Sari direct la conținut

Piata constructiilor va creste si ca volum si ca salarii

HotNews.ro

Romania a inregistrat, in luna decembrie a anului trecut, una din cele mai mari rate de crestere a productiei in sectorul constructiilor, de 24,2% fata de luna similara a anului anterior si cu 2,7% fata de luna noiembrie, conform datelor Eurostat. Inaintea Romaniei se mai situa doar Slovenia, a carei rata de crestere a fost cu putin peste 30%.

Romania a devansat tari precum Germania (16,1%), Belgia (10%), Franta (6%) si Polonia (19,4%).

In ultimul trimestru al anului 2006, productia in sectorul constructiilor din Romania s-a majorat cu 22,2% fata de trimestrul anterior. In UE – 25 cea mai mare crestre a fost inregistrata in Slovenia (31,7%), Lituania (25,6%) si Polonia (22,6%).

Estimari privind viitorul pietei constructiilor din Romania

Directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii, Adriana Iftime, a declarat pentru HotNews.ro ca in urmatoarea perioada productia in sectorul constructiilor ar trebui, teoretic, sa cresca, asa cum s-a intamplat in majoritatea tarilor care au aderat inaintea Romaniei.

Iar acest lucru se va intampla mai ales in a doua jumatate a anului cand se vor lansa programele Uniunii Europene cu fonduri structurale.

Forta de munca ramane o problema

“Practic, ne confruntam cu o serie de probleme, cea mai grava fiind criza de forta de munca, lucru care ar putea infrana cresterea productiei”, a spus Adriana Iftime.

“Salariile in acest domeniu vor creste, dar pas cu pas, pentru ca cea mai mare parte a lucrarilor se iau in urma unor licitatii. Cresterea salariilor va scumpi lucrarile, iar licitatiile le castiga cel care va da cel mai mic pret.

O alta solutie este importul de forta de munca, mai ales din India si China, ultima putand fi o asemenea rezerva”, a continuat directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii.

Dan Popp, director general al Impact Developer & Contracter, crede ca in viitor cresterea acestui sector va fi si mai mare, chiar daca salariile constructorilor se vor majora.

“Economia libera se reglementeaza prin principiul cererii si ofertei. In principiu exista doua versiuni. Maririle salariale ii vor retine pe cei care inca mai sunt in tara, iar cea de-a doua este apelarea la forta de munca din spatiul extracomunitar, in special din Kazahstan, Pakistan, India si Egipt”, a declarat Dan Popp.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro