Politic Show: Cat costa un parlamentar?; Kelemen Hunor arma UDMR pentru prezidetiale; Investitiile bizare ale deputatilor; PNL pregateste o motiune anti-coduri; Cine i-a platit Elenei Basescu sediul de campanie
Salariul unui ales este de aproximativ 5.000 de lei, dar sumele pentru transport, cazare si pentru intretinerea biroului parlamentar depasesc lunar 20.000 de lei. Camera Deputatilor a publicat pe site-ul institutiei cheltuielile deputatilor din primele patru luni ale anului 2009. Statul plateste salariile, diurna, cazarea, transportul si telefoanele deputatilor. Alesii au lefuri care variaza intre 50 si 60 de milioane de lei, dar deconteaza cheltuielile de cazare si transport, precum si remuneratiile angajatilor din birourile parlamentare. Membrii Biroului Permanent au salariile cele mai mari. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, castiga 6.184 de lei lunar. Documentele date publicitatii de Camera inferioara arata ca alesii nu cheltuiesc pe deplasari in strainatate. Unii dintre ei insa cheltuiesc aproape inca un salariu pentru deplasari interne. Deputatul PNL Cristian Adomnitei, cu un salariu de 5.026 de lei in ianuarie, a decontat in aceeasi luna 3.791 de lei, bani de transport. Au decontat sume de transport si Stefan Buciuta, Grupul minoritatilor, 3.738 de lei, Nicolae Bud, PDL, 3.531 de lei, Kelemen Hunor, UDMR, 3.948 de lei, Ioan Oltean, PDL, 6.189 de lei, scrie Adevarul.
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, are sanse sa fie desemnat candidat al Uniunii pentru functia suprema in stat. El a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la finalul sedintei Consiliului Consultativ al UDMR, ca va candida la alegerile prezidentiale daca presedintele Marko Bela nu va accepta nominalizarea si formatiunea il va desemna pe el. “Eu spun ca vom avea candidat 99,99%, pentru ca decizia se va forma la CRU. In mod rational, logic, cel care ar trebui sa candideze e presedintele UDMR, Marko. In cazul in care el va candida, va avea tot sprijinul meu, daca nu va candida el, mai sunt cateva nume, printre care si numele meu, si voi accepta sa intru in aceasta cursa doar in cazul in care nu va candida domnul Marko”, a spus Kelemen Hunor. Reamintim ca presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, recent, ca nu ar fi interesat sa candideze la functia de presedinte al Romaniei. Desi in carti mai sunt Gyorgy Frunda si Laszlo Borbely, sansele cele mai mari le are Kelemen Hunor, care deja are sustinerea a trei organizatii teritoriale din Secuime, afirma Gardianul.
Romania, tara fara autostrazi si sosele este una dintre cele mai profitabile piete pentru marcile auto de lux. Editii limitate, modele de colectie, personalizate sau comandate inainte de a fi lansate oficial, acestea sunt autoturismele afaceristilor si persoanelor publice din Romania. Unii neaga, altii le iau pe firma, insa cei mai multi prefera anonimatul si platesc bani buni pentru ca dealerii si importatorii sa le asigure confidentialitate absoluta. Adriean Videanu: „As vrea sa conduc un Trabant” „Ce masini, masini de cusut?” ne-a intrebat foarte vesel ministrul Economiei cand i-am cerut o declaratie despre autoturismul pe care il conduce. „Nu am masina personala si nici nu am de gand sa imi cumpar. De ce sa imi cumpar daca am masina de serviciu de la minister, iar cand am nevoie pentru treburile personale, am masina de la compania unde sunt actionar. Conduc foarte rar, din pacate, dar conduc ce mi se da, de la Dacie la Mercedes. Mi-ar placea sa conduc un Trabant, de ce nu?”, a continuat Adriean Videanu. Cat despre drumurile din Bucuresti, fostul primar general spune ca „nu sunt foarte rele, sunt la fel de bune ca drumurile din alte capitale europene”. Iar la nivelul tarii sunt si cateva drumuri groaznice, „undeva prin Ardeal, Harghita, Covasna”, si-a amintit la fel de vesel ministrul. „Sunt adeptul ideii ca nu masina reflecta statutul social, ci calitatea umana. Masina nu are nici o legatura cu asta, e un element de confort, o necesitate de deplasare”, a conchis ministrul Economiei. Si daca domnul Videanu tanjeste, la un Trabant, il informam ca preturile pentru un asemenea model variaza intre 200 euro si 1.500. Cam de 200, respectiv 25 de ori mai ieftin decat Touaregul de serviciu, informeaza Gandul.
Deputatii „investesc” in tehnologie si hartie igienica Peste 200.000 de euro merg pentru informatizarea a trei comisii, iar 30.000 de euro pentru confortul la toaleta. Deputatii au scos luna aceasta la bataie nu mai putin de un milion de lei pentru a-si achizitiona un sistem de vot electronic, hartie igienica si o noua colectie de camasi pentru personalul de supraveghere. Potrivit anunturilor de achizitie, alesii sunt dispusi sa investeasca 900.000 de lei (aproape 214.000 de euro) intr-un sistem de vot electronic si conferinte pentru trei comisii parlamentare. Tehnologia va permite inregistrarea lucrarilor si votarea electronica, sistem folosit in prezent doar in cazul lucrarilor in plen si in alte trei comisii. Fiecare set va cuprinde, printre altele, unitati cu ecran LCD grafic iluminat si cu cip incorporat, o unitate centrala de control digitala, o camera video si un monitor profesional pe care se vor vedea deputatii in momentul in care iau cuvantul, scrie EvZ.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat duminica faptul ca liberalii vor depune o motiune de cenzura dupa ce Guvernul isi va angaja raspunderea pe codurile juridice. “Doar din punct de vedere procedural motiunea va fi legata de asumarea codurilor, de aceasta manevra a Guvernului de asumare a raspunderii pe coduri. Pentru noi, aceasta motiune va avea incarcatura unei motiuni de cenzura adresate intregii activitati a Guvernului in aceste sase luni”, a precizat presedintele PNL. Antonescu a afirmat ca s-au purtat discutii pe tema motiunii si cu UDMR, urmand ca in zilele urmatoare sa se ia o decizie. PNL are nevoie de semnaturile parlamentarilor UDMR pentru a putea initia o motiune de cenzura, scrie Cotidianul.
Finantarea sediului pe care fiica presedintelui, Elena Basescu, l-a folosit in campania pentru europarlamentare ridica suspiciuni. Independenta EBA si-a stabilit cartierul general pentru alegerile din 7 iunie intr-un spatiu din Bulevardul Ghencea nr. 43, pe care i l-a cedat gratuit ministrul turismului, Elena Udrea. Anuntul tranzactiei s-a facut oficial in martie, pentru ca pe 3 aprilie fiica presedintelui sa tina acolo si prima sa conferinta de presa. La sfarsitul saptamanii trecute insa, Camera Deputatilor a publicat pe siteul institutiei un raport cu cheltuielile lunare ale alesilor din care reiese ca Elena Udrea a incasat de la stat in luna aprilie 5.624 de lei pentru chiria biroului sau parlamentar cu aceeasi adresa: Bulevardul Ghencea 43, afirma EvZ.