Sari direct la conținut

Pensie privata la puterea 1 la suta

Romania Libera

Fiecare va spune sa-l alegeti pe el. Administratorii fondurilor de pensii private va indeamna sa semnati ca sa scapati de o parte din grijile senectutii. Faceti un pas mai departe!

Ganditi-va cu cati bani va alegeti de pe urma contractului. Adevarul e ca, atunci cand v-ati hotarat sa investiti banii de pensie intr-un fond, sunt doua lucruri care conteaza foarte mult: riscul si randamentul.

Fiecare depinde de celalalt. Cu cat riscul e mai mare, cu atat cresc sansele unui spor mai bun pentru banii investiti. E adevarat, se poate intampla si invers: un risc mai mare poate aduce si o pierdere mai mare si nu e deloc o veste buna, mai ales cand vine vorba de economii pentru o batranete decenta.

si totusi, chiar la riscuri comparabile, fondurile obtin randamente diferite. V-ati gandit ce-ar insemna, de pilda, o diferenta de un singur procent (1%) intre castigul pe care l-ar aduce fondul dvs.

de pensii si cel al prietenului sau colegului de serviciu? Este foarte posibil ca pe la 70 de ani, desi ati contribuit la fel si ati ales un nivel de risc similar, sa aveti jumatate din cat s-a adunat in contul prietenului. Diferenta mare de la sfarsit apare tocmai pentru ca ceea ce pare putin acum – „doar” 1% – are o alta greutate dupa o perioada lunga de timp.

Iata un calcul rapid: un procent in plus pe an la randament inseamna cel putin 10% spor in zece ani. Pastrand simpla socoteala, rezulta ca, in 30 de ani de economisire, acel 1% ar duce la un spor de o treime la suma economisita. In realitate, randamentul e chiar mai mare, pentru ca procentul suplimentar se capitalizeaza, altfel spus, aduce castigul dobanzii la dobanda.

Un articol de Ovidiu D. Popica

Integral in Romania libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro