Politic Show: Colegii de partid l-ar lasa din brate pe Voicu; Cat de departe e PSD de stanga europeana; Boc pastreaza misterul in jurul pedelistului care ar putea prelua cea de-a doua functie in stat; Partidele pregatesc noua fata a Constitutiei
Colegii de partid l-ar lasa din brate pe Voicu. Parlamentarii social-democrati, in frunte cu Victor Ponta, par dispusi sa dea curs solicitarii procurorilor anticoruptie de arestare a senatorului Costica Voicu. Aparent, senatorii par rezervati in fata unei solicitari in premiera privind libertatea unui coleg. Asta dupa ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a cerut ieri ministrului justitiei, Catalin Pre doiu, sa sesizeze parlamentul pentru incuviintarea arestarii senatorului PSD Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Voicu este acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, scrie EvZ.ro.
Cat de departe e PSD de stanga europeana. Valorile, electoratul preponderent rural si politicile promovate de-a lungul timpului despart Partidul Social Democrat de marile formatiuni socialiste din Europa Occidentala. Parintele fondator al PSD, Ion Iliescu, nu si-ar gasi locul printre laburistii britanici sau printre socialistii spanioli, desi fac parte din aceeasi familie politica europeana. Afirmatia poate fi valabila pentru multi alti membri ai singurului partid de stanga din Romania, despartit de omologii sai din Occident prin politici si, in primul rand, prin valori. Noua generatie poate aduce schimbari. „Din punct de vedere al raportarii la ce se intampla in Occident, diferenta dintre Victor Ponta si Ion Iliescu este evidenta”, crede Cristian Ghinea, comentator si director al ONG-ului Centrul Roman de Politici Europene. Integral in EvZ.ro.
Boc pastreaza misterul in jurul pedelistului care ar putea prelua cea de-a doua functie in stat. Liderul PD-L, Emil Boc, a explicat, marti seara, ca grupul democrat-liberalilor urmeaza o procedura prevazuta de Regulament atunci cand solicita revocarea lui Mircea Geoana de la conducerea Camerei Superioare a Parlamentului, dar a evitat sa spuna daca formatiunea pe care o conduce a pregatit un inlocuitor pentru social-democrat. „A fost o decizie pornita de la grupul parlamentar din Senat in baza unui abuz si a unor abuzuri facute de presedintele Senatului. Din datele stranse de colegii mei, din nefericire domnul Mircea Geoana a incetat sa se mai comporte ca un presedinte al Senatului Romaniei si a devenit un presedinte al senatorilor PSD”. Integral in Gandul.
In editorialul „Hienele„, Rodica Ciobanu scrie: „S-ar putea s-o vedem si pe asta! PD-L asmutind chestorii Senatului asupra lui Mircea Geoana, sa-l smulga din scaunul prezidential si sa-l azvarle afara. Ar fi cel mai grotesc spectacol parlamentar postdecembrist, comparabil doar cu dezlantuirile halucinante ale peremistilor de la sedinta de condamnare a comunismului, cand voiau sa-i arunce pe intelectuali din loja. Pedelistii ameninta, serios, ca-l vor evacua pe Geoana cu forta de la prezidiul senatorial, daca nu va supune la vot cererea lor, privind revocarea lui din functia de presedinte al Camerei superioare.” Integral in Gandul.
Partidele pregatesc noua fata a Constitutiei. Regim semiprezidential de tip francez, desfiintarea sau eficientizarea institutiei Avocatul Poporului, Parlament uni sau bicameral. Sunt doar cateva dintre propunerile politicienilor pe tema modificarii Constitutiei. Toate vor fi, cel mai probabil, puse pe tapet luni, la discutiile de la Cotroceni convocate de seful statului. Desi au unghiuri de abordare radical diferite in privinta modificarii legii fundamentale, reprezentantii opozitiei si cei ai puterii par a fi ajuns la un consens de principiu. Si unii, si altii sunt dispusi sa demareze dezbaterile pe aceasta tema. Integral in Romania Libera.
In editorialul „Coruptia, dragostea mea„, Eliade Balan scrie: „Cine mai are timp sa se ocupe de coruptie si de corupti intr-o perioada cand liderii partidelor se lupta intre ei pentru consolidarea puterii in formatiunile pe care le conduc? Unde se poate gasi un politician dispus sa-si focalizeze interesul pe semnalul dat de seful DNA referitor la cresterea numarului de inculpati trimisi in judecata pentru fapte de coruptie? Pe cine de la putere sau din opozitie deranjeaza faptul ca Romania este perceputa si astazi in plan international ca o tara cu probleme de coruptie? Credeti ca fruntasii PDL nu mai pot dormi noaptea de grija primarului Solomon, retinut pentru acuzatii de mita, sau ca noua conducere PSD va baga capul in pamant de rusine ca procurorii cer arestarea senatorului Voicu pentru ca ar fi incalcat legea? Pentru toate intrebarile exista un singur raspuns: NU.” Integral in Romania Libera.