Sari direct la conținut

Politic Show: Geoana vrea Guvern din mai multe partide, cu un premier "de genul Johannis"; PSD si PNL nu pot scrie aceeasi motiune de cenzura. Ponta: "Vrem impozit diferentiat!” Fenechiu: "Nu renuntam la cota unica”; Specialisti in comunicare: Basescu si Boc vorbesc prea mult; Senatul, aproape 3 milioane de euro pentru deplasari, in 2009

HotNews.ro

Geoana vrea Guvern din mai multe partide, cu un premier „de genul Johannis”. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat luni ca varianta alegerilor anticipate nu este o solutie in actualul context economic si social, insa a precizat ca sustine in continuare ideea unui Guvern cu larga majoritate parlamentara, condus de un premier „de genul Klaus Johannis”, potrivit NewsIn. „Eu cred ca in acest moment, din punctul meu de vedere cel putin, anticipatele nu sunt o varianta din punct de vedere practic, pentru ca ar arunca in incertitudine tara pentru cateva luni de zile. (…) Atata vreme cat majoritatea actuala exista si rezista, anticipatele nu sunt posibile din punct de vedere practic. Dar, este clar ca in acest moment ne putem astepta la o escaladare de tensiune sociala, la o deteriorare de situatie economica si care ar putea sa conduca pana la urma la nevoia politica de o astfel de solutie”, a spus Geoana. Integral in Romania Libera.

Senatul, aproape 3 milioane de euro pentru deplasari, in 2009. Senatul a cheltuit anul trecut 12 milioane de lei, echivalentul a 2,86 milioane de euro, pentru deplasarile interne si externe. Potrivit contului de executie bugetara a Senatului, suma reprezinta 13% din bugetul total al institutiei pe anul trecut. 78% din buget, adica 70 milioane lei, este procentul alocat platii personalului. Alte 2,8% (2,5 milioane) din bugetul 2009 a fost cheltuit cu cheltuieli de capital, arata Agerpres. Chestorul Senatului, liberalul Dan Radu Rusanu, a precizat ca bugetul institutiei pe 2009 a fost redus, cifrandu-se la 83% fata de cel din anul 2008. Integral pe EvZ.ro.

PSD si PNL nu pot scrie aceeasi motiune de cenzura. Ponta: „Vrem impozit diferentiat!” Fenechiu: „Nu renuntam la cota unica”. Motiunea de cenzura, „Romania, un fleac, au ciuruit-o” se naste greu: liberalii nu se inteleg cu pesedistii pe chestiuni de filosofie economica iar udemeristii n-au de gand sa-si tranteasca propriul Guvern. Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, pentru Gandul , ca lucrurile sunt mult prea grave pentru a mai tine cineva cont de coincidente haioase. „Nu ne grabim. E posibil sa depunem o motiune de cenzura in iunie, nu de dragul de a o depune, ci cu convingerea ca ea va trece. Exista un draft, la care mai lucram, iar noi nu suntem asa de aroganti incat sa le cerem liberalilor si conservatorilor doar sa semneze, pur si simplu. Ii asteptam la discutii”. El a mai spus ca ambele partide sunt constiente de faptul ca in textul motiunii se afla un „cui al lui Pepelea”, constand in formula de aplicare a cotei de impozitare.

Specialisti in comunicare: Basescu si Boc vorbesc prea mult. Traian Basescu si Emil Boc le dau mari batai de cap consilierilor pe probleme de comunicare: vorbesc mai mult decat sunt programati in privinta masurilor anticriza. Dublu si chiar triplu fata de timpul convenit initial. Specialistii spun ca atitudinea denota disperare. Seful statului roman si-a disperat consilierii, dupa cum au declarat pentru ziarul „Puterea“ surse din Administratia Prezidentiala, mai ales cu ocazia declaratiilor de joi, cand a anuntat taierea pensiilor si a salariilor din sectorul bugetar. In loc de 10, cel mult 15 minute, presedintele Romaniei a vorbit aproape o ora. Scena s-a repetat si duminica, dar Traian Basescu a vorbit mai „scurt”, adica putin… peste o jumatate de ora. Limbarita l-a acaparat si pe Emil Boc, tot duminica-seara, dupa intrevederea cu sustinatorii Guvernului, scrie Puterea.

In editorialul „Partidul lui Oprea-Diaconescu, desfiintat de Guvernul Basescu-Boc„, Val Valcu scrie: „Declaratiile presedintelui despre evitarea „grecizarii” sunt pagini care pot intra in manualul de PR. George Soros dadea un exemplu similar, intr-o conferinta despre managementul afacerilor: cum sa ai succes intr-o confruntare din CA-ul corporatiei? Identifici un inamic (costurile, lipsa de reforma etc). Te pozitionezi ca erou salvator si ataci, bombardand cu date si statistici. Oricine stie ca statistica poate sa sustina si alb, si negru. Exact asta a facut Traian Basescu. A identificat Dusmanul: bugetarul gras. S-a pozitionat ca om Responsabil ce actioneaza pentru evitarea unei catastrofe. A dat tot felul de Cifre si Statistici. Pentru pensionari, a facut apel la patriotism, iar liderilor sindicali le-a aratat pisica, mentionand ca trebuie combatuta coruptia, dar nu numai in administratie, ci si in… sindicate”. Integral in Puterea.

In editorialul „Cine sta pe spinarea cui?„, Elena Vijulie scrie: „Taierile nediferentiate de salarii si pensii au scos la suprafata cele mai fantasmagorice explicatii oficiale si dovezi crunte de lasitate si sfidare. Traian Basescu a transmis natiunii ca, de vreme ce ministrii lui Emil Boc nu au fost in stare sa faca din luna mai 2009 incoace taierile de salarii si/sau de personal, atunci trebuie sa sufere toti angajatii statului incepand cu 1 iunie: medici, clienti politici in deconcentrate, profesori, oportunisti lingusitori vesnic plasati in posturi caldute in vreo institutie mai ferita si, eventual, cu miza europeana, pensionari care deja nu au bani de medicamente si functionari in concediu medical nejustificat cinci luni pe an, someri, dintre care cei mai multi provin din companii private. Fara sa realizeze ca nu face decat sa exprime incompetenta cinica, a sa sau a Guvernului, Traian Basescu pretinde ca nu se pot face taieri diferentiate pentru ca „n-o sa se stie cui mai mult, cui mai putin, cine are mai multe drepturi, cine are mai putine”. Integral in Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro