Sari direct la conținut

Planul NASA pentru o misiune cu oameni pe Marte / Nou sezon Black Mirror la Netflix (?) / Cea mai îndepărtată stea descoperită, numită după un personaj de Tolkien

HotNews.ro
Nerd Alert, Foto: Hotnews
Nerd Alert, Foto: Hotnews

Cea mai îndepărtată stea din univers este numită după un personaj din Tolkien ​● „Liga gentlemanilor extraordinari” se întoarce „Simon Vrăjitorul” revine și el „Ocean’s Eleven” cu Robbie Margot, în lucru „Rick & Morty” vin într-un serial anime NASA a prezentat planul pentru o misiune cu oameni pe Marte

Cea mai îndepărtată stea din univers este numită după un personaj de Tolkien

Astronomii au anunțat într-un studiu publicat la sfârșitul lunii martie că au detectat cu ajutorul telescopului spațial Hubble cea mai îndepărtată stea din univers observată vreodată. Primul lucru de știut despre steaua Earendel este că luminei acesteia îi ia 12,9 miliarde de ani-lumină să ajungă până la noi.

Pentru puțin context și perspectivă: anterioara deținătoare a recordului se află la 9,4 miliarde de ani-lumină distanță față de planeta noastră. Diferența dintre cele două cifre este aproximativ egală cu 75% din vârsta actuală a Pământului, o perioadă de timp inimaginabil de colosală.

Unii au remarcat însă că steaua poartă același nume ca un personaj din cartea Silmarillion a lui J.R.R. Tolkien, publicată postum de fiul său. Brian Welch, autorul principal al studiului care a anunțat descoperirea stelei, a confirmat vineri într-un interviu acordat celor de la IGN că universul creat de Tolkien a fost într-adevăr sursa de inspirație pentru numele ei:

„Personajul Eärendil a lui Tolkien a fost cu certitudine inspirația originală pentru nume. Odată ce am fost rezonabil de siguri că acest obiect este o stea, am început să facem brainstorming pentru nume posibile. Eärendil a fost unul dintre primele lucruri care mi-a venit în minte fiindcă el ajunge să navigheze prin ceruri cu nava sa (…) devenind o stea și un simbol al speranței pentru Pământul Mijlociu”.

El a mai relatat că, după ce a făcut mai multe cercetări, a descoperit că inspirația originală a lui Tolkien pentru numele personajului a fost cuvântul „earendel” din engleza veche care înseamnă „steaua dimineții”, o referință care a funcționat deosebit de bine în cazul de față deoarece steaua descoperită face parte dintr-o perioadă a universului la care adesea se face referire drept „zorii cosmosului”.

„Pe mine asta m-a convins definitiv. Iar referința la steaua dimineții din engleza veche a fost suficientă pentru a-i convinge pe coautorii mei mai puțin versați în opera lui Tolkien că numele este bun”, a relatat cercetătorul.

Earendel nu este primul obiect cosmic cu nume din universul lui Tolkien dar este cu siguranță cel mai important (FOTO: NASA)

„Liga gentlemanilor extraordinari” se întoarce

Un nou film The League of Extraordinary Gentlemen este în lucru, acesta urmând să fie produs de 20th Century Studios pentru platforma de streaming Hulu. La fel ca filmul lansat în 2003, el va fi bazat pe benzile desenate cu același nume scrise de autorul britanic Alan Moore și ilustrate de compatriotul său Kevin O’Neill.

Cu acțiunea plasată în Marea Britanie Victoriană, elemente din povești ca Dracula, Sherlock Holmes sau Douăzeci de mii de leghe sub mări, și eroi precum Mina Murray, Allan Quatermain, Căpitanul Nemo, Dr. Jekyll sau Omul invizibil, benzile desenate lansate în 1999 au fost pe larg aclamate și răsplătite cu premii din domeniu, scrie Deadline.

Din păcate, nu același lucru se poate spune despre filmul din 2003 care, deși s-a descurcat mai mult decât decent la box office cu încasări de 179 de milioane de dolari la un buget de 78, nu i-a impresionat pe fani din cauza diferențelor mari față de benzile desenate și a fost eviscerat de critici (în prezent are un rating de 17% pe agregatorul Rotten Tomatoes).

Se zvonește chiar că Sean Connery a avut o experiență atât de mizerabilă în timpul filmărilor încât lungmetrajul a fost motivul pentru care a decis să se lase de actorie. Alte două tentative de a reșapa titlul în anii care au urmat, una sub forma unui film în care distribuția să fie alcătuită doar din actrițe și o alta ca serial, nu s-au materializat niciodată.

Atât de mult potențial irosit. Să sperăm că noul film va avea o soartă mai bună (FOTO: 20th Century Fox / Entertainment Pictures / Profimedia)

„Simon Vrăjitorul” revine și el

Dezvoltatorul italian de jocuri Smallthing Studios și distribuitorul Leonardo Interactive au anunțat un nou titlu al francizei Simon the Sorcerer ce urmează să fie lansat la 30 de ani după apariția primului joc, un clasic al genului de aventură click-and-point.

Numit Simon the Sorcerer: Origins, acesta va fi un prequel pentru jocul inițial lansat în 1993 care, după cum vei putea vedea în trailerul epic de mai jos, va veni cu o grafică modernă dar va păstra stilul original care acum ar intra în categoria „retro” a gamingului. Bine, ce-i drept, cam orice lansat pentru MS-DOS ar intra astăzi în categoria respectivă.

Povestea din Origins va avea loc cu câteva săptămâni înainte de cea a primului joc în care Simon ajunge într-o altă lume după ce îl urmează pe câinele său Chippy într-un portal deschis din greșeală citind dintr-o carte de vrăji. Simon the Sorcerer: Origins va fi lansat la începutul anului viitor pentru PC și console, anunță IGN.

Nou sezon „Black Mirror” la Netflix (?)

Săptămâna aceasta a fost cu siguranță una a revenirilor, o sursă din cadrul Netflix apropiată de filmări dezvăluind pentru revista Variety că, la aproape 3 ani de la lansarea ultimului sezon al aclamatului său serial sci-fi Black Mirror, gigantul american de streaming lucrează la unul nou.

Variety afirmă că au început deja căutările pentru distribuția viitorului sezon și că acesta va avea mai multe episoade decât al cincilea care i-a dezamăgit pe fani după ce s-a încheiat după doar 3 titluri. Mai mult, se pare că sezonul 6 va fi „și mai cinematic ca amploare, fiecare episod fiind tratat ca un film individual”, potrivit sursei Variety.

Aș menționa totuși că vestea trebuie luată cu un gram de scepticism, fiind vorba de o singură sursă. Însă cei de la Variety rareori dau o informație dacă nu sunt aproape siguri de ea iar vestea vine tocmai după ce Netflix a reușit să rezolve o dispută complicată legată de drepturile de autor ale serialului, motivul pentru care nu s-a mai auzit nimic de o eventuală continuare a Black Mirror în ultimii ani.

Evident, Netflix nu a făcut deocamdată niciun anunț în acest sens, compania de streaming fiind notorie pentru secretomania din jurul proiectelor sale de top.

Ultimul sezon al Black Mirror s-a încheiat în iunie 2019

„Ocean’s Eleven” cu Robbie Margot, în lucru

The Hollywood Reporter a dezvăluit în exclusivitate că franciza Ocean’s Eleven va avea parte de un film prolog în care rolul principal va fi jucat de nimeni alta decât actrița australiană Robbie Margot, ea urmând să fie și coproducătoare a lungmetrajului ce ar urma să îl aibă în spatele camerei pe regizorul american Jay Roach.

Roach a lucrat anterior cu Margot și la Bombshell, filmul din 2019 pentru care aceasta a fost nominalizată la cea mai bună actriță în rol secundar. Detaliile legate de scenariu sunt deocamdată ținute secrete dar povestea ar urma să fie una originală cu acțiunea având loc în Europa anilor 1960.

THR notează că proiectul este în faza de dezvoltare dar că deocamdată nu a primit OK-ul final din partea Warner Bros., planul fiind ca filmările să înceapă anul viitor. Ocean’s Eleven din 2001 a fost un remake al filmului cu același nume lansat în 1960 care a strâns unele dintre cele mai mari nume de la Hollywood ale perioadei respective ca Frank Sinatra, Dean Martin sau Sammy Davis Jr.

După ce o vom vedea în rolul lui Barbie, se pare că Margot va reveni la mânuirea unui pistol (FOTO: LMK / Landmark / Profimedia Images)

„Rick & Morty” vin într-un serial anime

Televiziunea americană Adult Swim a plasat o comandă pentru Rick and Morty: The Anime, o aventură nou-nouță care se va întinde de-a lungul a 10 episoade și îl va avea la cârmă pe artistul manga și regizorul japonez Takashi Sano. Mai mult, se pare că seria este deja în faza de producție și va fi lansată atât pe Adult Swim, cât și pe HBO Max, potrivit Polygon.

Noul serial spin-off va fi o poveste de sine stătătoare, urmând să adapteze tematici și evenimente din aclamata serie a Adult Swim. Sano a fost ales pentru proiect după ce s-a aflat în spatele scurtmetrajelor anime Rick and Morty vs. Genocider și Summer Meets God (Rick Meets Evil) care au strâns peste 10 milioane de vizualizări pe platformele digitale ale televiziunii americane.

„Aventurile ce traversează multiversuri ale lui Rick și trupei pun provocări asupra legăturii de familie dar ei se ridică mereu la înălțimea ocaziei. Este o priveliște atât de pozitivă pentru viață iar Jerry nu face excepție. Sunt onorat că mi s-a oferit ocazia să spun o nouă poveste despre această familie uimitoare. Sper să vă bucurați de aventurile lor”, a declarat Takashi Sano.

Deocamdată nu avem o idee de lansare dar îți poți face o idee la ce să ne așteptăm

NASA și-a prezentat planul pentru o misiune cu oameni pe Marte

Într-o discuție la nivel înalt (și destul de birocratică), directorii NASA au prezentat săptămâna aceasta cum ar urma să arate o misiune de 30 de zile cu echipaj uman pe suprafața lui Marte, planurile preliminare ale agenției spațiale americane presupunând folosirea unei nave aerospațiale hibrid, cu propulsie electrică și chimică, și care să aibă un habitat propriu.

Doi membri ai echipajului ar urma să rămână pe orbita planetei roșii în timp ce alți doi ar urma să amartizeze și viziteze suprafața lui Marte. Aceștia din urmă ar urma să aibă acces la provizii trimise pe suprafața marțiană înainte de lansarea misiunii cu un lander de 25 de tone care ar urma să fie folosit și pentru întoarcerea la bordul navei de pe orbită.

Kurt Vogel, directorul de arhitectură spațială al NASA, sugerează ca astronauții de pe suprafața lui Marte ar putea trăi într-un rover presurizat care să le ofere adăpost și permită completarea unor obiective științifice.

„Presupunerea noastră aici este că echipajul va fi decondiționat”, a explicat acesta, folosind un termen pretențios pentru faptul că NASA vrea ca astronauții săi să se adapteze la gravitația marțiană slabă înainte de a ieși în costumele spațiale pentru a explora planeta și realiza cât mai multe experimente posibil în cele 30 de zile.

Planuri alternative despre care s-a vorbit în trecut vizau misiuni de lungă durată în care astronauții să stea aproape 500 de zile pe suprafața marțiană dar, date fiind durata dus-întors a unei misiuni (aproape doi ani) și costurile astronomice implicate, nu este tocmai surprinzător că NASA a concluzionat că o misiune de 30 de zile este mai fezabilă.

Însă înainte de lansarea vreunei misiuni către Marte, agenția spațială americană are în față misiunea Artemis ce, dacă va decurge conform planurilor, va readuce un om pe Lună în 2025 și vizează apoi stabilirea unei prezențe mai permanente pe suprafața sa. Cu alte cuvinte, o eventuală misiune către planeta roșie va mai dura, scrie futurism.com.

Întâi Luna, apoi Marte, NASA ia lucrurile sistematic (FOTO: Screenshot)

Și o știre pe scurt: Prey, cel mai nou titlu al francizei Predator, are în sfârșit o dată de lansare: 5 august. După cum am relatat și într-o ediție a Nerd Alert din luna noiembrie a anului trecut, acțiunea Prey va avea loc în urmă cu 300 de ani, în lumea Națiunii Comanșe, și o va avea în rolul principal pe actrița indigenă Amber Midthunder.

Vestea mai puțin bună este că, deși produs de 20th Century Studios, filmul va fi un „Hulu Original” disponibil doar pe platforma de streaming, fără a fi lansat și în cinematografe – o premieră pentru franciza Predator. Dar măcar avem un prim trailer teaser pentru el:

În caz că vrei să citești și Nerd Alert-ul de weekendul trecut, îl găsești aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro