Sari direct la conținut

PETROM, sonde ucigase

Expresul de Sud

Consiliul Judetean Dolj a declarat, ieri, lupta deschisa impotriva ilegalitatilor comise de PETROM. Datele noi oferite in cadrul sedintei CJ sunt mai mult decat ingrijoratoare. Se pare ca 80 la suta din decesele locuitorilor bolnavi de pe langa amplasamentele sondelor se datoreaza bolilor de rinichi, ce apar din cauza apei poluate.

De asemenea, PETROM ar fi plantat 577 de sonde, obtinand autorizatie doar pentru cinci dintre ele, in timp ce toate lucrarile pentru care s-a dovedit ca societatea nu are autorizatie continua nestingherite. Oficialii CJ au hotarat sa apere comunitatile locale si sa recupereze prejudiciile cauzate.

Scandalul Petrom este departe de a se fi incheiat. Sedinta de ieri a Consiliului Judetean Dolj a oferit noi viziuni asupra problemei. In primul rand, amploarea prejudiciului bugetar cauzat judetului aproape ca s-a dublat. Consilierul judetean Petre Petrescu a declarat ca, din informatiile celor de la PETROM, in Dolj ar fi amplasate 577 de sonde ale companiei.

„Pana la intalnirea cu reprezentantii companiei, de saptamana trecuta, domnul arhitect Pappa inventariase decat 50 la suta din sondele PETROM. Spunea ca a descoperit aproximativ 300. Cei de la companie au spus ca au 577, dar eu cred ca nici ei nu prea stiu. Eu va spun ca din cele 577 de sonde, au autorizate doar cinci“, a afirmat, in plenul sedintei, Petre Petrescu.

Numarul sondelor descoperit ieri face din ce in ce mai greu de realizat calculul sumei pe care PETROM o are de platit la bugetul Consiliului Judetean Dolj. Aceasta este de ordinul sutelor de miliarde.

Dar numarul imens de sonde Petrom din judet nu a fost cea mai mare surpriza. Datele oferite de primarii localitatilor in care sunt amplasate sondele releva un fenomen ingrijorator: 80 de procente din decesele locuitorilor bolnavi se datoreaza bolilor de rinichi, din cauza apei poluate, poluare la care sondele contribuie si ele.

Cel putin asa a spus acelasi Petrescu: „Primarii au dat aceste date in cadrul sedintei cu cei de la PETROM.

In aceste localitati, Petrom a incalcat toate drepturile cetatenilor si ale comunitatii.“ Tot Petrescu a afirmat ca societatea nu a avut niciun respect fata de legile tarii: „Acesta companie a incalcat toate regulile si legile pe care o societate le poate incalca in acest domeniu.“

Petrescu a cerut sistarea tutror lucrarilor companiei la sondele care nu au autorizatie, pana la intrarea in legalitate. „As dori sa mi se spuna motivul pentru care lucrarile, totusi, continua. Daca aceste lucrari continua, atunci care a fost scopul amenzilor primite? Nu cred ca doar acela de a baga in bugetul judetului 4,5 miliarde de lei.

Trebuie sa va reamintesc ca Petrom a adus pagube bugetului judetean de sute de miliarde de lei. Va rog, sa ducem pana la capat aceasta actiune. Pentru orice autorizare data, ei trebuiau sa plateasca o suma de bani catre buget. Dar ei au autorizatie doar pentru cinci sonde. Pana la urma, scopul e ca PETROM sa intre in legalitate“, a mai spus Petre Petrescu.

Consilierii judeteni au fost uimiti sa afle cifra deceselor cauzate de bolile de rinichi si au hotarat sa ceara o statistica in acest sens. De asemenea, multi si-au exprimat ingrijorarea pentru faptul ca prejudiciul adus mediului prin activitatea PETROM este unul ridicat.

„Garda de Mediu ne-a prezentat o stare de lucruri infioratoare, la fel si Inspectoratul in Constructii“, a mai spus Petrescu, dezvaluind aceste detalii tot din sedinta de saptamana trecuta.

Secretarul general al CJ Dolj, Gheorghe Barbarasa, a anuntat ca, tinand cont de toate datele problemei, mai noi sau mai vechi, „Noi, Consiliul Judetean, pornim lupta cu PETROM.“ Barbarasa sustine ca, in tarile occidentale, comunitatile afectate de astfel de probleme angajeaza o firma de specialitate care sa le apere interesele si sa obtina despagubiri.

„De cand a fost infiintat Consiliul, aceasta este una dintre cele mai importante teme pe care le trateaza administratia locala. Avem temei legal, avem tot ce ne trebuie, nimic nu ne impiedica sa ii ajutam pe acei oameni simpli de la tara. De exemplu, in Austria, colectivitatea poate sa angajeze o firma specializata. La noi, nu exista asemenea posibilitati.

De aceea, va rog sa imi permiteti sa ma ocup de tot ce este necesar pentru a-i ajuta pe acesti oameni. Eu propun sa constituim un colectiv format din arhitectul – sef al judetului, un jurist, un reprezentant al Garzii de Mediu, unul al Inspectiei in Constructii, care sa faca niste informari periodice plenului Consiliului. Vreau sa ne implicam, pentru ca oamenii de acolo nu pot sa faca mare lucru.

Ei nu stiu ce sa faca, unde sa faca, cui sa se adreseze, lucruri pentru care o sa ii ajutam noi“, a spus Gheorghe Barbarasa.

Secretarul general a adaugat ca lupta proaspat inceputa are mari sanse de castig. „Noi vrem doar intrarea PETROM in legalitate. Sa nu credeti ca este o lupta intre David si Goliat.

Facem toate acestea pentru acei primari timizi si pentru acei oameni din comunele noastre, oamenii care v-au votat si v-au trimis aici.“ Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a incheiat sedinta de ieri afirmand ca „este meritul acestui Consiliu Judetean ca am preluat o problema grava in mod responsabil.“

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro