Politic Show: Legea pro-clientela a fost respinsa de Traian Basescu; Videanu: Liviu Negoita ar fi un primar mai bun decat mine; Mircea Geoana: "Trebuie sa identificam un proiect national pentru Romania"
Legea pro-clientela a fost respinsa de Traian Basescu. La scurt timp dupa criticile Comisiei Europene privind lipsa de transparenta a achizitiilor publice, considerate a fi o sursa de coruptie la nivel inalt, presedintele Traian Basescu a trimis parlamentului spre reexaminare Legea parteneriatului public-privat, criticata tocmai pentru ca ar incuraja lipsa de transparenta. Legea a fost trimisa spre promulgare pe 5 iulie 2010, la propunerea a 20 de senatori si deputati, in marea lor majoritate din PDL, si a fost aprobata in unanimitate de Senat si in cvasiunanimitate de Camera Deputatilor (261 de voturi „pentru” si unul „impotriva”). Integral pe EvZ.ro.
Videanu: Liviu Negoita ar fi un primar mai bun decat mine. Intr-un interviu acordat EVZ, ministrul economiei, Adriean Videanu, spune ca primarul sectorului 3 este poate cel mai bun primar din tara si ca ar fi un edil-sef al Capitalei mai bun decat el. Ministrul economiei, Adriean Videanu, spune ca Emil Boc are toate sansele sa ramana la carma Palatului Victoria pana in 2012. Intr-un interviu acordat EVZ, Videanu afirma ca opozitia nu are niciun fel de masura care sa duca la crestere economica.
Basescu-Tokes, doua limbi diferite. Traian Basescu s-a aflat in weekend in mijlocul maghiarilor, la Baile Tusnad, unde le-a spus ca autonomia nu trebuie construita pe criterii etnice. El a declarat ca „ar fi o mare eroare sa credem ca putem construi o regiune a Europei centrale bazata pe geografie, pe elemente neplacute din istoria regiunii, pe etnie, pe diferentele confesionale”. „Nu etnia, nu credinta, nu geografia, nu istoria consolideaza importanta regiunii, ci valorile”, a raspuns seful statului vicepresedintelui PE, Laszlo Tokes, care le-a cerut, joi, maghiarilor din Seciume sa iasa in strada pentru a obtine autonomia. Integral in Romania Libera.
In editorialul „Merita suspendat din nou Traian Basescu?„, Dan Cristian Turturica scrie: „Sondajul Institutului pentru Politici Publice arata ca 65% din romani ar vota pentru demiterea presedintelui. Cu toate acestea, si PSD, si PNL spun ca nu intentioneaza sa declanseze procedura de suspendare. Curios, avand in vedere cat de mult au luptat cele doua partide, timp de aproape sase ani, pentru a-l scoate pe Traian Basescu din Palatul Cotroceni. Oficial, liderii ambelor partide spun ca vor sa darame mai intai Guvernul Boc, iar dupa aceea… mai vad. In realitate, si social-democratii, si liberalii inteleg cat de riscant este sa mizeze pe varianta ca 65% din romani ar vota pentru demiterea presedintelui, dupa cum spune sondajul IPP. Si unii, si altii se tem ca starea de frustrare in masa cauzata de taierile de salarii, de concedieri si de perspectiva impozitarii pensiilor nu va rezista in proportiile actuale pana la momentul presupusului vot popular care ar urma sa-l demita pe presedinte inainte de expirarea mandatului. De ce? Pentru ca presedintele are multe pacate, insa in nici un caz nu este vinovat pentru gestul de a fi tras cel mai puternic semnal de alarma auzit in societatea romaneasca in ultimii 20 de ani – ne apropiem de faliment!” Integral in Romania Libera.
Mircea Geoana: „Trebuie sa identificam un proiect national pentru Romania”. Presedintele Senatului ne-a declarat ca Romania are nevoie urgent de elaborarea unui proiect national, care sa fie respectat de toate partidele. Geoana a explicat ca discutiile din cadrul Comitetului National pentru Dezvoltare vor avea ca finalitate un Raport, care va ajunge pe masa de lucru a Guvernului si Parlamentului. Comitetul National pentru Dezvoltare este inca in stadiu de proiect. Impreuna cu partenerii nostri, Grupul de Economie Aplicata, Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare, Transparency International Romania si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, ne propunem sa realizam un „consens national” si sa identificam un nou proiect national pentru Romania. Dupa aderarea la NATO si la Uniunea Europeana, Romania nu a mai avut un astfel de proiect national. Integral in Puterea.