Peste 80% dintre țânțarii purtători de boli, eradicați. Experiment al oamenilor de știință australieni
Într-un demers cu implicații globale, oamenii de știință australieni au reușit să elimine 80% din țânțarii purtători de boli mortale,informează CNN. Experimentul condus de Organizația Științifică și de Cercetare Industrială a Commonwealth-ului și de Universitatea James Cook a avut loc în nordul statului Queensland. Oamenii de știință au lucrat pentru eradicarea țânțarului care răspândește virusul febrei Dengue și virusul Zika, Aedes aegypti.
Cercetătorii au crescut aproape 20 de milioane de țânțari. Au infectat masculii cu bacterii care au indus sterilitatea, iar vara trecută au eliberat peste 3 milioane dintre ei în 3 orașe de pe coasta Cassowary, nord-estul Australiei.
Țânțarii masculi nu înțeapă și nu răspândesc bolile mortale. În momentul în care s-au împerecheat însă cu femelele, au rezultat ouă infertile, care nu au eclozat, astfel că populația totală a scăzut masiv.
Tehnica, dezvoltată încă din 1950, nu mai fusese folosită pentru țânțarii din specia Aedes aegypti.
Experimentul oferă astfel o soluție revoluționară pentru stoparea răspândirii de boli care afectează milioane de oameni în fiecare an.
„Țânțarul Aedes aegypti este unul dintre cei mai periculoși din lume”, a subliniat directorul Biroului de Sănătate și Biosecuritate al Organizației Științifice a Commonwealth-ului, Rob Grenfell. „Deși cei mai mulți țânțari nu răspândesc boli, cele mai periculoase specii – Aedes, Anopheles și Culex – sunt răspândite peste tot în lume. Sunt responsabile pentru 17% din cazurile de transmitere a bolilor infecțioase la nivel global”, a subliniat Grenfell.
Acum 3 ani, milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați cu virusul Zika. Boala a declanșat probleme neurologice la nou-născuți. Cercetătorii s-au grăbit atunci să descopere un vaccin. Testele se desfășoară și acum.