Peste 360 de milioane de creștini, „grav persecutați și discriminați” din cauza credinței lor / Care este cea mai rea țară pentru creștini – raport
Peste 360 de milioane de creștini au fost „grav persecutați și discriminați” din cauza credinței lor în lume în 2022, iar Coreea de Nord este cea mai rea țară pentru creștini, potrivit unui raport al ONG-ului Open Doors publicat miercuri, transmite AFP.
ONG-ul protestant publică anual un „indice global” al persecuției creștinilor, care cuprinde de la „opresiuni cotidiene discrete” până la „cele mai extreme violențe”.
Între 1 octombrie 2021 și 30 septembrie 2022, „peste 360 de milioane” de catolici, ortodocși, protestanți, baptiști, evanghelici, penticostali etc. din 76 de țări au fost „puternic persecutați în lume, adică un creștin din șapte”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, Patrick Victor, directorul organizației Open Doors France.
Această cifră este identică cu cea din 2022. Dar, în ultimii treizeci de ani, „persecuția s-a extins”, în prezent „în 76 de țări există o persecuție puternică față de cele 40 de țări” din primul index al ONG-ului, emis în în 1993, a subliniat Guillaume Guennec, reprezentant al ONG-ului. Mai mult, „persecuțiile se intensifică în țările în cauză”, a adăugat el.
În 2022, 5.621 de creștini au fost uciși, față de 5.898 în anul precedent. De asemenea, ONG-ul a numărat „4.542 de creștini reținuți” (dintre care 1.750 în India), față de 4.277 în anul precedent, și „5.259 de creștini răpiți” (dintre care 4.726 în Nigeria), față de 3.829. Numărul total de biserici închise, atacate sau distruse a fost de 2.110, în scădere față de 5.110 în 2021.
Cea mai rea țară pentru creștini este Coreea de Nord
Având în vedere toate tipurile de persecuții luate împreună, Coreea de Nord a trecut pe primul loc în acest clasament anual, detronând Afganistanul. Urmează Somalia, apoi Yemen, Eritreea, Libia, Nigeria, Pakistan, Iran, Afganistan și Sudan.
În Coreea de Nord, o lege adoptată în 2020 prevede că „a fi creștin sau a deține o Biblie este o infracțiune gravă, cu pedepse severe”, potrivit Open Doors. „Multe biserici secrete au fost descoperite, creștinii au fost arestați, trimiși în lagăre de prizonieri politici sau executați”, potrivit lui Patrick Victor.
În ultimii treizeci de ani, au fost observate trei tendințe.
„Continentul african este marcat de o creștere a extremismului islamic”, cu 26 de țări care desfășoară persecuții grave, față de șapte în 1993.
În plus, „creștinii sunt adesea victimele naționalismului religios sau ideologic”, adaugă ONG-ul, menționând China, sau India, cu o „explozie de violențe” împotriva creștinilor și musulmanilor începând cu 2014.
La final, organizația deplânge „exodul creștinilor” din Orientul Mijlociu: „acțiunile Statului Islamic au încurajat creștinii să fugă din Irak și Siria”.
Invitată să depună mărturie, Dabrina Bet Tamraz, o creștină iraniană de origine asiriană care a fugit din țara sa în 2009, a povestit cum „în ultimele patru decenii, creștinii (de acolo) au fost hărțuiți, întemnițați, interogați și urmăriți”. Potrivit acesteia, „cel puțin 80 de creștini au fost arestați anul trecut, fiind condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între 2 și 25 de ani”.
Open Doors, un partener al Open Doors International, există în Franța din 1976.
(foto articol: ©Angelo Cordeschi|Dreamstime.com)