Sari direct la conținut

Pivniceru, despre posibile nereguli ale sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor: Din ce stim, nu ar fi un viciu de sistem, dar manipularea lui poate fi facuta cu rea-credinta

HotNews.ro

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat miercuri ca exista posibilitatea ca gestionarea sistemului privind repartizarea dosarelor in instanta sa fie viciata de o persoana. „Nu, sistemul electronic nu, doar manipularea lui, daca este facuta cu rea-credinta. Probabil ca exista posibilitatea aceasta, dar se gasesc corective in atitudini de acest fel”, a declarat Pivniceru citata de Agerpres. HotNews.ro a scris, miercuri, despre vulerabilitatile sistemului ECRIS si a enumerat ce metode sunt de a „fenta” sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un complet de judecata „favorabil”.

Pivniceru a fost intrebata daca exista posibilitatea ca sistemul prin care se face selectia dosarelor in instante sa fie viciat de o persoana, relateaza Agerpres.

„Nu, sistemul electronic nu, doar manipularea lui, daca este facuta cu rea-credinta. Probabil ca exista posibilitatea aceasta, dar se gasesc corective in atitudini de acest fel. Am inteles ca deja CSM a dispus o inspectie judiciara si in urma rezultatelor inspectiei vedem daca persoanele care utilizeaza sistemul au agresat realitatea repartizarii aleatorii sau este un viciu din sistem. Din stiinta noastra, nu ar fi un viciu de sistem pana la acest moment”, a spus ministrul Justitiei, dupa sedinta de Guvern.

Solicitata sa precizeze din nou daca exista aceasta posibilitate, Pivniceru a raspuns: „Pana la urma, orice este posibil”.

Intr-o precizare postata miercuri pe site-ul institutiei, Ministerul Justitiei arata ca, din datele existente in spatiul public referitoare la ancheta DNA care vizeaza mai multi magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti, nu rezulta ca incalcarea regulilor privind repartizarea aleatorie este cauzata de anumite deficiente ale sistemului ECRIS.

Ministerul Justitiei: Modificarea parametrilor in sistem sunt observabile la o verificare

„Toate modificarile la configurarile care se pot face la parametrii ce ar putea afecta repartizarea aleatorie sunt observabile la o verificare a sistemului. O parte din aceste modificari, insotite de motivari, se regasesc si in diverse registre tinute la nivelul instantei, iar concordanta dintre datele inregistrate scriptic si operatiunile efectuate in sistemul ECRIS poate fi verificata de catre Inspectia Judiciara.

In calitatea sa de administrator din punct de vedere tehnic al sistemului, MJ a fost permanent preocupat de imbunatatirea si securizarea acestuia. La fiecare dezvoltare a sistemului MJ se bazeaza pe personalul din instantele de judecata pentru a obtine cerintele si specificatiile referitoare la viitorul sistem”, sustine MJ.

Sursa citata mentioneaza ca, in mod concret, ultima actualizare majora a sistemului a fost lansata la 15 februarie, cu ocazia intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, iar de atunci au fost aduse si alte cateva plusuri de performanta.

MJ: Sistemul nu poate fi utilizat de persoane „neautorizate”

„In aceasta ultima versiune, sistemul ECRIS a fost modificat astfel incat introducerea mai multor dosare cu acelasi obiect, numele celor care formuleaza cererea si codul numeric personal al acestora este automat semnalata de sistem.

Conform Regulamentului de ordine interioara a instantelor, grefierul are obligatia de a verifica daca dosarele ‘clona’ semnalate sunt introduse pentru a se obtine un rezultat predictibil al repartizarii aleatorii si, daca se dovedeste ca s-a urmarit manipularea sistemului, va directiona dosarul catre completul la care a fost repartizata automat prima actiune inregistrata”, se precizeaza in postare.

MJ subliniaza ca sistemul ECRIS nu poate fi utilizat de persoane „neautorizate”, acesta avand implementat un model de securitate axat pe utilizatori si roluri pe baza carora se acorda drepturi si permisiuni pentru diversele sectiuni ale sistemului.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu posibile abateri disciplinare savarsite la Tribunalul Bucuresti privind repartizarea aleatorie a cauzelor, pornind de la dosarul celor doua judecatoare arestate preventiv sub acuzatia ca ar fi primit mita de la fratele omului de afaceri Dinel (Staicu) Nutu – a aratat ca judecatoarele fie rezolvau dosare personal, fie apelau la adevarate retele in care implicau alti judecatori si grefieri (utilizati la manipularea sistemului informatic pentru a ocoli repartizarea aleatorie a dosarului) si avocati.

HotNews.ro a scris, miercuri, despre vulerabilitatile sistemului ECRIS si a enumerat ce metode sunt de a „fenta” sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un complet de judecata „favorabil”.

Sistemul ECRIS si functia sa de „repartizare aleatorie” a dosarului unui complet de judecata a fost criticat de-a lungul timpului ca este vulnerabil si ca exista destule metode de a „fenta” sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un anume complet de judecata.

Articole in presa au fost publicate constant, iar societatea civila a aratat in mai multe randuri ca sistemul are foarte multe vulnerabilitati ce pot fi exploatate in favoarea unor inculpati care vor sa-si asigure un complet de judecata „favorabil”.

Mai mult, problemele sesizate in sistemul ECRIS au fost tratate in 2009 si in cadrul unui raport al CSM, insa solutiile n-au venit nici pana in ziua de azi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro