Politic Show: Geoana ii da CEC-ul lui Vintu; Iliescu merge la ralanti in campania pentru Parlamentul European; Transporturile si Administratia, singurele ministere care nu au luat niciun euro din fondurile UE, iar seful statului, sfatuit sa nu mai candideze
Geoana ii da CEC-ul lui Vintu. Presedintele PSD a facut lobby pe langa premierul Boc sa grabeasca numirea lui Enache Jiru, un apropiat al lui SOV. Mircea Geoana se da peste cap pentru a satisface dorinta lui Sorin Ovidiu Vintu de a-si vedea odata omul instalat la conducerea CEC Bank. Este vorba de Enache Jiru, un apropiat al mogulului, a carui numire a fost decisa la inceputul anului, dar care a fost intarziata luni de zile de PDL. Iritat de aceasta tergiversare, sustin surse din PSD, Vintu a inceput sa faca presiuni, inclusiv prin trustul sau de presa, noteaza EvZ.
In editorialul „Badaranii” Adrian Ursu afirma ca „dupa datele antropologice si matricele culturale, Mircea Geoana si Marian Vanghelie ar trebui sa reprezinte doua tipologii politice complet diferite. Asta in laborator, pentru ca in viata ei incep sa semene tot mai mult. Diplomatia si ghiolbania si-au dat mana peste PSD pana la contopire si sufocare. Ca mostenitor al Partidului Comunist, PSD (fost PDSR, fost FSN) a incercat tot timpul sa aplice modelul chinezesc: un partid, doua sisteme. Cata vreme la conducere s-a aflat Ion Iliescu, a functionat perfect dublul limbaj: seful cel mare, sarac si cinstit, iar imediat sub el, Nastase si baietii lui destepti care au ridicat coruptia la nivel de politica de stat si bogatia personala la rang de virtute social-democrata”. Integral in Cotidianul.
Iliescu merge la ralanti in campania pentru Parlamentul European. Fostul presedinte Ion Iliescu evita sa se mai implice profund in campania electorala pentru europarlamentare. Chiar daca pana acum presedintele de onoare a reprezentat o “locomotiva” pentru mai multe campanii, mai ales in zonele cu electorat preponderent social-democrat, anul acesta Iliescu prefera sa ajute “cat ii sta in puteri”. Mai mult, Iliescu si-a exprimat, ieri, si nemultumirile mai vechi, devenite astazi actuale, legate de “greseala tactica” facuta de PSD atunci cand a “parafat” marirea salariilor profesorilor cu 50%, scrie Gardianul.
Transporturile si Administratia, singurele ministere care nu au luat niciun euro din fondurile UE. Transporturile dispun de 4,3 miliarde de euro de la UE pana in 2013. Proiectele din fonduri UE aprobate pentru ministerul lui Berceanu au o valoare totala de 74 de milioane de euro. Din momentul aderarii pana la finele lunii martie Romania a beneficiat efectiv (incluzand si cofinantarea statului) de circa 935 de milioane de lei (217 milioane de euro) din fondurile UE in valoare totala de aproape 30 de miliarde de euro, adica mai putin de 1% din totalul disponibil din 2007 pana in 2013, scrie Gandul.
Seful statului, sfatuit sa nu mai candideze. In raportul Institutului “Ovidiu Sincai”, facut public ieri, presedintelui Traian Basescu i se recomanda sa nu mai candideze pentru un nou mandat pentru ca nu mai este credibil pe plan international. Neparticiparea lui Traian Basescu in competitia electorala prezidentiala ar normaliza procesul democratic conform raportului “Influenta Romaniei in Uniunea Europeana: rezultate si perspective” al institutului, scrie Gardianul.
Si cea de a doua motiune simpla a PNL a fost respinsa. Motiunea simpla – Agricultura si dezvoltarea rurala spre dezastru – prin care PNL cerea demiterea ministrului Ilie Sarbu, a fost respinsa luni seara in Camera. Cu 56 de voturi „pentru” (PNL si UDMR) si 134 „contra” (PSD si PDL), cea de a doua motiune simpla prin care PNL a atacat un domeniu al actualei guvernari (prima motiune simpla s-a referit la educatie), a fost respinsa. Cele trei ore de dezbateri ale motiunii s-au desfasurat intr-o atmosfera monotona, chiar plictisitoare. Autorii motiunii erau constienti de faptul ca nu au suficienti deputati pentru a invinge, iar de cealalta parte, PSD si PDL stiau ca nu se va inregistra vreo surpriza neplacuta pentru actuala majoritate, noteaza Cotidianul.