Politc Show: Ce pierde Geoana si ce castiga PDL prin presedintia Senatului; Adrian Nastase, favorit pentru sefia Consiliului National al PSD; Crin forteaza excluderea lui Catarama; Fenechiu, uns oficial de Antonescu negociator al PNL
Ce pierde Geoana si ce castiga PDL prin presedintia Senatului. Peste 40 de legi au devenit ieri victime colaterale in razboiul dintre putere si opozitie pentru functia de presedinte al Senatului. Daca Mircea Geoana ar fi detronat, el ar trebui sa spuna adio casei de la RA-APPS, ofiterilor SPP, secretarelor si consilierilor personali, iar PDL si-ar asigura suprematia asupra Biroului Permanent al Senatului. In mai putin de jumatate de an, Mircea Geoana si-a vazut spulberat visul de a ajunge primul om in stat, a pierdut puterea partidului si, o data cu asta, influenta in anumite grupuri din PSD, iar acum este din nou intr-o situatie-limita. Integral in Romania Libera.
Adrian Nastase, favorit pentru sefia Consiliului National al PSD. Consiliul national al PSD se intruneste astazi pentru a-si alege noul presedinte pentru urmatorii patru ani. Adrian Nastase are cele mai mari sanse sa fie reales, desi este concurat de primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, unul dintre cei mai influenti pesedisti din zona Moldovei. Nastase se bucura si de sprijinul noului presedinte al partidului, Victor Ponta, cu care va conduce in tandem PSD. Fostul premier se arata atat de sigur de succes incat nu a ezitat sa declare sfidator ca DNA va incerca sa-l puna intr-o lumina proasta retrimitand chiar astazi la Inalta Curte unul dintre dosarele in care este acuzat de acte de coruptie. Integral in Romania Libera.
In editorialul „Ce ar fi fost daca i-am fi lustrat pe toti in 1990„, Sabina Fati scrie: „Astazi se implinesc 20 de ani de cand a fost lansata public Proclamatia de la Timisoara, primul document programatic care propunea dupa caderea regimului Ceausescu directiile majore pe care ar fi trebuit sa mearga tara pentru a reveni la radacinile sale sanatoase si, in acelasi timp, pentru a putea intra repede in lumea democratiilor consolidate. Cele 13 puncte ale Proclamatiei ar fi putut sa fundamenteze un nou cadru legal prin care sa se delimiteze noul stat de vechea putere comunista. Vestitul Punct 8 al Proclamatiei propunea o lege electorala care „sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate”, pentru ca „prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca.” Integral in Romania Libera.
Crin forteaza excluderea lui Catarama. Cum a fost la cina cea de taina cu Patriciu. Viorel Catarama ar putea fi exclus din PNL saptamana viitoare. Organizatia PNL Sector 2, din care face parte omul de afaceri, va discuta doua solicitari de excludere a lui Catarama din partid. „Sunt cereri vechi, dinainte de congres. Nu le-am supus la vot pana acum ca sa nu se interpreteze, dat fiind ca dl. Catarama a si candidat la presedintia partidului”, a declarat seful filialei Sector 2 Dragos Dinca pentru Gandul.
In editorialul „Somajul bun al lui Basescu„, Marius Nitu scrie: ” Cresterea somajului e un lucru rau, trebuie sa privesti lucrurile invers stand in cap ca sa poti spune ca e un lucru bun. Traian Basescu a reusit acrobatia asta simplu, fara sa-si solicite coloana: s-a dus la capatul lumii, practic presedintele e in pozitia „stat in cap” fata de Romania si vede lucrurile dintr-o perspectiva corecta. Din acest motiv, la forumul de afaceri romano-japonez organizat cu ocazia vizitei sale oficiale la Tokyo, seful statului a bagat cresterea somajului in categoria performantelor noastre economice. Printre altele, „in 2009, pe fondul crizei economice am inregistrat o foarte buna crestere a productivitatii”. Cum am reusit minunea asta? Prin trimiterea oamenilor in somaj de catre patronate.” Integral in Gandul.
Fenechiu, uns oficial de Antonescu negociator al PNL. Vicepresedintele liberal Relu Fenechiu a devenit, oficial, negociatorul PNL cu celelalte partide, conform atributiilor stabilite de presedintele partidului Crin Antonescu, la prima sedinta a noii conduceri liberale. „Relu Fenechiu e consacrat deja in relatiile cu partidele si institutiile politice, relatii licite si transparente”, a fost explicatia oferita de Antonescu. Decizia este, practic, o confirmare a starii de fapt din partid, in conditiile in care Fenechiu a fost cel care a purtat negocierile dintre liberali si putere la bugetul de stat din 2009 si 2010, scrie EvZ.ro.