Sari direct la conținut

Peste 10.000 de australieni au cerut despăgubiri din cauza efectelor secundare ale vaccinurilor anti-Covid

HotNews.ro
Centru de vaccinare anti-Covid in Australia, Foto: Michael Currie-Speed Media / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Centru de vaccinare anti-Covid in Australia, Foto: Michael Currie-Speed Media / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Guvernul Australiei ar putea fi nevoit să plătească o factură de peste 50 de milioane de dolari australieni (aproximativ 37 de milioane de dolari americani) legată de programul său de vaccinare anti-Covid după ce mii de persoane s-au înregistrat pentru a primi despăgubiri din cauza efectelor secundare apărute după inoculare, relatează Bloomberg.

Citând date oficiale, The Sydney Morning Herald scrie că peste 10.000 de persoane s-au înscris într-un program guvernamental care oferă compensații pentru veniturile pierdute din cauza spitalizării necesare în urma dezvoltării unor efecte secundare rare grave în urma vaccinării anti-Covid.

Compensațiile pornesc de la 5.000 de dolari australieni ceea ce înseamnă că programul ar putea costa cel puțin 50 de milioane de dolari dacă fiecare cerere este aprobată.

Administrația pentru Bunuri Terapeutice a Australiei (TGA) a primit peste 79.000 de raportări privind efecte secundare în urma administrării a 36,8 milioane de doze a unui vaccin anti-Covid, potrivit site-ului agenției.

Cele mai frecvente simptome secundare raportate au inclus dureri ale brațului, dureri de cap, febră și frisoane.

Efectele secundare în urma vaccinării sunt rare

TGA a primit 288 de raportări pe care le-a evaluat ca fiind probabil legate de inflamații ale inimii în urma administrării vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

Agenția a primit de asemenea 160 de informări legate de tromboze apărute în urma administrării vaccinului dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

Nouă decese au fost raportate în urma dezvoltării unor efecte secundare grave, vasta majoritate a acestora în rândul unor persoane cu vârsta de peste 65 de ani, potrivit TGA.

După o demarare extrem de lentă a campaniei de inoculare anti-Covid, vaccinările au prins viteză în Australia în a doua jumătate a anului după ce răspândirea variantei Delta a coronavirusului a dus la impunerea carantinei în cele mai mari două orașe din țară, Sydney și Melbourne.

Restricțiile au fost relaxate treptat în ultimele săptămâni după creșterea rapidă a ratei de vaccinare.

New South Wales, cel mai populat stat al Australiei, a raportat marți 212 de noi infecții cu coronavirusul, în timp ce în Victoria au fost înregistrate 797 de cazuri în anterioarele 24 de ore.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro