Sari direct la conținut

Polina, managerul unei fabrici de pâine din Izmail: ”La începutul războiului, nu găseam materia primă dar acum am mărit producția. Zilnic, un preot vine și sfințește tot ce producem”

HotNews.ro
Productie de paine in Ucraina, Foto: Alex Buzica/RRA
Productie de paine in Ucraina, Foto: Alex Buzica/RRA

Viața în Ucraina se desfășoară la limite, între momente grele și clipe de normalitate, care îi ajută pe oameni să meargă mai departe. Prețurile au crescut, iar materiile prime nu se mai găsesc la fel de ușor ca înainte de război.

Alexandru Buzică, trimisul special Radio România în Ucraina a ajuns la o fabrică de pâine din Izmail – una dintre cele mai mari din regiunea ODESSA. Odată ce iese din cuptor, painea este transportată în satele aflate la aproximativ 150 de km in jurul orașului.

FOTO: Alexandru Buzică, Radio România Actualități.

Totuși, producția de pâine a crescut cu 15 % față de acum 51 de zile. Această creștere s-a datorat, în special, numărului foarte mare de refugiați fugiți din estul bombardat. ”Așa cum am invatat din cele doua războaie mondiale, oamenii sunt mai linistiti din punct de vedere psihologic atunci cand gasesc paine in magazine.

Am întâlnit-o pe Polina, este managerul fabricii din Izmail, care a povestit cum a fost afectata afacerea pe timp de razboi. Din motive de securitate, nu m-a lăsat să o filmez sau să o fotografiez, dar mi-a explicat cum merge o afacere esențială, pe timp de război.

Polina păstrează tot timpul pe birou, Biblia” – spune corespondentul RRA.

FOTO: Alexandru Buzică/Radio România Actualități

”În fiecare zi, la ora 13.00, vine un preot și sfințește pâinea. Acum, situația e stabilă. Fabrica noastră reușește să asigure pâine pentru toate magazinele din oraș, dar și din întreaga regiune. Când a început razboiul, ne-am confruntat cu o lipsă acută de produse care ne ajutau sa producem painea.

Pentru că și fabricile mari au fost afectate, noi nu găseam zahăr, făina și grâu. A fost o mare problema. Erau si probleme cu prețul, plus ca multe nu erau in stocul fabricilor de unde noi cumparam. Mai mult, era și o problemă logistică, pentru că nu puteam asigura transportul ingredientelor pe care le folosim pentru a produce produsele de panificatie.

Era o panică foarte mare. Dar astazi, situatia este stabila. Ne-am aprovizionat cu toate cele necesare și acum funcționăm normal. Mai mult, nu am mai crescut prețurile. În oraș au venit refugiati din Donetsk, Mariupol, Harkov, inclusiv forțele de apărare teritorială, iar acest lucru ne-a făcut să creștem producția. Avem aproximativ 40 de magazine de desfacere in toata regiunea Odessa, în orașele Rein, Chilia, Bolgrad si satele din apropiere de Izmail”, povestește Polina.

Oamenii spera ca situația din regiune sa devina stabilă, până atunci, fabricile de pâine din toată Ucraina lucrează la foc continuu. Mai mult, pentru că se apropie Paștele, au început să fie lansate comenzile de cozonaci si pasca au inceput sa apara!

Din cauza conflictului din estul Ucrainei, a fost sistat transportul de grâu și cereale care veneau din Mariupol, NIcolaev, Luhansk sau Donetz. Antreprenorii ucraineni care produceau pâine acolo, și-au mutat afacerile in vest, la Lvov ori Cernauti, sau în sud, în Izmail ori Odessa.

În urma unui ordin prezidential, cei care vor lucra pământul pe timp de razboi, vor fi scutiti de înrolarea în armata sau în Forțele de Apărare Teritorială din Ucraina. Acest lucru a facut ca multi fermieri sa se reintoarca in tara. – transmite Alexandru Buzică.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro