Sari direct la conținut

Pieter Wessel, Deloitte: "Daca urci TVA, nu ajuti deloc economia. Urci preturile si sufoci si mai tare cererea interna"

HotNews.ro

Cota unica de impozitare (16%) si cota standard de TVA (19%) reprezinta doua dintre principalele avantaje competitive ale sistemului fiscal romanesc, dar frecventa schimbarilor legislative, insuficienta reglementarilor si ineficienta aparatului administrativ sunt factori de instabilitate in dezvoltarea mediului de afaceri romanesc, se arata in Raportul Deloitte „Fiscalitatea romaneasca- radiografia unei reforme incomplete”

Principalele concluzii ale Raportului Deloitte

Reprezentantii mediului de afaceri solicita autoritatilor o strategie fiscala pe termen mediu si lung (34%)

Necorelarea procedurilor administrative atrage costuri suplimentare pentru companii, acestea solicitand proceduri clare in administrarea fiscala (22%)

Plafonarea contributiilor sociale este solicitata de un sfert dintre oamenii de afaceri

TVA reprezinta cel mai problematic aspect in relatia cu autoritatile (35%)

Oamenii de afaceri semnaleaza slaba pregatire a inspectorilor fiscali, lipsa lor de transparenta si atitudinea necooperanta

Rodica Segarceanu, Partener Deloitte Tax

  • Orice crestere a unui impozit are un impact negativ in mediul de afaceri. Apare ca un leit motiv posibila crestere a contributiilor sociale.
  • Nu exista proceduri clare de organizare a unui control fiscal facut in Romania. Autoritatile nu se concentreaza asupra substantei contractelor, ci a formei. Ele vor sa vada cum este facuta factura, nu despre ce se vorbeste in acea factura.
  • In prezent, scutirea de impozitul pe profitul reinvestit functioneaza ca o amanare a platii lui, nu ca scutire efectiva.
  • Autoritatile fiscale nu cunosc industria in care aplica amenzi.
  • E nevoie de infiintarea Tribunalelor fiscale.

Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax si coordonatorul echipei de TVA

  • Daca urci TVA nu ajuti economia. Preturile se vor duce sus, vei omori cererea interna.
  • Din punct de vedere al bugetului, TVA duce desigur la o crestere a veniturilor. Si asta pentru ca de regula,consumul e mai usor de taxat decat profitul, evident. De aceea pot intelege de ce Guvernul, in lipsa mare de bani, se gandeste sa creasca TVA. Dar parerea mea e ca asta e o masura aplicabila doar pe termen scurt.

George MucibabiciPresedinte Deloitte Romania:

  • In SUA, primesti anual un document in care Fiscul iti arata pana la ultimul cent pe ce a cheltuit banii tai, incasati din taxe si impozite. Ti se arata cu cat este platit seful Politiei -care te aresteaza in cazul in care nu ti-ai platit darile- cat s-a cheltuit pe benzina masinilor  utilizate de sistemul public si asa mai departe. Acolo se intelege mai bine ca in schimbul acelor bani pe care ii dai Statului, ai anumite avantaje.
  • Sistemul e mult mai bine organizat. Daca ai incasat bani mai multi si ai uitat sa platesti impozitul pe ei, IRS vin si iti bat imediat la usa.
  • In Romania nu stim cati platesc impozite pentru cati si asta genereaza ingrijorare cu privire la sumele pe care le vei incasa la buget. Daca ar exista un sistem transparent, in care contribuabilii ar fi tratati egal, probabil ca si gradul de colectare ar fi imbunatatit.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro