serioase“ ale Parlamentului trebuie rezolvate prin alte modalitati, eventual prin modificarea Constitutiei. In acest sens, liderul UDMR a spus ca ar accepta inlocuirea actualului sistem cu unul unicameral. Marko Bela a precizat insa ca, daca se va supune la vot din nou proiectul de uninominal, parlamentarii UDMR vor vota pentru varianta pe care si-a asumat raspunderea Guvernul.

Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro