Sari direct la conținut

Plantele "bionice" pot detecta substante chimice care se gasesc in mine terestre, dar si in munitii ingropate

HotNews.ro

Prin incorporarea de tuburi minuscule in frunzele plantelor, acestea pot fi programate sa depisteze substante chimice, numite nitro-aromatice, care se gasesc in mine terestre, dar si in munitii ingropate. Informatii in timp real pot fi, apoi, transmise printr-un dispozitiv portabil, fara fir, relateaza BBC.

Cercetarile efectuate de MIT ( Institutul de Tehnologie din Massachusetts) sunt publicate in revista Nature Materials.

Oamenii de stiinta au implantat nanoparticule si nanotuburi (cilindrii mici de carbon) in frunzele plantelor de spanac. Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru ca spanacul sa preia apa din frunze.

Pentru a citi semnalul, cercetatorii lumineaza frunza cu un laser- ceea ce duce la emiterea unei lumini fluorescente de catre nanotuburi.

Acest lucru poate fi detectat cu ajutorul unei camere conectata la un computer minuscul si ieftin, Raspberry Pi. Semnalul poate fi, de asemenea, detectat cu ajutorul unui smartphone, prin indepartarea filtrului infrarosu pe care majoritatea il detin.

Profesorul Michael Strano, co-autorul cercetarii, a declarat ca lucrarea a fost o dovada importanta de principiu.

„Schita noastra subliniaza felul in care cineva ar putea crea plante ca aceasta pentru a detecta virtual aproape orice”, a declarat acesta pentru BBC News.

Laboratorul profesorului Strano a mai dezvoltat, in trecut, nanotuburi de carbon, care pot fi folosite ca senzori pentru detectarea peroxidului de hidrogen, TNT si gaze paralizante.

Atunci cand molecula-tinta se leaga de un material polimeric infasurat in jurul unui nanotub, se schimba modul in care acesta straluceste.

„Plantele ar putea fi utilizate pentru aplicatii de aparare, dar si pentru monitorizarea spatiilor publice in vederea unor activitati legate de terorism”, a spus profesorul Strano.

„Astfel de plante pot fi folosite pentru monitorizarea munitiilor ingropate sau a deseurilor care contin nitro-hidrocarburi aromatice”.

Cu ajutorul acestei descoperiri, cercetatorii pot capta un semnal de la o distanta de aproximativ un metru fata de planta, iar acestia lucreaza, in prezent, la marirea distantei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro