Petrol: Biden dă asigurări că peste 30 de țări își vor folosi și rezervele strategice
Președintele american Joe Biden a asigurat vineri că „mai mult de 30 de țări” vor urma Statele Unite și vor folosi rezervele strategice de petrol în încercarea de a scădea prețurile, potrivit AFP.
Referindu-se la o inițiativă a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Joe Biden a spus: „În această dimineață, peste 30 de țări s-au reunit și au decis să pună pe piață zeci de milioane de barili de petrol suplimentar”.
Președintele democrat a anunțat joi că va retrage 1 milion de barili pe zi timp de șase luni din imensele rezerve strategice de petrol ale Statelor Unite, un lucru nemaivăzut.
Joe Biden se luptă să încerce să oprească creșterea prețurilor la pompă, care exasperează cetățenii americani și de care opoziția republicană se folosește în campania pentru alegerile legislative din noiembrie.
Președintele american, care încearcă să pună fenomenul pe seama invaziei Ucrainei și, prin urmare, pe Vladimir Putin, nu încetează nici criticile la adresa industriei petroliere americane, pe care o acuză că acumulează profituri grozave fără să investească în producție.
Invazia rusă a Ucrainei a crescut puternic prețul petrolului, în timp ce țările producătoare continuă să-și restrângă oferta.
Țările producătoare ale OPEC+ (o alianță care include Rusia) au convenit joi asupra unei suplimentări modeste a producției, ignorând apelurile de a reduce presiunea asupra prețurilor.
Inițiativă americană fără precedent
Analiştii se aşteptau menținerea status quo-ului organizației, în ciuda aşteptărilor uriaşe, petrolul apropiindu-se pe 7 martie de maximele istorice ale preţurilor atinse în timpul crizei financiare din 2008, depăşind 130 de dolari pe baril. De atunci, prețurile au scăzut.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a ordonat joi să se scoată un milion de barili pe zi din rezervele strategice de petrol timp de șase luni, o inițiativă „fără precedent” în istoria Americii pentru a încerca să stopeze creșterea prețurilor la pompă.
În jurul orei 16:00 GMT, un baril de țiței Brent din Marea Nordului, reperul pentru aurul negru în Europa, a pierdut 4,59% până la 108,24 dolari barilul, iar WTI-ul american a cedat 3,57% până la 103,97 dolari.
„În total, până la 180 de milioane de barili ar trebui scoși din rezerve”, explică Carsten Fritsch, analist pentru Commerzbank. Suficient pentru a permite pieței petroliere să nu mai fie „subaprovizionată”, potrivit expertului.
Chiar dacă alții sunt mai precauți cu privire la impactul acestei măsuri: „Orice utilizare coordonată a rezervelor strategice va fi eficientă doar dacă discuțiile de pace din războiul din Ucraina merg în direcția bună”, estimează astfel Edward Moya, analist la Oanda.
Dacă va funcționa, acest plan ar putea permite o schimbare totală de paradigmă, deoarece războiul a stârnit temeri de întreruperi în livrările de petrol rusești și a provocat febră extremă pe o piață deja foarte afectată.
Urmărește ultimele evoluții din a 37-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.