Petiție online: Masă caldă în școli pentru toți elevii
Comunitatea Declic a lansat o petiție online cu scopul de a convinge ministerul Educației să introducă o masă caldă în școli pentru toți elevii, nu doar la nivel de proiect pilot cum se întâmplă de șase ani. Petiția are în acest moment puțin peste 10.000 de semnături.
Ce susțin autorii petiției:
- „În România, 1 din 4 copii este supraponderal. O masă caldă este mult mai sănătoasă și poate preveni obezitatea în rândul copiilor, susțin specialiștii.
- De asemenea, 1 din 10 copii merge la culcare flămând. Pentru elevii care trăiesc sub pragul sărăciei, mâncarea de la școală ar fi singura masă caldă dintr-o zi.
- În Marea Britanie, elevii din școlile primare și secundare beneficiază de o masă caldă încă din 1947. Și pentru școlarii din alte țări europene, masa caldă la școală este o obișnuință.
- Statul român experimentează, însă, de 6 ani, programul pilot ,,Masă caldă în școli”. Elevii din 150 de școli din zone defavorizate au fost incluși, până acum, în acest proiect. Masa caldă a ajuns să-i motiveze pe părinții vulnerabili financiar să-și trimită copiii la școală. Iar abandonul școlar a scăzut cu 4%.
- Din păcate, programul pilot a fost întârziat în fiecare an. Iar masa caldă a rămas de multe ori pe hârtie și nu a mai ajuns la copii. Un program național ar ușura accesul copiilor la hrană sănătoasă.”
La finalul anului trecut, Guvernul a emis o nouă Ordonanță de Urgență pentru implementarea și în 2022 a programului pilot „Masa caldă în școli” de care beneficiaza 150 de școli selectate.
- „În perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat vor primi cu titlu gratuit un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei pe beneficiar, incluzând TVA.
- Se vor distribui produse alimentare obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare.
- Programul se derulează în paralel cu alte programe similare implementate şi cu sprijinul autorităţilor publice locale”, anunța atunci purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Programul-pilot există de șase ani.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro