Politic Show: Cat da Boc pe un vot al puterii sa treaca bugetul; Elena Udrea, criticata dur de catre eurodeputatul PDL Cristian Preda; Cosmin Gusa: "Ponta a facut un joc in favoarea prietenilor sai Elena Udrea si Gabriel Oprea"
Cat da Boc pe un vot al puterii sa treaca bugetul. Daca in 2010 pretul unui vot a fost de 70.000 de euro de colegiu, pentru legea pe anul viitor guvernul ridica scorul la peste 100.000 de euro de parlamentar. Aproape 30 de milioane de euro. Atat a promis Emil Boc doar taberei puterii ca sa-si treaca fara emotii bugetul de stat pe 2011 inainte de vacanta parlamentara. Fiecare uninominal al puterii va primi astfel, in contul votului, 450.000 de lei, echivalentul a peste 100.000 de euro, cu 30.000 de euro mai mult decat a oferit guvernul la bugetul pe 2010. Oficial, sunt bani pentru investitii, sub umbrela „strategiei pentru dezvoltare si creare de noi locuri de munca”, fluturata si ieri de Boc in parlament. In practica – bani trimisi tintit in colegii pentru intretinerea „retelei” de directori de scoli-primari-preoti care asigura voturile in ani electorali. Beneficiarii: deocamdata parlamentarii PDL, UDMR, UNPR si reprezentantii minoritatilor, guvernul punand insa ceva deoparte si pentru negocierile cu opozitia. Legea bugetului este programata sa intre in plen luni, scrie EVZ.
Elena Udrea, criticata dur de catre eurodeputatul PDL Cristian Preda. Pentru prima data de la ocuparea functiei de sefa a PDL Bucuresti, Elena Udrea este contestata la scena deschisa in randurile democrat-liberalilor, fiind catalogata drept lipsita de modestie si de credibilitate. ” Mi s-a parut ca a intrecut masura”, spune eurodeputatul PDL Cristian Preda, care o descrie pe sefa sa de filiala drept o persoana care „se cam grabeste cu declaratiile”. Aratat cu degetul de catre ministrul Dezvoltarii si Turismului, care a ridicat problema excluderii sale din partid, sub pretextul criticilor pe care acesta le-a adus coruptiei din PDL, Preda iese la rampa, anunta Gandul.
Cosmin Gusa: „Ponta a facut un joc in favoarea prietenilor sai Elena Udrea si Gabriel Oprea”. „Victor Ponta nu se afla sub influenta unor forte politice, ci sub influenta unor oameni cu experienta din anumite institutii, inclusiv cele mai putin transparente: fie ca este vorba de justittie sau structurile din subordinea presedintelui.”; „Mircea Geoana n-a avut niciodata carisma politica” „Ponta executa in general ordine: de la nevasta, socru, la diverse persoane care-l au la mana”; „In PSD va incepe la sfarsitul lui ianuarie un razboi sangeros care va tine toata primavara”; „Geoana avea sprijin politic si de la Moscova”; „Faptul ca Mircea Geoana a avut o agenda ascunsa mi-a lasat un gust amar”; „Tradatorii lui Mircea Geoana au fost Hrebenciuc si Dragnea”; „Traian Basescu a fost extrem de disciplinat si eficient in campania pe care am facut-o impreuna in 2004”, informeaza Romania Libera.
PSD depune maine motiune de cenzura pe legea salarizarii. La o zi dupa ce si-a asumat legea salarizarii in parlament, Emil Boc va fi atacat de opozitie cu motiune de cenzura doar pe hartie. desi pornesc din start de la ideea ca nu va avea sorti de izbanda, social-democratii, sustinuti de PNL, vor depune motiunea maine, dupa acum a anuntat purtatorul de cuvant al partidului, deputatul Radu Moldovan. Dupa depunerea documentului, potrivit calendarului aprobat astazi de plenul reunit al parlamentului, motiunea de cenzura va fi citita in fata senatorilor si deputatilor joi, 16 decembrie. Dezbaterea motiunii si votul parlamentarilor au fost programate pentru lunea viitoare, pe 20 decembrie, la ora 10.00. Cateva ore mai tarziu, in aceeasi sedinta reunita a parlamentului ar trebui sa se voteze si bugetul de stat pe 2011. In stabilirea acestui calendar, parlamentarii puterii, dar si cei ai opozitiei au luat in considerare faptul ca motiunea de cenzura va pica, iar legea salarizarii va fi automat adoptata prin asumare. Astfel, incercarea opozitiei de daramare a guvernului este doar un exercitiu de imagine, scrie EVZ.
Esecul alegerilor din Moldova are autori romani. Pe 20 iulie a.c., Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, l-a numit prin decret pe Dan-Gheorghe Dungaciu in functia de consilier prezidential, pe probleme de integrare europeana. Dungaciu este prof la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucale, iar pina de curind a fost subsecretar in Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni, din cadrul MAE. Ca sa-si poata exercita atributiile de stie-tot-mai-putin-partea-practica, a primit cetatenia moldoveneasca. Presa de la Chisinau l-a caracterizat asa: este singurul produs de soi al Aliantei pentru Integrare Europeana, care a pierdut alegerile cu brio; este adevaratul conducator al Moldovei, dat fiind faptul ca Ghimpu are afazie si trebuie sa-i traduci cuvint cu cuvint realitatea inconjuratoare; este omul serviciilor de informatii romanesti; va ramine prizonierul unui statu quo rusesc, deoarece tara are de asteptat mult si bine pina se va integra in UE, Moldova facind parte din Comunitatea Statelor Independente, un fel de Commonwealth postsovietic, anunta Academia Catavencu.