Sari direct la conținut

Persoanele fizice din mediul rural pot prepara produse tradiționale în unități care au o capacitate de maxim 15 persoane / Ordin MADR, în Monitorul oficial

HotNews.ro
Adrian Benta - consultant, Foto: StartupCafe.ro
Adrian Benta - consultant, Foto: StartupCafe.ro

Printr-o lege din 2023 (L412) se dorește încurajarea turismului rural, iar recent a apărut un Ordin al Ministerului Agriculturii (233/2023) în Monitoril oficial care vine cu unele prevederi. În acest sens, consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o scurtă analiză a acestor două acte normative.

Legea nr. 412/2023 reglementează noțiunea de punct gastronomic local.

Această lege își propune să încurajeze turismul rural din perspectiva producției și vânzării de produse alimentare tradiționale, către potențialii turiști.

În acest sens, spune Bența, se reglementează noțiunea de ”punct gastronomic local”, ce reprezintă o unitate unde se prepară și se servesc produse tradiționale către un număr de maxim 15 persoane servite simultan, situat într-o localitate rurală.

Aceste puncte gastronomice se pot organiza în locuințe private, ferme agricole, stâne, stupine, crame etc. și trebuie să se respecte legislația sanitar-veterinară.

“Punctul gastronomic local poate fi înființat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice. La nivelul persoanei fizice, veniturile realizate din această activitate sunt considerate venituri din activități independente impozitate prin tranșe de venit”, spune el.

Prin derogare de la prevederile Codului fiscal, tranșele de venit aferente persoanelor fizice ce organizează puncte gastronomice locale se aprobă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – MADR.

Ordinul MADR nr. 233/2024 adoptă tranșa de venit pentru anul 2024 la valoarea de 39.600
lei (12 x 3.300 lei salariul minim din luna mai 2024).

Foarte important: actul normativ aduce o diminuare a acestei norme de venit cu procente de la 40% la 70% pentru persoanele în etate cu vârsta mai mare de 50 de ani, pentru tinerii cu vârsta de până în 40 de ani, pentru persoane cu handicap sau pentru persoane ce au și calitatea de salariat.

INTERVIURILE HotNews.ro