Sari direct la conținut

PDL vrea sa trimita  buletinele tiparite de PNL la Parchet

HotNews.ro

Cele 33.600 de buletine de vot pentru Consiliul General tiparite in plus pentru Bucuresti vor fi depozitate la Biroul Electoral Municipal (BEM), sub paza jandarmilor si apoi distruse. Desi Monitorul Oficial (MO), al carui director, liberalul Liviu Moraru, candideaza pentru un post de consilier la sectorul 5, nu a dat o explicatie plauzibila pentru buletinele suplimentare, BEM a decis sa nu sesizeze Parchetul. Reprezentantul PDL in BEM, Marian Zlotea, cel care a descoperit buletinele, a declarat pentru HotNews.ro ca banuieste o tentativa de frauda si ca partidul va sesiza Parchetul pentru a face o ancheta. Buletinele reprezinta 5,5% din voturile bucurestenilor.

„Am constatat ca buletinele de vot imprimate de MO exced numarului legal si necesar de buletine de vot. De asemenea, am constatat ca toate birourile de circumscriptie de sector au numarul legal de buletine, de unde rezulta ca aceste buletine sint in plus”, a declarat presedintele BEM, Ileana Danaila, dupa sedinta de joi.

Potrivit comunicatului emis de BEM, Birourile de circumscriptie din Bucuresti au preluat inca de acum o saptamina toate buletinele, inclusiv rezerva de 10%, fara a se fi semnalat vreo lipsa. De aici concluzia ca buletinele de la MO erau in plus.

Sefii liberali de la MO si Prefectura o dau cotita

Marian Zlotea, reprezentantul PDL in BEM, a declarat pentru HotNews.ro ca MO nu a explicat de la cine a primit comanda de tipar si nici de ce nu a sesizat prezenta acestor buletine.

„Directorul MO, Liviu Moraru, este liberal de marca, vicepresedinte la sectorul 5, si candideaza si pe lista de consilieri la sectorul 5, deci este normal sa avem suspiciuni, mai ales ca, potrivit legii, aceste buletine se considera false. Ceea ce s-a intimplat constituie infractiune”.

Zlotea mai afirma ca la MO au fost comandate 1.762.000 de buletine pentru Consiliul General, plus rezerva de 10%, toate buletinele fiind ridicate de catre birourile de circumscriptie inca din data de 14 mai, cele 33.600 de buletine fiind in plus si raminind la MO „pentru vremuri grele”.

Sectorul 5, singurul netiparit inca

Ciudat este ca nici prefectul Catalin Deaconescu, fost membru PNL, nu avut o explicatie, desi Prefectura este cea care urmareste distribuirea buletinelor. Deaconescu a sustinut doar ca nu Prefectura a dat comanda de tiparire. ” Toate acestea trebuie lamurite de procurori, ei trebuie sa vada cine a ordonat tiparirea buletinelor”, spune Zlotea.

Reprezentatul PDL mai atrage atentia ca tiparirea buletinelor pentru primari si consiliile de sector este aproape finalizata, termenul limita fiind vineri, cu exceptia exact a sectorului 5.

Liviu Moraru, de la Rosca Stanescu la Olteanu

Potrivit „Cotidianul”, seful MO, Liviu Moraru, a fost director general adjunct la „Ziua”, in perioada in care aici era actionar Dinu Patriciu. In 2006, postul de la MO revenea PD in schimbul sustinerii lui Bogdan Olteanu la sefia Camerei Deptuatilor. Dupa obtinerea functiei, liberalii au presat pentru numirea lui Liviu Moraru la conducerea MO. Recomandarea a fost facuta de Sorin Rosca Stanescu, scrie „Cotidianul”.

Liberalul Moraru si-a facut „datoria” la MO, fiind implicat in scandalul tergiversarii publicarii deciziei Curtii Constitutionale cu privire la desfiintarea „Comisiei Chiuariu” si a dreptului presedintelui de a aviza urmarirea penala a membrilor guvernului.

La vremea respectiva, HotNews.ro a publicat o ancheta pe aceasta tema, raspunsul lui Liviu Moraru fiind ca „este aglomeratie si asteapta la rind”. Reamintim, ca anterior, Ordonanta de Urgenta a Guvernului care modifica Legea raspunderii ministeriale a fost publicata chiar in ziua emiterii ei.

MO se afla in subordinea directa a Camerei Deputatilor, iar Bogdan Olteanu a fost acuzat de presedinte ca a ordonant blocarea publicarii unor acte normative defavorabile guvernului. Olteanu a negat.

Cu buletinele suplimentare, bagi un partid in Consiliu

La alegerile pentru Consiliul General al Primăriei, pentru a atinge pragul electoral de 5%, obligatoriu pentru ca o formatiune politica sa aiba consilieri generali, este nevoie de 30.000 de voturi.

Un calcul simplu arata ca cele 33.600 de buletine ar fi egale cu 5,5% din voturi. Surse din BEM spun ca se urmarea, de fapt, marirea scorului PNL, care este cotat acum in sondaje cu 12%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro