Petre Daea: În România s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu, deci avem pâine. Vremea afectează porumbul și floarea soarelui
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri că până la aceasta dată în România s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu, dar că vremea afectează porumbul și floarea soarelui fiind afectate 200.000 de hectare.
- „Până la această dată în România s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu. Am avut in vedere să urgentăm recoltatul pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturare a culturilor.
- Fermierii au o dotare foarte bună și Romania are capacitatea la această dată să recolteze, dacă ar fi o coacere uniformă, în 7 zile întreaga suprafață de grîu a României.
- Lucrul acesta nu e posibil pentru că sunt diferențe de temperaturi și vegetație de la un loc la altul. De aceea mai avem 4 procente de recoltat in interiorul arcului Carpatic. E vorba de Mures, Covasna și Brașov.
- Pe total putem spune și vă voi prezenta exact când vom avea ultima suprafață de grâu recoltată, că noi avem întreaga cantitate necesară țării și disponibilități pentru export. Deci avem pâine în așa fel încât să asigurăm nevoile țării, evident și reluarea culturii.”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, înaintea ședinței de Guvern.
Pe de altă parte, Daea a spus că vremea afectează porumbul și floarea soarelui.
- „Vremea creează probleme, porumbul și floarea soarelui sunt afectate. Echipele de control sunt la fața locului și determina care este gradul de afectare și pierdere. (..)
- Ne aflăm acum la peste 200.000 de hectare care ar fi afectate în diferite grade, adică atât compromitere totală, cât și afectări în procent de 30-50%. Nu sunt și nu vor fi probleme în zonele irigate, deși în partea de sud a țării avem stații de pompare în afara posibilității de a pompa apa datorită nivelului scăzut al Dunării.”, a mai spus Daea.
Daea a spus că s-au luat măsuri împreună cu Ministerul mediului astfel încât avertizările pe anumite porțiuni ale Dunării să fie interpretate concret la fața locului.
„Astăzi deși avem nivele scăzute în ultima parte a cursului Dunării, totuși nivelele de la fața locului ne asigură capacitatea de aspirare si nivelul de exploatare, deci funcționeaza sistemele de irigații. În perimetrul irigabil culturile nu sunt afectate.”, a precizat Daea.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro