Sari direct la conținut

Piata imobiliara din Anglia scade puternic, Bursa din Londra resimte socul

HotNews.ro

Actiunile companiilor ce activeaza in sectorul constructiilor s-au depreciat puternic, joi, la Bursa din Londra, dupa ce Persimmon, cel mai mare dezvoltator din Marea Britanie, a anuntat ca in primele patru luni ale acestui an vanzarile sale s-au diminuat cu 24% fata perioada similara a anului trecut, potrivit editiei online a cotidianului Times. De asemenea, compania a anuntat ca nu va mai initia noi proiecte pana cand conditile de pe piata imobiliara nu se vor imbunatati.

Reprezentantii Persimmon au acuzat conditiile fara precedent de pe piata ipotecara pentru situatia inregistrata si au facut apel la Guvern sa elimine taxa de timbru pentru persoanele care achizitioneaza pentru prima data o locuinta.

„Credem ca Guvernul ar putea sa faca mai mult pentru a ajuta acest sector. Eliminarea in totalitate a taxei de timbru pentru cei care isi cumpara pentru prima data o casa va ajuta sectorul imobiliar”, a declarat Mike Farley, directorul executiv al Persimmon.

Piata imobiliara din Marea Britanie s-a deteriorat in ultima perioada

Piata imobiliara din Marea Britanie s-a deteriorat rapid in ultimele saptamani, dupa ce un raport a aratat ca preturile caselor au scazut cu 2,5% in luna martie, iar cumparatorii au din ce in ce mai greu acces la credite ipotecare. Intr-un alt raport aparut miercuri se arata ca numarul creditelor ipocare contractate in ultima luna a scazut la jumatate.

Reprezentantii Persimmon au aratat ca, desi numarul celor care s-au aratat interesati sa cumpere o casa luna trecuta a fost incurajator, nivelul vanzarilor a ramas constant.

Potrivit Times, aprilie este in mod traditional o luna aglomerata pentru constructori, insa, in ultimele trei saptamani, acestia s-au confruntat cu un volum scazut al vanzarilor.

In mod normal, Persimmon initia 30 de noi proiecte imobiliare in intervalul aprilie – septembrie, insa acum a decis ca nu va mai demara nici un proiect atat timp cat numarul creditelor ipotecare acordate populatiei se mentine la un nivel scazut. Compania lucreaza in prezent la aproximativ 500 de proiecte imobiliare in toata Marea Britanie.

„Nu are rost sa cheltuim bani pe deschiderea de noi santiere daca nu se acorda credite pentru locuinte”, a mai spus Farley.

Companiile din sectorul bancar, minier si constructii au determinat scaderea FTSE 100

La Bursa din Londra, indicele FTSE 100 (ce cuprinde actiunile celor mai importante 100 de companii) pierduse 115 puncte la jumatatea sedintei de tranzactionare, pana la 5.968,6 puncte, pe fondul ordinelor masive de vanzare a titlurilor companiilor ce activeaza in sectorul constructiilor. Preturile actiunilor Persimmon au scazut cu 8,46%, iar cele ale companiei rivale Barratt Developments s-au depreciat cu 10,95%. De asemenea, si Barratt Developments a raportat scaderi ale vanzarilor, iar recent a anuntat ca doreste sa vanda divizia de proprietati comerciale in scopul de a-si majora capitalul.

Titlurile Taylor Wimpey si Redrow, ce activeaza in acelasi domeniu, au scazut cu 8%, respectiv 6,48%.

„Sectorul constructiilor din Marea Britanie merge in paralel cu cel din Statele Unite, insa cu o usoara „intarziere”. Situatia e similara in ambele tari. Marea Britanie e singura economie importanta care este afectata. In Europa amploarea este de maxim 10-20% fata de ceea ce se intampla in Statele Unite”, a declarat pentru HotNews.ro Liviu Moldovan de la WBS Holding.

Sectorul constructiilor nu a fost singurul responsabil de deprecierea FTSE 100. Influente importante au avut si companiile din sectorul bancar – Barclays, HBOS si Royal Bank of Scotland si din minierit – Rio Tinto, Anglo American si BHP Billiton.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro