Sari direct la conținut

Politia din Londra, in vizita intr-un sat din Romania pentru a-i descuraja pe romani sa imigreze

HotNews.ro

Politia metropolitana a efectuat o vizita intr-o zona rurala din Romania, cu scopul de a-i convinge pe locuitorii saraci sa nu imigreze in Marea Britanie de la 1 ianuarie, dupa anularea restrictiilor impuse romanilor pe piata muncii britanice, potrivit Mediafax.

Comisarul-sef Adrian Usher de la Barnet, in nordul Londrei, zona cu cei mai multi romani din Marea Britanie, multi dintre ei romi, vrea sa-i descurajeze pe romani sa plece in Marea Britanie daca nu au un loc de munca garantat, prezentandu-le riscurile de a fi exploatati, scrie reporterul Paul Kenyon de la emisiunea BBC One Panorama.

Kenyon a insotit politia in aceasta vizita in Transilvania, iar reportajul pe care l-a realizat, „The Romanians are Coming?” (Vin romanii?), urmeaza sa fie difuzat luni seara pe BBC One.

Usher a vizitat satul Apata din Carpati, dupa ce s-a constatat, in urma evacuarii unor romani care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, in iunie, ca 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind in adaposturi improvizate proveneau din aceasta localitate.

„Daca veniti in Marea Britanie fara un loc de munca, atunci va veti confrunta cu riscul de a fi exploatati sau de a fi victimele unor infractori¬, le-a spus el satenilor. Situatia romanilor care imigreaza a Londra este la fel de importanta ca cea a londonezilor, a adaugat comisarul. ¬Nu sunt aici sa comentez vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toti locuitorii Londrei, inclusiv persoanele care vin la Londra in cautarea unui loc de munca”, a subliniat el.

Un locuitor, Alexandru, a declarat pentru BBC ca aproximativ 400 de sateni ar fi plecat deja spre Londra. El a spus ca varul sau este primul care s-a dus la Londra si ca l-a urmat, dupa ce acesta i-a recomandat sa se mute acolo. Alexandru a spus ca a plecat pentru ca este prea putin de lucru in Romania, satenii fiind pregatiti sa traiasca in tabere in Marea Britanie, in speranta ca se vor angaja sa munceasca la negru. El a adaugat ca se pregateste sa se intoarca de Anul Nou la Cricklewood, in nordul Londrei, o zona in care se afla numerosi imigranti romani.

„In pofida bunelor intentii, multe dintre persoanele pe care le-am intalnit cand am fost acolo ar putea deveni o povara pentru contribuabilul britanic”, scrie Kenyon.

Alt imigrant, Alex, a declarat ca provine dintr-un mic sat de romi din zona Apata si ca a muncit la negru in domeniul constructiilor, la Cricklewood, timp de mai multe luni. El nu vorbeste engleza, nu are vreo calificare, dar vrea sa-si aduca sotia si copiii in Marea Britanie. ¬Am muncit trei zile pe proprietatea unei persoane. M-au dus cu masina departe, nici nu stiam unde ma aflam sau cum sa vin inapoi. M-a luat el cu masina¬, a declarat Alex, care nu a fost platit. El intentioneaza sa munceasca legal din ianuarie, dupa anularea restrictiilor pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro