Sari direct la conținut

Percheziții DIICOT la o companie controlată de Gazprom pentru suspiciuni privind divulgarea unor secrete de serviciu

HotNews.ro
Sigla Gazprom, Foto: Hotnews
Sigla Gazprom, Foto: Hotnews

Procurorii DIICOT au făcut luni mai multe percheziții în Timişoara şi în Bucureşti, o parte dintre acestea fiind la puncte de lucru ale firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft. Ancheta vizează transmiterea ilegală de date informatice şi secrete de serviciu, conform unor surse judiciare.

Anunțul oficial al DIICOT:

  • „La data de 3.10.2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte dintre acestea desfăşurându-se în sediul şi punctele de lucru aparţinând unei companii multinaţionale, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice”.

Conform unor surse judiciare, compania vizată ar fi NIS Petrol din Timişoara, fiind făcute percheziții la sediul și la puncte de lucru ale acesteia, precum şi locuinţele unor angajaţi.

Potrivit unor surse citate de opiniatimisoarei.ro, ancheta ar viza transmiterea ilegală de informații privind zăcăminte de țiței din România.

Publicația locală scrie că în anul 2014, NIS Petrol a început prospectarea geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe zone din județul Timiș, din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare. Reprezentanții NIS Petrol anunțau atunci prospectarea fără explozibil, folosind vibrarea controlată produsă de un sistem hidraulic.

Primăria din Dudeștii Vechi emisese un certificat de urbanism companiei în vederea construirii primei sonde de explorare a petrolului și gazelor, sondă care urmă să fie amplasată la nici un kilometru de casele localnicilor.

Potrivit documentului semnat de primarul de la acea vreme Gheorghe Nacov și citat de opiniatimisoarei.ro, forajul pentru petrol și gaze naturale urma să fie făcut la o adâncime de 2500 m pe un teren extravilan în suprafață de peste 2000 mp pentru care compania a obținut drept de trecere pentru 15 ani. Oamenii din mai multe localități au împiedicat finalizarea acestei operațiuni după ce au organizat proteste față de acțiunile companiei NIS Petrol.

NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activităţi în sud-estul Europei, parte a grupului rusesc Gazprom Neft.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro