Politic show: Experienta si maturitatea politica conteaza; Raluca Turcan:"PSD ramane cel mai mare dusman al democratiei"; Gusa, despre cele doua "infrangeri" ale lui Liviu Dragnea: Duce PSD pe drumul pierzaniei;
Gusa, despre cele doua „infrangeri” ale lui Liviu Dragnea: Duce PSD pe drumul pierzaniei.Consultantul politic Cozmin Gusa a analizat decizia luata joi de CCR, dar si o declaratie a premierului Tudose, care a marturisit ca „nu intelege conceptul de stat paralel”, considerand ca a perceput doua mari infrangeri pentru Liviu Dragnea. Am avut o revelatie, nemarturisita pana acum: Dragnea a parut inteligent doar atat timp cat a fost asistat de acei oameni din acel „stat paralel” asa cum il denumeste el si a celor care l-au asigurat, in ciuda lipsei de pregatire politica, scolara chiar, ca ar putea sa castige. Atunci a parut Dragnea inteligent si sofisticat. Atunci cand a fost incoltit si a facut greseli majore in fata colegilor de partid si in fata romanilor, a aparut in fundul gol: „Regele e gol”, a declarat consultantul politic, pentru Realitatea TV. Cozmin Gusa a detaliat, vorbind despre cele doua mari infrangeri pe care le-ar fi suferit Liviu Dragnea joi, potrivitAdevarul.
Experienta si maturitatea politica conteaza.Motiunea de cenzura depusa de PNL nu a produs o impresie puternica, dar nu pentru ca a primit voturi putine (doar 159 de voturi din 233 necesare), ci pentru ca s-a multumit cu efecte facile. Motiunile de cenzura au deceptionat de cele mai multe ori, dar nu pentru ca au fost respinse, ci pentru ca au pus in scena o retorica goala. In loc sa profite de ocazie si sa disece pe viu activitatea guvernului, cu seriozitate maxima, membrii Parlamentului se cheltuiesc intr-o frazeologie agresiva, lipsita de consistenta. In plus, se manifesta in Parlament si prejudecata ca trebuie sa vulgarizezi, sa fii „pe intelesul tuturor”, riscand de fapt sa produci o imagine caricaturala. In sfarsit, e chiar ciudat ca mai sunt unii care isi imagineaza ca daca descriu realitatea in termeni apocaliptici vor putea avea castig de cauza. Motiunea de joi a fost prima depusa de opozitie in aceasta legislatura si nu a produs o impresie prea puternica, dar nu pentru ca primit voturi putine (doar 159 de voturi din 233 necesare), ci pentru ca s-a multumit la randul ei cu efecte facile, scrieDeutsche Welle.
Raluca Turcan:”PSD ramane cel mai mare dusman al democratiei”.Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a declarat ca PSD ramane in mod evident cel mai mare dusman al democratiei si la fel de intolerant cu libertatea de exprimare ca in anii ’90. Ea spune ca este limpede pentru toata tara ca liderii actualei coalitii de guvernare alearga intr-o directie opusa Romaniei. „Atat de previzibil pentru PSD. Oare unde plecati? Sa va sustineti seful pe treptele DNA? PSD ramane in mod evident cel mai mare dusman al democratiei si la fel de intolerant cu libertatea de exprimare ca in anii ’90. Este limpede pentru toata tara ca liderii actualei coalitii de guvernare alearga intr-o directie opusa Romaniei. Actiunile acestui Guvern sunt din ce in ce mai evident orientate impotriva interesului national. Se guverneaza impotriva cetatenilor, iar sfidarea si aroganta de care ati ajuns sa dati dovada au atins cote greu de imaginat. Domnilor absenti, Dragnea si Tariceanu, domnule Tudose, dragi colegi, au mai fost aroganti cu dosare penale, insa niciunul nu a indraznit asemeni dumneavoastra sa schimbe legi si reguli pentru a scapa din fata justitiei sau de eventuale sentinte”, a spus Turcan, la dezbaterea motiunii de cenzura, citata deRomania Libera.
Parteneriatul Estic: Ce poate oferi in continuare UE celor sase state.La cel de-al 5-lea summit al Parteneriatului Estic, care are loc vineri la Bruxelles, va fi facut un bilant al progreselor de pana acum si se va discuta despre consolidarea cooperarii in viitor. Sefii de stat sau de guvern din statele membre ale UE si din cele sase tari partenere din Europa de Est se vor apleca si asupra beneficiilor concrete de care s-au bucurat cetatenii din cele sase state ale Parteneriatului Estic: R. Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia si Azerbaidjan. Din partea Romaniei participa presedintele Klaus Iohannis. Participantii vor discuta – potrivit unui comunicat – despre modalitatile de a consolida in continuare cooperarea in cele patru domenii prioritare asupra carora s-a convenit la precedentul summit de la Riga, din 2015: o economie mai puternica: dezvoltarea economica si imbunatatirea oportunitatilor de pe piata, o guvernanta mai puternica: consolidarea institutiilor si a bunei guvernante, o conectivitate mai puternica: consolidarea interconexiunilor, in special in domeniul transporturilor si al energiei, o societate mai puternica: cresterea mobilitatii si a contactelor interumane, relateazaEurActiv.
Iohannis evita sa comenteze posibila legatura dintre vizita lui Tillerson si achizitia de rachete Patriot, dar are un mesaj.Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Ploiesti, ca lipsa de cvorum din Comisia de Aparare in care s-a discutat despre proiectul de lege privind achizitia rachetelor Patriot a fost „o abordare nepotrivita”, dar se bucura ca situatia a fost corectata, transmite corespondentul Mediafax. Intrebat, miercuri, la Ploiesti, daca exista o legatura intre faptul ca proiectul privind achizitia de rachete Patriot a trecut abia dupa vizita secretarului de stat Rex Tillerson, Klaus Iohannis a declarat ca nu stie daca exista o legatura intre cele doua evenimente, dar ca a fost „neplacut surprins” de lipsa de cvorum din Comisie. „Nu stiu daca exista o legatura intre cele doua evenimente, dar pot sa va spun ca am fost foarte neplacut surprins cand intr-o comisie a Parlamentului trebuia discutata o problema vitala pentru securitatea nationala si un anumit grup de parlamentari pur si simplu a considerat ca nu este cazul sa mearga acolo. O abordare, totusi, nepotrivita si cred ca si-au dat seama si domniile lor ca a fost nepotrivita. Au corectat-o intre timp, a trecut prin ambele Camere si imediat ce va ajunge la mine aceasta lege o sa fie promulgata si o sa mergem mai departe”, a spus Klaus Iohannis, citat deGandul.