Petrom incearca sa scape de sindicatul condus de Liviu Luca
Conducerea OMV Petrom a trimis saptamina trecuta o scrisoare tuturor angajatilor prin care anunta disponibilitatea de a incepe negocierea unui nou contract colectiv, ce ar putea duce la cresteri salariale. In scrisoarea obtinuta de HotNews.ro se arata insa ca patronatul va negocia fie cu un sindicat care – potrivit noii Legi a dialogului social – este reprezentativ, adica are ca membri peste 50% din salariati, fie cu reprezentanti ai salariatilor alesi cu votul a cel putin jumatate dintre angajati. In acest moment, sindicatul din Petrom este condus de Liviu Luca si, potrivit unor surse din piata, nu are ca membri 50% din salariati.
Biroul de presa al Petrom a confirmat pentru HotNews.ro „trimiterea unei scrisori interne catre salariatii nostri”, dar a refuzat orice comentariu legat de continutul scrisorii.
In scrisoarea trimisa salariatilor, conducerea OMV Petrom anunta disponibilitatea de a negocia salariile, dar cere „respectarea cadrului legal privind reprezentativitatea”. In scrisoare sint mentionate trei scenarii de dialog:
- 1. cu un sindicat reprezentativ la nivel de unitate, care sa cuprinda ca membri cel putin 50% plus unul din numarul total de salariati
- 2. cu imputerniciti ai federatiei sindicale la nivelul sectorului de activitate Energie, petrol si gaze si minerit energetic impreuna cu reprezentantii salariatilor alesi cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor
- 3. reprezentantii salariatilor alesi cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor din unitate
Primul scenariu nu se poate materializa daca sindicatul condus de Liviu Luca nu dovedeste ca are ca membri 50% plus unul din numarul total de salariati ai companiei. Contactat de HotNews.ro, un reprezentant al sindicatului a spus ca nu cunoaste numarul de membri, in timp ce membrii conducerii nu au raspuns la apelurile telefonice.
In scenariile 2 si 3, sindicatul lui Liviu Luca ar fi practic pus in fata posibilitatii aparitiei unor noi reprezentanti ai salariatilor Petrom.
Cine este Liviu Luca?
Liviu Luca a fost retinut in noiembrie 2011 de procurori, fiind acuzat, alaturi de Sorin Ovidiu Vintu, de savarsirea infractiunilor de delapidare (in dauna PETROM SERVICE S.A.) si spalare a banilor. Potrivit procurorilor, falimentarea controlata a PETROM SERVICE S.A. ar fi condus la prejudicierea societatii cu peste 83 de milioane de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.
In octombrie 2011, HotNews.ro relata ca, la propunerea Guvernului Romaniei, Consiliul Uniunii Europene l-a numit pe Liviu Luca, CNSLR-Fratia, membru in cadrul Comitetului Economic si Social European (CESE) pana la 20 septembrie 2015. Chiar daca propunerea a fost trimisa de catre Guvern, ea a fost inaintata de catre CNSLR, cu avizul CES. Vezi explicatiile Guvernului si ale presedintelui CES, Florian Costache.
Ce prevede Legea dialogului social (Legea nr. 62/2011):
Art. 51
(1) Sunt reprezentative la nivel national, de sector de activitate, de grup de unitati si de unitate organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
C. la nivel de unitate:
a) au statut legal de sindicat;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.
(2) Indeplinirea de catre organizatiile sindicale a conditiilor de reprezentativitate se constata, la cererea acestora, de catre instanta care le-a acordat personalitate juridica, prin depunerea la instanta a documentatiei prevazute la art. 52.
(3) Hotararea se motiveaza si se comunica in 15 zile de la pronuntare.
(4) Hotararea judecatoreasca poate fi atacata cu recurs.