Petre Daea, PSD: ”Toti suntem modificati genetic”
Senatorul social – democrat Petre Daea sustine ca organismele modificate genetic nu prezinta niciun pericol. Argumentul sau este ca “toate fiintele sunt modificate genetic pentru ca sunt rezultatul imbinarii cromozomilor de la mama si de la tata, pe cale naturala”.
Demnitarul, membru al Comisiei pentru agricultura din Senat, a mai spus pentru Mediafax ca “nicaieri in lume nu exista o concluzie din care sa rezulte ca modificarea genetica este daunatoare”.
Comisia pentru agricultura a Senatului urmeaza sa dezbata doua ordonante de urgenta privind organismele modificate genetic, una privind introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic si alta referitoare la utilizarea in conditii de izolare a microorganismelor modificate genetic.
Biologie cu deputatii
„Cercetatorul a intervenit in codul genetic al plantei si i-a modificat ceva care i-a schimbat comportamentul pentru un factor extern, nu a transformat-o pentru ca suntem rezulatul imbinarii cromozomilor de la mama si de la tata, pe cale naturala. Orice inmultire, fie ea sexuata sau asexuata, este o modificare genetica”, declarat pentru Mediafax senatorul PSD Petre Daea.
„Toti suntem modificati genetic. Nicaieri in lume nu exista un cercetator, o experienta, o concluzie din care sa rezulte ca aceasta interventie la nivel genetic este daunatoare”, a mai spus Daea.
Colegul sau de Comisie, liberalul Mircea Mereuta, vine si el cu un exemplu, menit sa simplifice teoriia OMG: „Cea mai elocventa modificare genetica este intre cal si magar, rezultand catarul. Atunci catarul e daunator mediului?” spune veterinarul Mereuta.
Nu semintele MG sunt periculoase ci substantele cu care sunt tratate
Ori nu stiu, ori se prefac, senatorii nu recunosc ca nu “modificarea genetica” este marea problema, ci subsantele cu care se trateaza plantele modificate genetic.
“Plantele sunt modificate genetic pentru a rezista la anumite substante toxice, care se folosesc pentru a combate daunatorii acelor culturi. Nu faptul ca sunt modificate genetic ridica probleme,ci faptul ca substantele pentru care sunt modificate genetic sunt daunatoare mediului si sanatatii”, explica Gabriel Paun, Greenpeace.
“Cand Monsanto a modificat semintele de soia, de exemplu, a facut-o ca ele sa aiba toleranta la glifosat”, mai spune Paun.
Tabara si americanii fac lobby pentru OMG
Insa, de departe cel mai fervent sustinator al plantelor modificate genetic, dintre demnitari, este presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, Valeriu Tabara. Acesta are legaturi cu Monsanto.
In fisa profesionala, pe care a atasat-o candidaturii pentru alegerile europarlamentare Tabara scrie: “din 2001 pana in prezent, in paralel cu activitatea de invatamant am condus activitatea de cercetare din cadrul laboratoarelor de ameliorarea graului si canepii dioice; director de proiecte de
cercetare cu CNCSIV, unitatea de management a Bancii Mondiale, firma MONSANTO; vicepresedinte al Consiliului National al Muntelui.
Monsanto este principalul producator de seminte OMG si detine cea mai mare parte a patentelor (drepturilor de autor) pentru acest tip de seminte.
In urma cu trei saptamani, Valeriu Tabara declara:
„Romania ar trebui sa faca eforturi sa convinga europa sa schimbe politicile OMG. Uniunea Europeana ramane cu 50 de ani in urma Statelor Unite din cauza acestei politici privind organismele modificate genetic”.
Afirmatiile au fost facute de presedintele Comisiei pentru Agricultura a Camerei Deputatilor, Valeriu Tabara, cu ocazia unei Conferinte organizata de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Academia Romana.
Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman i-a adus atunci, in fata fermierilor romani, pe profesorul Martina Newell-McGloughlin si de fermierul Curt Raasch. Cei doi au prezentat beneficiile biotehnologiei, in calitate de expert in domeniul OMG si, respectiv, utilizator. Amandoi au punctat ca OMG-urile nu prezinta riscuri
UE sceptica in privinta OMG
Ministerul Mediului din Franta urmeaza sa interzica importul si cultura porumbului modificat genetic. Alte tari care au reusit deja sa interzica porumbul MG sunt Austria si Ungaria si se pregateste si Polonia.
In jurul organismelor modificate genetic exista o apriga controversa la nivel mondial. In timp ce SUA si statele mari din America de Sud cultiva si promoveaza utilizarea in alimentatie a plantelor transgenice, Uniunea Europeana este un adversar fervent al OMG.
Desi nu s-a stabilit inca gradul de periculozitate al alimentelor cu OMG, Uniunea Europeana prefera sa interzica cea mai mare parte a culturilor de OMG, pana cand se va dovedi intradevar ca nu exista riscuri, iar in ceea ce priveste comertul cu astfel de alimente a impus reglementari stricte de etichetare.
In Romania, legislatia relaxata a permis culturile de soia modificata genetic din 1998 pana in 2006. Au mai fost facute experimente de culturi de pruni cartofi modificati genetic, insa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a facut ca singurul OMG autorizat pentru cultura sa fie porumbul MG.