Sari direct la conținut

Pietele penalizeaza Ungaria: Forintul a atins nivelul minim record, iar costul de asigurare a datoriilor a ajuns la maximul ultimilor doi ani si jumatate

HotNews.ro

Costul de asigurare impotriva riscurilor de neplata a datoriilor Ungariei (credit default swap – CDS) a atins marti cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate pe piata londoneza, pe fondul temerilor ca ratingul tarii va fi retrogradat in categoria „junk” din cauza cresterii economice timide si a politicilor economice neortodoxe ale guvernului, potrivit Budapest Business Journal.

Datele CMA Data Vision arata ca CDS-urile Ungariei cu maturitate la cinci ani au urcat marti la 612 puncte de baza pe piata din Londra, de la 602 puncte de baza la inchiderea sedintei de luni. Nivelul maxim atins de CDS-urile Ungariei a fost de 630 puncte de baza, in martie 2009.

Un contract CDS in valoare de 612 puncte de baza inseamna ca costul asigurari unor obligatiuni pe cinci ani cu o valoare de 10 milioane de euro este de 612.000 euro pe an.

Temerile din piata au afectat si forintul, care s-a depreciat luni pana aproape de nivelul minim record. Nelinistea investitorilor a devenit foarte evidenta luni dimineata, dupa ce agentia de gestionare a datoriei publice a anulat o licitatie de obligatiuni pe termen scurt din cauza cererii slabe, dupa ce in ultima perioada a amanat de doua ori vanzarea de obligatiuni pe termen lung, arata The Wall Street Journal.

Astfel, forintul a coborat la un nivel record fata de euro, cursul de schimb fiind de 317 forinti/euro. Analistii arata ca forintul a avut cea mai slaba performanta la nivel mondial din 30 iunie si pana in prezent, depreciindu-se cu 15% in fata euro si cu 21% in fata dolarului american.

Jurnalistii The Wall Street Journal scriu insa ca guvernul premierului Viktor Orban nu se confrunta cu o criza iminenta, in conditiile in care tara dispune de rezerve valutare solide iar guvernul nu trebuie sa faca pana anul viitor rambursari majore la imprumuturile accesate.

Cu toate acestea, presiunea este in crestere, amplificata de problemele economice din zona euro, un pilon important de crestere pentru economia dependenta de exporturi a Ungariei, care ar putea avea o crestere economica redusa in 2012.

In conditiile deprecierii agresive a forintului, banca centrala trebuie sa decida daca va majora dobanda de politica monetara – masura care ar incetini deprecierea forintului, ar proteja populatia cu credite la banci si ar preveni migrarea capitalului, insa ar incetini si mai mult cresterea economica.

„Acestea nu sunt probleme usor de rezolvat pentru guvern. Companiile si cetatenii se afla sub o presiune enorma”, a declarat Simon Quijano-Evans, analist al ING Bank din Londra.

Neil Shearing, analist pentru Capital Economics in Londra, se asteapta la o crestere defensiva a dobanzii cheie in acest an si crede ca autoritatile ar putea interveni pe piata valutara pentru a stopa deprecierea forintului.

Economistii Citigroup, citati de Bloomberg, sunt insa de parere ca Banca centrala a Ungariei ar trebui sa vanda din rezerva valutara pentru a stopa deprecierea forintului si precizeaza ca o crestere a ratei dobanzii de politica monetara ar echivala cu o sinucidere in conditiile temperarii cresterii economice.

Temerile cu privire la situatia din Ungaria si problemele din zona euro au afectat si alte monede din regiune. Astfel, coroana ceha a atins marti cel mai redus curs din iulie 2010 si pana in prezent. In aceasta dimineata, moneda ceheasca se tranzactiona cu 25,70 coroane pentru un euro si cu 18,96 coroane pentru un dolar.

„Deprecierea coroanei nu are legatura cu evolutia economiei cehe, ci se datoreaza previziunilor cu privire la evolutiile viitoare ale pietelor financiare. A incerca sa prevezi azi cursul de schimb al coroanei cehesti inseamna sa prezici cand si cum se va termina criza datoriilor din zona euro”, a declarat David Marek, analist la Patria Finance, citat de Aktualne.

Totodata, leul s-a depreciat luni cu 0,6% si a inchis ziua la 4,3695 unitati/euro, aceasta fiind una dintre cele mai ample miscari din ultimele luni.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a anuntat duminica ca ar putea revizui in sens negativ ratingul de tara al Ungariei in categoria nerecomandata investitorilor, dupa ce a plasat calificativul sub supraveghere, cu implicatii negative. S&P si-a motivat decizia prin politicile imprevizibile ale Ungariei precum indepartarea controalelor asupra politicilor, perceperea de taxe speciale pe diverse sectoare ale economiei si fortarea bancilor sa accepte cursuri de schimb mai mici la returnarea creditelor ipotecare. Toate acestea afecteaza investitiile si cresterea intr-un moment in care mediul economic se deterioreaza.

Dificultatile cu care se confrunta Ungaria au redus libertatea de actiune a guvernului maghiar si a bancii centrale in ceea ce priveste politicile fiscale si monetare. Viktor Orban a exclus insa orice nou acord cu FMI, acord care ar fi oferit garantia unor credite la dobanzi reduse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro