Peter Hagen, seful grupului VIG: In Romania a trebuit sa reducem la jumatate numarul angajatilor atat din cauza crizei, cat si a unor companii care distrugeau piata auto
Grupul Vienna Insurance Group (VIG), care pe piata locala detine Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata, si-a redus numarul angajatilor cu aproape jumatate din 2008 pana in prezent, ajungand acum la circa 2400 de angajati, atat din cauza crizei economice dar si pentru ca in piata existau companii care distrugeau piata auto, a declarat marti Peter Hagen, directorul general executiv al Vienna Insurance Group (VIG). Acesta a mai spus ca la BCR Asigurari de Viata este un proces de restructurare in derulare, una dintre masuri fiind oprirea unui program de beneficii pentru angajati. Grupul VIG spera sa incheie anul 2014 pe profit in Romania.
- „In 2008 am ajuns intr-o situatie neplacuta pentru ca dintr-o data trebuiau luate masuri considerabile nu doar in Romania. In Romania, insa, a fost o situatie specifica. Pe langa situatia economica, existau companii care distrugeau piata auto. Aceasta a fost singura modalitate prin care sa reducem costurile – sa scadem numarul anagajatilor. Am redus cu aproape jumatate numarul angajatilor, iar in prezent am ajuns la 2400 de angajati.
Nu intentionam sa fuzionam cu aceste companii si nici sa le vindem. Stiti care sunt provocarile pe aceasta piata. De 2 ani tot subliniez practicile irationale de pe piata si daca nu ar fi conf de piata ar fi altfel. Suntem multumiti de masurile luate de autoritatea de reglementare ASF”, a spus marti Peter Hagen, CEO-ul grupului VIG.
Acesta nu a dorit sa dea nume de companii, insa a precizat ca nu si-ar dori sa intre in faliment nici un mare jucator din asigurari.
- „As vrea sa nu intre in faliment nici o companie importanta de asigurari. Daca ne uitam la jucatorii importanti de pe piata romaneasca este clar ca majoritatea nu vor intra in faliment, dar daca cineva care a devenit jucator major va intra in faliment va fi o problema mare si nu in ceea ce priveste Fondul de Garantare, ci din punct de vedere al perceptiei oamenilor. Daca increderea scade atunci asta afecteaza intreaga industrie si de asta imi doresc sa nu intre in faliment nico companie”, a spus Hagen.
Cu o cota de piata de 19,4%, Vienna Insurance Group este lider de piata in Romania. VIG ocupa primul loc pe segmentul asigurarilor generale si locul al doilea pe piata asigurarilor de viata prin intermediul a trei companii: Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata.
Omniasig este prezenta in domeniul asigurarilor generale, in timp ce Asirom se concentreaza atat pe asigurari de viata, cat si pe asigurari generale.
clasa de mijloc
Foto: Hotnews
Hagen: In 2019, clasa de mijloc din Romania va fi mai mare decat populatia Austriei
- „Exista potential solid de crestere in Europa Centrala si de Est (ECE). In Romania suntem la situatia Austriei in anii 70, in privinta dezvoltarii pietei de asigurari. Vrem sa fim aici cand lucrurile se vor maturiza. Clasa de mijloc va continua sa creasa in urmatorii ani in Romania. Vorbim de oameni care se incadreaza ca si venit anual disponibil al gospodariilor intre 15.000 si 75.000 de euro. Conform estimarilor noastre putem spune ca aceasta clasa mijlocie la nivelul anului 2019 va fi mai mare decat intreaga populatie a Austriei. Cresterea clasei de mijloc majoreaza puterea de cumparare, iar piata de asigurari din Romania creste de 6 ori mai rapid decat piata din Austria”, a mai spus seful VIG.
(ERATA: Anterior in stire a aparut in mod gresit declaratia ‘vorbim de oameni platiti cu 50.000-60.000 de euro pe an’.)
In 2013, valoarea totala a primelor brute subscrise raportate de Vienna Insurance Group in Romania s-a ridicat la 361,8 milioane euro, din care 300,0 milioane euro din segmentul asigurarilor generale si 61,8 milioane euro din asigurari de viata. Avand in vedere conditiile dificile de pe piata, primele brute subscrise au scazut cu 11,5% fata de anul precedent.
- „Din punct de vedere strategic, vom pastra aceeasi abordare in Romania, adica nu ne vom implica in razboiul agresiv al preturilor din sectorul asigurarilor auto. Practicile absurde ale unor competitori din domeniul asigurarilor auto sunt de neinteles – tocmai de aceea vom continua sa optimizam portofoliul de asigurari RCA si ne vom extinde pe alte clase de asigurari. O astfel de abordare poate avea succes numai daca vom controla costurile si vom continua sa imbunatatim procesul de administrare a daunelor”, subliniaza Franz Fuchs, membru al Consiliului Director al Vienna Insurance Group si responsabil pentru piata din Romania.
Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta piata asigurarilor din Romania, anul trecut s-au luat masuri ample constand in reevaluari in valoare de 100 milioane euro. Astfel, s-a obtinut un rezultat negativ (profit inainte de impozitare) de 98,7 milioane euro.
Peter Hagen a declarat ca in urma acestor restructurari asteapta ca anul 2014 sa se incheie cu profit.
- „Ne dorim sa avem un mix mai bun al portofoliului, sa ne indepartam putin de segmentul auto si sa ne indreptam pe asigurarile generale non-auto. Intotdeauna exista o competitie puternica si trebuie sa te asiguri ca ai un portofoliu echilibrat, o subscriere mai selectiva. Nu vrem sa subscriem afaceri neprofitabile. Asta nu inseamna ca vrem sa iesim de pe segmentul auto ci ne vom reduce expunerea pe acest segment. Strategia este sa crestem atat pe segmentul general cat si pe auto. Nu poti sa iesi de pe segmentul auto daca vrei sa fii asigurator‘”, a mai precizat Peter Hagen.
Grupul VIG este prezent in 25 de tari, administreaza 50 de companii de asigurari si in multe tari opereaza mai multe branduri. Grupul are aproximativ 23.000 de angajati si este listat pe bursele din Viena si Praga. Volumul primelor brute subscrise de grup anul trecut a fost de 9,2 miliarde euro, profitul operational a fost de circa 570 milioane euro si profitul inainte de impozitare a fost de 355 milioane euro.